sim-only-bundels

Steeds vaker besluiten consumenten hun mobiele telefoon aan het einde van hun contractperiode te houden, in plaats van een nieuwe telefoon aan te schaffen. De ontwikkeling van smartphones loopt iets terug, terwijl de prijs op een constant hoog niveau blijft. Daarbij kunnen de meeste smartphones minimaal drie tot vier jaar mee, bij een normaal gebruik van het toestel. Als je besluit om je mobiele abonnement niet te verlengen heb je de keuze uit een prepaid simkaart en een sim only bundel. Het gros van de consumenten kiest voor een sim only bundel, omdat dit vaak aanzienlijk voordeliger is dan een prepaid simkaart.

Prepaid simkaarten worden vrijwel alleen gebruikt door mensen zonder een smartphone, of door mensen die geen of nauwelijks mobiele data verbruiken met hun toestel. Een prepaid simkaart is namelijk enkel aan te raden als je een telefoon gebruikt om te bellen of te sms’en. Met een prepaid simkaart reken je per eenheid (een belminuut, een MB aan mobiele data, of een sms) af. Je bepaalt dus iedere maand zelf hoeveel je besteedt! Wanneer je prepaid tegoed op is kun je dit op ieder gewenst moment opwaarderen met een opwaardeerkaart. Voor de introductie van mobiele abonnementen en sim only bundels waren prepaid simkaarten erg populair onder consumenten, maar die populariteit is inmiddels sterk teruggelopen.

Wat is een sim only bundel?

Zoals de naam al doet vermoeden is een sim only bundel een abonnementsvorm waarbij je enkel een simkaart krijgt. Op de simkaart wordt maandelijks tegoed toegevoegd door je provider, waarvoor je een vast bedrag betaalt. Als je tegoed buiten deze bundel verbruikt, worden extra kosten in rekening gebracht aan het eind van de maand. De werking van een sim only bundel lijkt dus sterk op die van een abonnement met mobiele telefoon. Het verschil zit in het feit dat een sim only bundel aanzienlijk lagere maandlasten met zich meebrengt, omdat je niet hoeft te betalen voor de aflossing van een mobiele telefoon.

Ook biedt een sim only bundel je vaak meer vrijheid dan een abonnement met mobiele telefoon. Bij het afsluiten van een sim only bundel kun je het abonnement geheel naar eigen wens invullen. Je bepaalt namelijk zelf hoeveel belminuten, sms’jes en mobiele data je maandelijks wilt kunnen gebruiken. Een abonnement met mobiele telefoon is vaak vooraf voor je samengesteld. De enige mogelijkheid die je hierbij hebt is om bij het afsluiten van je abonnement direct een groot deel van de kosten voor de mobiele telefoon af te betalen. Dit scheelt je in de maandlasten van het abonnement.

Een sim only bundel samenstellen

Wanneer je besloten hebt om over te stappen naar een sim only bundel, kun je kiezen uit tal van verschillende Nederlandse providers die dit aanbieden. Je kunt bij je eigen provider blijven, maar ook kiezen voor een van de prijsvechters op het gebied van sim only bundels. Steeds meer providers proberen consumenten te trekken met erg lage prijzen, denk aan Hollands Nieuw, Simyo en Simpel. Je hoeft niet bang te zijn dat deze prijsvechters een slecht bereik hebben, want ze maken gebruik van de nationale telecomnetwerken van T-Mobile, Vodafone en KPN. De service van prijsvechters is vaak wel minder goed, omdat zij geen fysieke winkels hebben. Veel prijsvechters bieden enkel hulp via een telefonisch of online klantenservice, waardoor je soms langer op een antwoord moet wachten.

Voordat je start met het samenstellen van een sim only bundel is het sterk aan te raden om een inschatting van je maandelijkse verbruik te maken. Bepaal voor jezelf hoeveel belminuten, sms’jes en mobiele data je verwacht te gebruiken. Op basis daarvan kun je via een online vergelijkingstool bepalen welke aanbieder van sim only bundels het meest voordelig voor je is. Het is sterk aan te raden om met een relatief kleine sim only bundel te beginnen, zodat je deze na verloop van tijd kunt vergroten. Bij vrijwel iedere provider is het mogelijk om je sim only bundel iedere maand op te hogen. Het verlagen van je bundel is vaak echter niet mogelijk. Als je met een te grote sim only bundel zou starten, zou je maandelijks tegoed overhouden. Dit is zonde van je geld!

Wees je ervan bewust dat het met steeds meer apps mogelijk is om te bellen met andere gebruikers. Denk bijvoorbeeld aan apps als Whatsapp, Facebook Messenger en Skype. De noodzaak van belminuten wordt hierdoor steeds minder groot, terwijl de vraag naar mobiele data toeneemt. Wanneer je zelf veel gebruik maakt van dergelijke apps, is het raadzaam om je belminuten laag te houden. Sms’jes worden vaak helemaal niet meer gebruikt door mensen die deze apps gebruiken. Mocht je maandelijks een of twee sms’jes versturen, dan is het vaak voordeliger om te dit buiten je bundel om te doen.

Voor wie zijn sim only bundels interessant?

Een sim only bundel samenstellen is voornamelijk interessant voor consumenten die momenteel nog een goed werkend toestel hebben. Zij zien de noodzaak van de aanschaf van een nieuwe mobiele telefoon vaak niet in, waardoor zij hun abonnement met toestel niet verlengen. Om hoge maandlasten voor het gebruik van je mobiele telefoon te voorkomen, biedt een sim only bundel de uitkomst. Met een sim only bundel kun je maandelijks al snel tien tot twintig euro besparen als je voorheen een abonnement met mobiele telefoon had.

Let er wel op dat je een sim only bundel afsluit voor een of twee jaar. Als je toestel na anderhalf jaar kapot zou gaan, zit je nog een half jaar aan de sim only bundel vast. Om te voorkomen dat je maandelijks met hoge vaste lasten komt te zitten zonder mobiele telefoon, is het belangrijk om vooraf een realistische inschatting te maken van de resterende levensduur van het toestel.

Ook voor consumenten die een abonnement met toestel te duur vinden en daarom een los (tweedehands) toestel kopen, is een sim only bundel aan te raden. Zij kunnen met een sim only bundel profiteren van de voordelen van een abonnement, zonder dat zij met hoge maandlasten komen te zitten.