top10-smartphones-met-camera

Een goede camera mag op een beetje smartphone tegenwoordig niet ontbreken. De technologie van de laatste tijd zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de camera’s op smartphones ontzettend hard gaat. Zelfs zo hard dat er bijna geen verschil meer is tussen een goede camera op een smartphone en een gemiddelde gewone camera. Smartphonefabrikanten doen hun best om de nieuwste technologieën toe te passen in de camera’s, om zo de camera te maken die de mooiste foto’s maakt. Of je nou een hobby fotograaf bent, graag selfies maakt of gewoon graag een goede camera in zijn/haar smartphone wil hebben: met de top 10 smartphones met de beste camera weet jij precies welke telefoon je in huis moet halen om de mooiste plaatjes te schieten!
Positie Toestel Specificaties
1 Samsung Galaxy S8 12MP/8MP f/1.7 Bekijken
2 Google Pixel 12MP/8MP f/2.0 Bekijken
3 Samsung Galaxy S7 Edge 12MP/5MP f/1.7 Bekijken
4 Apple iPhone 7 Plus 2X12MP/7MP f/1.8, f/2.8 Bekijken
5 Apple iPhone 7 12MP/7MP f/1.8 Bekijken
6 LG G5 16MP/8MP f/1.8 Bekijken
7 Huawei P9 12.3MP/8MP f/2.2 Bekijken
8 Microsoft Lumia 950 20 MP/8MP (f/1.9) Bekijken
9 Apple iPhone 6S Plus 12MP/5MP f/2.2 Bekijken
10 Apple iPhone SE 12MP/1.2MP f/2.2 Bekijken

Dat specificaties van een camera niet alles zeggen hebben meerdere smartphonefabrikanten inmiddels wel bewezen. Vaak wordt gedacht dat het hebben van de meeste megapixels gelijk staat aan het maken van de mooiste foto’s. Niets is minder waar. Megapixels zijn uiteraard wel belangrijk, maar een goede camera bestaat uit de beste samenstelling van een aantal onderwerpen: megapixels, de lens, het diafragma en de sensor. Daarnaast stelt elke fabrikant van smartphones de software die de camera bestuurt zelf samen. Je merkt het al, het kiezen van de beste camera is niet zomaar gedaan en is in veel gevallen ook een kwestie van smaak en voorkeuren. Toch zijn er wel testen waarmee aangetoond kan worden welke camera het best presteert. Een van deze testen is uitgevoerd door de jongens van Computeridee in samenwerking met gerenommeerd fotografieblad Zoom. Voor de test zijn ze de stad Haarlem ingegaan en hebben ze daar met verschillende smartphones de proef op de som genomen. Hierbij is gekeken naar hoe de camera’s presteren met veel licht, bij weinig licht, in het donker en in close-up. Ook is gekeken naar de mogelijkheden van de camera-app en naar meer praktische zaken als hoe het toestel in de hand ligt bij het maken van foto’s. Deze test heeft geleid tot de volgende top 10 smartphones met de beste camera.

10. Apple iPhone SE

4-apple-iphone-se
 • Lensopening (f/2.2)
 • Megapixel (achter): 12 MP
 • Megapixel (voor): 1.2 MP

De Apple iPhone SE komt in meerdere top 10 lijsten voor. Ook in de top 10 smartphones met de beste camera is een plekje ingeruimd voor de SE. De iPhone stond de laatste jaren bekend als de smartphone met de beste camera. Daar is nu wel verandering in gekomen door de goede camera’s op bijvoorbeeld de Samsung toestellen. Toch is de camera bij de SE er een om rekening mee te houden. Vooral voor liefhebbers van de compacte smartphone en goede camera’s is dit toestel een aanrader. Vooral bij veel licht is de SE in staat om mooie foto’s te maken. Bij minder licht zijn de foto’s minder van kwaliteit en zijn ze wat onscherp. In combinatie met het lage opslaggeheugen kent de SE dus toch wel wat nadelen.

9. Apple iPhone 6S Plus

9-apple-iphone-6s-plus
 • Lensopening (f/2.2)
 • Megapixel (achter): 12 MP
 • Megapixel (voor): 5 MP

De Apple iPhone 6S en 6S Plus beschikken net als de iPhone SE over een 12 megapixel camera met een dubbele led-flitser en automatische autofocus. De ervaring die bij de test zijn opgedaan zijn voor al deze toestellen hetzelfde. Bij veel (natuurlijk) zijn de telefoons goed in staat om scherpe foto’s te maken, maar bij minder licht worden de foto’s al gauw wat onscherp. De reden dat de iPhone 6S en de 6S Plus hoger staan in deze lijst is dat beide toestellen wat beter in de hand liggen bij het maken van de foto’s. Daarnaast is het bekijken van de foto’s beter op de grotere en hogere resolutie schermen dan op het kleinere scherm van de iPhone SE.

8. Microsoft Lumia 950

lumia950
 • Lensopening (f/1.9)
 • Megapixel (achter): 20 MP
 • Megapixel (voor): 5 MP

De toestellen van Nokia stonden altijd bekend als smartphones met een goede camera. Sinds Nokia ter ziele is gegaan en Microsoft Nokia heeft overgenomen hebben ze geprobeerd om deze erfenis een goed gevolg te geven. Dat is Microsoft redelijk gelukt. De 20 megapixel camera van de Lumia 950 maakt fantastische foto’s. De foto’s hebben realistische kleuren en zijn erg gedetailleerd. Zoals bij wel meerdere smartphonecamera’s heeft ook de camera van de Lumia 950 in het donker last van onscherpe foto’s. Een nog groter nadeel is wat ons betreft het besturingssysteem van de Lumia 950. Windows Mobile werkt niet optimaal samen met de camera en wat dat betreft is het jammer dat de camera niet op een ander platform draait. De camera zelf doet namelijk weinig onder voor de echte toppers!

7. Huawei P9

huawei-p9
 • Lensopening (f/1.9)
 • Megapixel (achter): 12.3 MP
 • Megapixel (voor): 8 MP

Tussen het geweld van Apple en Samsung weet ook Huawei een plekje te veroveren op de lijst met smartphones met de beste camera. En niet onterecht, want de Huawei P9 weet zich goed staande te houden. Met 2 12 megapixel camera’s kan de P9 op verschillende fronten overtuigen. Foto’s hebben, zelfs bij weinig licht, een warme kleurweergave. Alleen tegen zonlicht in heeft de camera wat moeite met het maken van scherpe foto’s. Een groot voordeel van de Huawei P9 is de prijs. Gemiddeld ligt de prijs van de Huawei P9 zo’n €150 lager dan de toptoestellen met de beste camera. Een best-buy voor iedereen die op zoek is naar een goedkopere smartphone met een goede camera.

6. LG G5

lg-g5
 • Lensopening (f/1.8)
 • Megapixel (achter): 16 MP
 • Megapixel (voor): 8 MP

De voorganger van de LG G5, de G4, werd vorig jaar door velen gezien als de beste smartphonecamera op dat moment. De verwachtingen bij de G5 zijn daarom hooggespannen. Deze verwachtingen weet de G5 grotendeels waar te maken. De camera in de G5 is dezelfde als die van de G4, met enige verbeteringen. De pech bij LG is dat concurrenten ook niet stil hebben gezeten en de camera inmiddels is voorbijgestreefd. Toch biedt de camera, vooral voor de gevorderde fotografen, veel mogelijkheden. Doordat de camera voorzien is van een groothoeklens kan er veel op een foto worden vastgelegd. Enige nadelen van deze lens zijn de bollingen van de foto’s en de iets minder gedetailleerde foto’s.

5. Apple iPhone 7

6-apple-iphone-7-plus
 • Lensopening (f/1.8)
 • Megapixel (achter): 12 MP
 • Megapixel (voor): 7 MP

Het nieuwste vlaggenschip van Apple is onlangs gelanceerd en voldoet wat de camera betreft zeker aan de verwachtingen. Ook Apple heeft ervoor gekozen om niet in te zetten op veel megapixels, maar op een combinatie van 12 megapixels, een diafragma van f/1.8 en OIS (Optical Image Stabilisation). De OIS was eerder alleen voorbehouden voor de Plus modellen van de iPhones, maar nu is ervoor gekozen om ook de ‘gewone’ variant te voorzien van OIS. In de praktijk maakt de camera onder verschillende omstandigheden scherpe en heldere foto’s. In het donker zorgt de dubbele led-flitser ervoor dat foto’s natuurlijk overkomen.

4. Apple iPhone 7 Plus

6-apple-iphone-7-plus
 • Lensopening (f/1.8, f/2.8)
 • Megapixel (achter): 2×12 MP
 • Megapixel (voor): 5 MP

De Apple iPhone 7 Plus is door Apple uitgerust met een dubbele camera aan de achterkant. De ene camera is voorzien van een telelens en de andere van een groothoeklens. De telelens is standaard 2 keer zo ver ingezoomd als de standaard camera en leent zich hiermee perfect voor het maken van portretfoto’s, zonder de smartphone voor de neus van de geportretteerde te drukken. De camera’s maken bij veel licht foto’s van een goede kwaliteit. Bij mindere lichtomstandigheden is de groothoeklens het meest geschikt om scherpe en heldere foto’s te maken. De telelens daarentegen presteert bij mindere lichtomstandigheden veel minder. Dit heeft vermoedelijk te maken met het feit dat het diafragma van de telelens veel minder licht toelaat dan de groothoeklens. Al met al is Apple erin geslaagd een geweldige camera te maken, die het in deze lijst tot de 2e plek heeft geschopt.

3. Samsung Galaxy S7 (Edge)

1-samsung-galaxy-s7-edge
 • Lensopening (f/1.7)
 • Megapixel (achter): 12 MP
 • Megapixel (voor): 5 MP

In de test zijn de Samsung Galaxy S7 en de S7 Edge go camera smartphones gebleken. Beide toestellen zijn uitgerust met dezelfde 12 megapixels camera met f/1.7 diafragma en een grote sensor. Hierdoor is het met beide toestellen mogelijk om een grotere hoeveelheid licht op te vangen dan veel andere smartphones. Foto’s gemaakt in donkere omgevingen komen hierdoor goed tot hun recht. Doordat de camera erg snel is heb je nauwelijks last van onscherpe foto’s en kun je veel details zien in de gemaakte foto’s. Soms komen de kleuren van de foto’s iets overdreven over, maar dit zorgt er wel voor dat ze uit je scherm springen. De Samsung Galaxy S7 Edge scoort wat ons betreft nog net wat hoger dan de S7, omdat de Edge beter in de hand ligt bij het maken van foto’s.

2. Google Pixel

pixel
 • Lensopening (f/2.0)
 • Megapixel (achter): 12 MP
 • Megapixel (voor): 8 MP

De nummer 2 op deze lijst is geen iPhone of een toestel van Samsung, maar het allernieuwste toestel van Google. De Google Pixel en Google Pixel XL zijn net als de meeste andere smartphones voorzien van een 12 megapixel camera. In combinatie met de f/2.0 lens zijn de toestellen in staat om zowel bij veel als bij weinig licht de mooiste foto’s te maken. Dat de Google Pixel (XL) een goede camera heeft wordt ook erkend door een topnotering in de DXOMArk Mobile score. Van alle smartphones is de Google Pixel (XL) op dit moment de ‘best buy’ cameratelefoon. Iedereen die graag de beste cameratelefoon van dit moment wil moet wel flink in de buidel tasten, want de Google Pixel (XL) kost minimaal €850,-. Voor dit bedrag ben je wel verzekerd van de mooiste foto’s en filmpjes!

1. Samsung Galaxy S8

SM_G950F_GalaxyS8_Front_MidnightBlack
 • Lensopening (f/1.7)
 • Megapixel (achter): 12 MP
 • Megapixel (voor): 8 MP

De camera’s op Samsung smartphones worden gezien als de één van de beste ter wereld. Dit heeft Samsung eerder al bewezen met de Samsung Galaxy S7 en de Samsung Galaxu S7 Edge en doet dat nu weer met Galaxy S8. Als we naar de specificaties van de camera kijken is er weinig veranderd ten opzichte van de S7 en de S7 Edge. Toch is Samsung erin geslaagd de camera te verbeteren, voornamelijk door aanpassingen in de software. Een van deze veranderingen is het toevoegen van een optie die bij het drukken op de afdrukknop niet 1, maar 3 foto’s maakt. Van deze 3 foto’s worden er 2 gebruikt om de vaagheid van de foto te verminderen, zodat het eindresultaat 1 prachtige foto is. Wat ons betreft de beste smartphonecamera van dit moment!\

Telefoons die net buiten de top 10 zijn gevallen

HTC 10

htc10
 • Lensopening (f/1.8)
 • Megapixel (achter): 12 MP
 • Megapixel (voor): 5 MP

De laatste jaren vielen de toestellen van HTC op cameragebied nogal tegen. Met de HTC 10 heeft HTC een degelijke comeback gemaakt. Ook HTC is afgestapt van het hoge aantal megapixels en heeft de HTC 10 voorzien van een camera met 12 megapixels. In de praktijk zijn de foto’s die met de camera gemaakt kunnen worden erg helder. Zelfs in het donker kan de camera heldere foto’s maken. Tijdens de test bleken de kleuren soms nog wat flets te zijn en leek er een witte waas over de foto’s te hangen bij zonlicht tegen. Niet de beste camera, maar voor de gemiddelde gebruiker meer dan voldoende!