top5-klein-scherm

Terwijl de smartphones steeds groter en groter worden zijn er genoeg mensen die veel liever een kleine smartphone hebben. Een kleinere smartphone kun je gemakkelijk met 1 hand bedienen, past altijd in je broekzak en heeft over het algemeen een langere batterijduur dan de energie slurpende smartphones met een groot scherm. Genoeg redenen om te kiezen voor een kleinere smartphone. Helaas voor de liefhebbers van de kleinere smartphone is de vraag naar telefoons met een groot scherm groter dan de vraag naar telefoons met een klein scherm. Hierdoor is er minder aanbod van kleine smartphones en dat gaat, helaas, ten koste van de kwaliteit. Toch zijn er nog een aantal fabrikanten van smartphones die gelukkig inzien dat de smartphone met een klein scherm nog niet verleden tijd is. In deze lijst laten we je daarom de 5 beste smartphones zien met een kleiner scherm!

Overzicht beste smartphones met klein scherm

Positie Toestel Schermgrootte
1 Apple iPhone SE 4,0 inch Bekijken
2 Sony Xperia X Compact 4,6 inch Bekijken
3 Samsung Galaxy A3 (2016) 4,7 inch Bekijken
4 Apple iPhone 5S 4,0 inch Bekijken
5 Sony Xperia Z5 Compact 4,6 inch Bekijken

5. Sony Xperia Z5 Compact

z5-compact

Op de 5e plaats in deze lijst van de beste smartphones met een klein scherm vinden we de Sony Xperia Z5 Compact. Sony richt zich naast de grotere toestellen als een van de weinigen ook nog op de markt voor smartphones met een kleiner scherm. In deze lijst zien we Sony daarom nog een keer terugkomen. Sony lanceert bijna elk jaar, en soms vaker, een nieuw vlaggenschip met daarnaast een compacte variant. De Sony Xperia Z5 Compact is de kleine broer van de Sony Xperia Z5 (2015). Het grootste verschil tussen de 2 toestellen is uiteraard de schermgrootte. De Sony Xperia Z5 Compact is met zijn 4,6 inch nog een van de grotere toestellen in deze lijst. De specificaties van de Z5 Compact doen verder weinig onder voor die van de Z5. Hierdoor is de Z5 Compact, ondanks dat deze al een jaar oud is, nog steeds een van de beste keuzes op het gebied van smartphones met een klein scherm!

4. Apple iPhone 5S

iphone5s

Een andere grote speler op het gebied van smartphones met een klein scherm is Apple. De iPhone 5S is het laatste compacte toestel dat Apple als vlaggenschip heeft gelanceerd. Inmiddels is ook Apple overgestapt op de grotere schermen, met als nieuwste aanwinsten de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Tussendoor heeft Apple met de iPhone SE nog een compact toestel gelanceerd, maar hierover later meer. De iPhone 5S is het oudste toestel uit deze lijst (2013). Toch kan de 5S nog goed concurreren met de nieuwere kleine smartphones. Het toestel heeft een scherm van 4,0 inch en een resolutie van 640 x 1136 pixels. De overige specificaties blijven wel wat achter bij de nieuwste smartphones, maar de 5S is een degelijk toestel. Groot voordeel van de iPhone 5S is ook dat Apple inmiddels al nieuwere toestellen heeft gelanceerd, waardoor de prijs van de iPhone 5S sterk gedaald is.

3. Samsung Galaxy A3 (2016)

samsung-galaxy-a3

De Samsung Galaxy A3 (2016) is met zijn 4,7 inch het grootste toestel uit deze lijst van smartphones met een kleiner scherm. Het is ook het enige toestel dat niet van Apple of Sony is. Waar de Samsungs de laatste tijd de ranglijsten op het gebied van high-end smartphones aanvoeren is het bij de compactere toestellen anders. Samsung is minder gericht op deze markt, maar heeft met de A3 toch een serieuze bedreiger van de top 2 weten te maken. Het mooie ontwerp en de stevige behuizing zijn de grootste pluspunten van de A3. Daarnaast is de batterijduur prima, functioneert de camera goed en is de prijs aantrekkelijk voor een toestel met dergelijke specificaties. Kortom, een aanrader voor de liefhebbers van de compacte smartphones!

2. Sony Xperia X Compact

xperia-compact

Het mag geen verrassing meer heten dat de nummer 2 in de lijst weer een toestel van Sony is. De fabrikant blinkt uit in het maken van compacte smartphones en heeft met de Xperia X Compact weer een goed toestel afgeleverd. De Sony Xperia X Compact is met een schermgrootte van 4,6 inch het kleinere broertje van de Xperia XZ. Zoals bijna altijd is Sony erin geslaagd om de specificaties van de XZ ook in de X Compact te plaatsten. De enige verschillen zijn, naast het formaat, de resolutie van het scherm (720×1280 tegen 1080×1920) en de grootte van de accu (2700mAh tegen 2900mAh). Met deze specificaties is de Sony Xperia X Compact eigenlijk de enige echte uitdager van onze nummer 1 in deze lijst. Je voorkeur voor een toestel zal mogelijk afhangen van je voorkeur voor een besturingssysteem. Duidelijk is dat de nummer 2 niet ver van de nummer is verwijderd is!

1. Apple iPhone SE

4-apple-iphone-se

De enige echte nummer `1 in deze lijst van beste compacte smartphones is de Apple iPhone SE. Apple heeft al heel wat jaren ervaring met het maken van hoogwaardige compacte (kleiner dan 4,7 inch) toestellen en de iPhone SE is hier geen uitzondering op. Als we alleen naar de specificaties kijken moeten we concluderen dat de Sony Xperia X Compact er beter opstaat, maar dit is geen garantie voor betere prestaties. De SE wordt wel omschreven als een iPhone 6S in het jasje van de iPhone 5S. Het enige verschil tussen de 6S en de SE is de 3D-touch. Daar staat tegenover dat de prijs van de SE ongeveer €200 lager ligt dan die van de 6S. Dat maakt de SE geschikt voor iedereen die nu weleens een Apple wil proberen, iedereen die graag een compact toestel wil en iedereen die niet te veel wil betalen voor een smartphone.