Elk jaar in september worden de kaarten herschikt voor iPhone kopers. Dit jaar lanceerde Apple de smartphones iPhone 11 en iPhone 11 Pro en Max, maar houdt natuurlijk de populaire iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max in het assortiment. Vraag je je af welke iPhone je nu moet kopen? Dan hebben we precies het juiste overzicht voor u.

Bij elke nieuwe iPhone generatie rijzen dezelfde vragen voor Apple fans: Welke iPhone moet ik kopen, welke iPhone past bij mij en is het de moeite waard om over te stappen op de nieuwste modellen?

Het is duidelijk dat de meeste potentiële kopers zich zorgen maken over hoe duur het apparaat zal zijn. Een nieuw iPhone-model moet passen, maar ook relatief goedkoop zijn. Dat klinkt eenvoudig, maar vooral bij Apple is dat niet zo, want de prijzen zijn hoog en blijven lang stabiel. Toch zijn er strategieën om op de iPhone te besparen.

Strategiewijziging bij Apple

Maar voordat je een iPhone koopt, een kleine theorie: Apple heeft een kleine maar subtiele verandering in strategie aangekondigd op de huidige iPhones. Tot nu toe waren de topmodellen altijd de standaardmodellen. Als je een beetje luchthartig over de “iPhone” zou praten, zou je de iPhone XS of XS Max bedoelen. Alle andere iPhone-modellen waren meer van een extra aanbod. Maar door de hoge prijzen hebben klanten zich allang georiënteerd op de goedkopere iPhone XR, die in 2019 de best verkochte iPhone van allemaal zal zijn.

De opvolger is nu de iPhone 11 en dit is het nieuwe standaardmodel. Het is dus de moeite waard om eerst het goedkopere model te bekijken (meer hierover hieronder). Voor de opvolger van de XS heeft Apple een Pro op zijn naam staan. Net als de MacBook Pro laat de iPhone 11 Pro zien dat hij gericht is op de bijzonder veeleisende en ook financieel sterke klantenkring. Maar wie moet welke iPhone kopen? Wij helpen bij de aankoopbeslissing.

iPhone 11 Pro

Als geld geen onderwerp is, leidt het pad automatisch naar de iPhone 11 Pro, of preciezer gezegd, zelfs naar de iPhone 11 Pro Max, omdat het grotere display gewoonweg comfortabeler is voor veel taken. De officiële startprijs van het Max model met 64 GBytes is 1.249 euro. De iPhone 11 Pro Max met 256 GByte kost dan al 1.419 euro, het topmodel iPhone 11 Pro Max met 512 GByte opslagruimte 1.649 euro.

iPhone 11 Pro voor fotoliefhebbers

Maar de smartphone is vandaag de dag voor veel gebruikers het belangrijkste bezit. Wat je voor je geld krijgt met iPhone 11 Pro is een degelijke update van zijn voorganger. De nieuwe drievoudige camera is vooral interessant voor fotoliefhebbers. De 12 megapixel sensoren met groothoek en telefoto worden verbonden door een ultragroothoeklens. Dus als je veel foto’s wilt maken, krijg je de beste iPhone-camera ooit in de iPhone 11 Pro.

Een ander argument voor de Pro-lijn is het OLED-display, met de iPhone 11 Pro is het een 5,8 inch Super Retina XDR-display, met de iPhone 11 Pro Max is het maar liefst 6,5 inch. De voordelen van OLED schermen zijn een betere helderheid, een hoger contrast en rijkere kleuren. Dus als je veel scherm tijd hebt – of het nu voor video’s, games of zelfs tekst is – moet je de iPhone 11 Pro overwegen.

iPhone 11 Pro in plaats van iPhone 11 Pro Max?

Maar Apple weet dat de iPhone 11 Pro Max een trouwe schare fans heeft. Dit verwijst naar al diegenen voor wie de Max gewoonweg te groot is. Het kan hinderlijk zijn bij concerten of bij het sporten. En je zult niet teleurgesteld zijn, want de iPhone 11 Pro heeft ook een ingenieus scherm en een kleine maar mooie besparing is ook in vergelijking met de Max.

Als je voortdurend de grenzen van je geheugen bereikt, zijn de iPhone 11 Pro-modellen de juiste keuze voor jou. Omdat ze alleen Apple verkopen met 512 GByte, heeft de iPhone 11 zonder Pro een maximum van 256 GByte.

iPhone 11: Onderschat de opvolger voor iPhone XR niet

Als je het onderwerp van het kopen van een iPhone slim benadert, kun je je in het begin best afvragen of een iPhone 11 niet hetzelfde doet. Want dat heeft ook zijn voordelen: Het is officieel de opvolger van de iPhone XR en wordt opnieuw geleverd met een 6,1 inch LCD-scherm (1792 x 828 pixels bij 326 ppi). Het is misschien niet zo mooi als het Pro scherm, maar het is nog steeds erg goed.

De iPhone 11 is ook niet goedkoop, maar gaat door voor een edele iPhone met zijn mix van glas en aluminium. Er zijn enkele verschillen met de iPhone XR, de nieuwe dubbele camera valt op. De XR heeft slechts één 12-megapixel groothoeknok, de iPhone 11 heeft ook een ultra-groothoeksensor. De frontcamera van de iPhone 11 maakt nu video’s in 4K-resolutie, maar met de XR moet je genoegen nemen met Full HD.

Onder de motorkap is de iPhone 11 voorzien van een nieuwe, snellere chip (A13) en Apple beweert dat de batterij een uur langer meegaat dan iPhone XR. Een klein detail van het WLAN is ook veranderd, iPhone 11 is nu voorzien van de nieuwste standaard 802.11ac (Wi-Fi 6). De geheugenuitbreiding begint bij 64 GB (799 euro), maar dit is alleen aan te raden voor puristen. Meer geschikt zijn 128 GBytes (849 euro) en ook 256 GBytes (969 euro) zijn beschikbaar; dus met alle drie de modellen lukt het je om onder de magische grens van 1000 euro te blijven.

iPhone XR nog steeds interessant

Er is die ene groep die altijd over de nieuwste smartphone moet beschikken. En er zijn de zuinigere, zuinigere, die liever een beetje wachten. Want alleen al omdat Apple de iPhone 11 lanceert, gaat het met de iPhone XR niet ineens slecht. Vanaf 699 euro begint het met 64 GByte aan opslagruimte. Voor 749 euro is de iPhone XR al verkrijgbaar met 128 GBytes.

Dit is nog steeds onder de instapprijs van de iPhone 11 en geeft je twee keer zoveel opbergruimte. iPhone XS en iPhone XS Max zijn officieel uit het Apple assortiment verdwenen, maar andere retailers hebben nog steeds beide modellen.

Oude iPhones liever niet

Apple biedt officieel nog steeds de iPhone 8 aan – die na de release van de iPhone 11 iets goedkoper is geworden. Deze klassieker kan je bij Apple krijgen vanaf 529 euro. Als je een iOS-fan bent en je wordt aangetrokken door de klassieke Home Button, dan is de iPhone 8 iets voor jou. De nieuwe iOS 13 zal ook beschikbaar zijn voor de iPhone 6S. Als Apple in hetzelfde tempo blijft weigeren, krijgt de iPhone 8 in 2021 nog steeds iOS 15 en zal deze pas in 2022 niet meer worden ondersteund.

Is de verandering de moeite waard?

De vraag over de omschakeling is altijd afhankelijk van waar je vandaan komt, dus welke iPhone je op dit moment gebruikt. Als je leven niet draait om foto’s van mobiele telefoons of als de bestaande iPhone problemen veroorzaakt, kun je veilig met de iPhone XS blijven werken.

Maar een van de redenen om over te stappen van de XS naar de 11 Pro Max kan de veel betere levensduur van de batterij zijn. U kunt nog steeds goede tweedehands prijzen krijgen voor een XS. Zelfs als je een iPhone XR hebt, kun je de iPhone 11 nog steeds gemakkelijk overslaan. Zelfs met een iPhone X is deze nog steeds goed gepositioneerd.