Top 5 smartphones met het beste scherm

Een groot gedeelte van de dag kun je er je ogen niet vanaf houden: het scherm van je telefoon! Met de opkomst van de high-end smartphones en de gunstige prijsontwikkelingen zijn er weinig mensen die geen smartphone hebben. Ben jij diegene die dagelijks filmpjes en foto’s van je scherm af wil zien spatten? Lees dan mee in deze top 5 smartphones met het beste scherm, want we laten je de crème-de-la-crème onder de smartphoneschermen zien!

Voordat we je onze top 5 laten zien is het slim om eerst wat meer achtergrondinformatie te geven, want wanneer heeft een smartphone nou eigenlijk een goed scherm? Zoals de meesten van jullie waarschijnlijk wel weten hangt de kwaliteit van een smartphonescherm af van het aantal pixels waarover het beschikt. Een smartphonescherm bestaat uit duizenden kleine pixels die gezamenlijk zorgen voor het beeld dat verschijnt op je scherm. Hoe meer pixels hoe scherper het beeld. De pixels worden dan ook als leidend gezien als het gaat om de resolutie van het scherm. Met resolutie wordt het aantal pixels van links naar rechts en het aantal pixels van boven naar beneden bedoeld.

De telefoons met het beste scherm

Positie Toestel PPI
1 Sony Xperia Z5 Premium 803 Bekijken
2 Samsung Galaxy S7 576 Bekijken
3 Samsung Galaxy S6/S6 Edge 576 Bekijken
4 HTC 10 564 Bekijken
5 Motorola Moto Z 534 Bekijken

Als we het hebben over de resolutie van het scherm heb je vast weleens van HD, Full-HD, Quad-HD en Ultra-HD gehoord. Al deze termen hebben een vaststaande resolutie die de scherpte van het scherm aangeven. De HD- en Full-HD-schermen zijn de laatste jaren het meest gebruikt en hebben respectievelijk een resolutie van 720×1280 en 1080×1920. Deze resolutie betekent dus het aantal pixels van links naar rechts en van boven naar beneden. De laatste tijd wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van Quad-HD (1440×2560) en Ultra-HD/4K (2160×3840) staat nog in de kinderschoenen.

Zijn pixels dan de enige factor die bepalen of een scherm goed is? Nee. De grootte van het scherm bepaalt in combinatie met de resolutie in hoeverre een scherm als goed te kwalificeren valt. Dit kunnen we verduidelijken met het volgende voorbeeld. Stel, je hebt 2 toestellen met een resolutie van 1080×1920, maar het ene toestel is 4,5 inch en het andere toestel is 5,0 inch. Voor beide toestellen geldt nu dat er 1080 pixels van links naar rechts zijn en 1920 pixels van boven naar beneden. Je zou denken dat het toestel van 5,0 inch een betere schermkwaliteit heeft, want het toestel is immers groter. Het tegendeel is waar. De kleinere smartphone heeft een betere schermkwaliteit. Dit valt te verklaren aan de hand van PPI.

PPI (pixels per inch) of pixeldichtheid heeft betrekking op de concentratie van pixels op een smartphonescherm. Kort gezegd betekent het hoe dicht de pixels tegen elkaar aanliggen op het scherm. Je kunt je voorstellen dat de kleinere smartphone in het voorbeeld een hogere pixeldichtheid heeft dan de grotere smartphone. Bij de kleinere smartphone zijn hetzelfde aantal pixels op een kleiner scherm aanwezig, wat de kwaliteit van het scherm beter maakt dan de smartphone met het grotere scherm. Voor het bepalen van de kwaliteit van het scherm zijn we in deze top 5 daarom uitgegaan van de smartphones met de hoogste PPI.

Kwaliteit van het scherm is natuurlijk erg belangrijk, maar we willen je de volgende overwegingen nog meegeven. Een smartphone met veel PPI heeft uiteraard een fantastisch scherm, maar dit gaat wel ten koste van de batterijduur van de smartphone. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat een smartphone met een dergelijk scherm veel energie vreet. Daarnaast hebben verschillende studies aangetoond dat het menselijk oog moeite heeft om de het verschil te zien bij schermen met meer dan 300 PPI. Daarom kiezen veel smartphonefabrikanten er bewust voor om smartphones rond de 300 PPI mee te geven, wat uiteraard ook weer voordelen oplevert voor de batterijduur.

Motorola Moto Z

moto_z

Het nieuwste snufje van Motorola beschikt niet alleen over de revolutionaire Moto Mods (modules waarmee de smartphone uitgebreid kan worden) maar ook over een fantastisch scherm. Motorola heeft gekozen voor een Quad-HD Amoled scherm met een resolutie van 1440×2560 pixels en een grootte van 5,5 inch. De kwaliteit van het scherm is goed te zien bij donkere foto’s, die meer contrast en diepte hebben. Ook is het bij de Motorola Moto Z mogelijk om het scherm aan te passen naar de eigen voorkeuren, door gebruik te maken van de standen ‘vivid’ en ‘standard’. Het toestel is daarom zeer geschikt voor iedereen die op zoek is naar een smartphone met een prachtig scherm.

HTC 10

htc10

Met 564 PPI mag dit vlaggenschip van HTC niet ontbreken in de lijst. De HTC 10 is voorzien van een Quad-HD scherm met een resolutie van 2560×1440 met een grootte van 5,2 inch. Andere features die dit scherm de moeite waard maken zijn het Gorilla glas, de gebogen randen en de mogelijkheid om de kleuren van het scherm te personaliseren. Ook de overige specificaties van de HTC 10 zijn aantrekkelijk. De processor van de smartphone is voorzien van 4GB werkgeheugen met 32/64 GB-opslaggeheugen, wat nog uit te breiden is met een Micro-SD-kaart. Ook de 12MP laat je niet in de steek en zorgt ervoor dat je foto’s van het mooie scherm springen. Kortom: een goede smartphone met een fantastisch scherm!

3. Samsung Galaxy S6 (Edge)

7-samsung-galaxy-s6-edge

De Samsung Galaxy S6 en Samsung Galaxy S6 Edge gaan inmiddels alweer een tijdje mee, maar zijn door veel concurrenten nog niet voorbijgestreefd als we kijken naar de kwaliteit van het scherm. Tijdens de introductie van beide toestellen in 2015 was het scherm vooruitstrevend en werd op dat moment gezien als het beste scherm op de markt. Dat Samsung veel waarde hecht aan schermkwaliteit zien we aan het feit dat deze Samsung toestellen niet de enige zijn die in deze lijst voorkomen. De beide telefoons van Samsung zijn voorzien van een Super-Amoled scherm van 1440×2560 en hebben een grootte van 5,1 inch, waarmee de PPI uitkomt op 576. Scherpe, heldere beelden en mooie zwarttinten zijn eigenschappen waarover deze telefoons ruimschoots beschikken!

2. Samsung Galaxy S7

2-samsung-galaxy-s7

Samsung heeft met de Samsung Galaxy S7 haar reputatie van een van de grootste smartphone-ontwikkelaars- en makers weten te behouden. Door het grote succes van de Samsung Galaxy S6 heeft Samsung geen aanleiding gezien om het scherm aan te passen. Daarom is de S7 voorzien van hetzelfde 5,1 inch Super-Amoled scherm met een resolutie van 1440×2560. Op andere gebieden heeft Samsung wel wijzigingen gedaan, wat de S7 een van de beste high-end smartphones van dit moment maakt. De camera van de Samsung Galaxy S7 staat bijvoorbeeld op de tweede plek in onze top 5 smartphones met de beste camera. Een uitstekende koop dus!

1. Sony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium

De beste schermresolutie en de hoogste PPI zijn voor de Sony Xperia Z5 Premium genoeg om bovenaan in deze lijst van smartphones met het beste scherm te komen. Op dit moment is de Z5 Premium de enige smartphone op de markt met een Ultra-HD/4K resolutie van 2160×3840. Samen met een schermgrootte van 5,5 inch komt hiermee de PPI uit op een duizelingwekkend aantal van 803! Hiermee wordt de concurrentie op grote achterstand gezet. De overige specificaties van de Z5 Premium liegen er ook niet om. Om de smartphone soepel te laten draaien is hij voorzien van een Octa-core processor met 3GB werkgeheugen en 32GB intern geheugen. Tel hier de camera van 23MP bij op en je hebt een smartphone die erg compleet is. Als je het beste van het beste wilt op het gebied van schermresolutie is de Sony Xperia Z5 Premium de smartphone die je moet hebben!