accuduur

Voor bijna iedereen die een nieuwe smartphone gaat kopen is de batterijduur een van de belangrijkste criteria bij het kiezen. Niet zo gek natuurlijk. Je wilt toch minstens een dag je telefoon kunnen gebruiken zonder deze op te laden. Met de huidige generatie smartphones is dat nog best wel een uitdaging. Naast dat wij als consumenten de smartphone veel intensiever gebruiken dan vroeger stoppen de fabrikanten de mobiele telefoons ook vol met de nieuwste snufjes en technieken. Dit gaat uiteraard ten koste van de batterijduur. In dit artikel laten we je zien welke 10 smartphones het beste om kunnen gaan met deze omstandigheden en daardoor uitblinken in batterijduur!

Er bestaan meerdere lijsten waarin verschillende smartphones worden getest op de batterijduur. Tussen deze lijsten zit onderling nogal wat verschil. Het is ook best lastig om een goede lijst samen te stellen, aangezien elke smartphonegebruiker zijn/haar smartphone verschillend gebruikt. De ene gebruiker surft uren per dag op internet, een andere belt vooral veel voor het werk en weer een ander post dagelijks meerdere berichten op de verschillende sociale media. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat het verschillend gebruiken van een smartphone ook verschillende gevolgen heeft voor de accuduur.

Om toch een goed beeld te geven van smartphones die uitblinken in batterijduur zijn wij uitgegaan van de lijst die is samengesteld en wordt bijgehouden door www.gsmarena.com Deze onafhankelijke website geeft de technische specificaties van alle smartphones die op de markt worden gebracht en heeft dus ook onafhankelijk een lijst samengesteld van de best presterende smartphones op het gebied van accuduur. De lijst geeft weer hoelang je kunt doen met een volledig opgeladen batterij, waarbij ervanuit wordt gegaan dat je dagelijks 1 uur belt, 1 uur een video afspeelt en 1 uur op het internet surft. Een score van 80 uur betekent in dit geval dat je de smartphone met dit verbruik 80 uur kunt gebruiken voordat je deze weer op moet laden. Let wel: als je de smartphone intensiever gebruikt dan het gestelde verbruik volgens de lijst dan moet je er rekening mee houden dat je smartphone een minder aantal uren gebruikt kan worden. Genoeg gepraat, benieuwd naar smartphones met de beste accuduur? Kijk dan hieronder voor het overzicht.

Overzicht smartphones met langste accuduur

Positie Toestel Batterijduur
1 Motorola Moto Z Play 100 uur Bekijken
2 Samsung Galaxy S7 Edge 92 uur Bekijken
3 Samsung Galaxy A5 2016 91 uur Bekijken
4 Samsung Galaxy S8+ 88 uur Bekijken
5 Apple iPhone 6S Plus 85 uur Bekijken
6 Samsung Galaxy S8 84 uur Bekijken
7 Samsung Galaxy S7 80 uur Bekijken
8 Apple iPhone 7 Plus 75 uur Bekijken
9 Apple iPhone SE 73 uur Bekijken
10 Samsung Galaxy S6 Edge 73 uur Bekijken

1. Motorola Moto Z Play

motozplay

Naast de modules van de Motorola Moto Z Play blinkt de Z Play uit in batterijduur. Het toestel staat zelfs helemaal bovenaan in deze lijst van smartphones met de beste accuduur. Als je kijkt naar de specificaties van de smartphone is dat ook niet heel gek. De Z Play beschikt over een accu van 3510 mAh, wat maar iets kleiner is dan bijvoorbeeld de accu van de Samsung Galaxy S7 Edge. De Edge heeft echter een veel hogere resolutie, waardoor deze niet in staat is om zolang te draaien als de Z Play. In de praktijk betekent dit dat je de Z Play met gemak een dag kunt gebruiken, zelfs als je tijdens de dag video’s hebt gestreamed. Bij zwaarder gebruik door middel van gamen, films streamen en muziek luisteren moet het geen probleem zijn om de dag door te komen met de Z Play. De absolute topper op het gebied van accuduur!

2. Samsung Galaxy S7 Edge

1-samsung-galaxy-s7-edge

De absolute topper van Samsung op het gebied van batterijduur is zonder twijfel de Samsung Galaxy S7 Edge! Door de erg krachtige accu van 3600 mAh is de S7 Edge in staat om je met gemak door de dag te helpen. Zonder de smartphone op te laden ben je in staat om het toestel, bij normaal gebruik, 3 dagen te gebruiken. Bij minimaal gebruik zoals in deze test kun je erg lang genieten van 1 batterijlading.

3. Samsung Galaxy A5 (2016)

8-samsung-galaxy-a5-2016

Nog een Samsung met een goede accuduur in deze lijst is de grotere versie van de Samsung Galaxy A3 2016, de A5 2016. Net zoals bij de A3 2016 is ook de accuduur van de A5 2016 sterk verbeterd. De accu in de originele A5 heeft een accucapaciteit van 2300 mAh en de nieuwe A5 2016 is uitgebreid naar een 2900 mAh. Hiermee is de capaciteit voor beide toestellen met 30% toegenomen. Een deel van de toename in accuduur wordt tenietgedaan door de grotere schermen, aangezien deze schermen meer energie vragen. Toch is de toename in accuduur van de Samsung Galaxy A5 2016 goed voor een plaats in de lijst met telefoons met de beste accuduur. Tijdens de test was de A5 2016 in staat om 91 uur te draaien op 1 acculading.

4. Samsung Galaxy S8+

SM_G955F_GalaxyS8Plus_Front_Black

Ook het nieuwste toestel van Samsung scoort hoog op het gebied van accuduur. Eigenlijk is dit geen verrassing, elk jaar lukt het Samsung om haar smartphones te verbeteren zonder dat dit ten koste gaat van de batterijduur. Ook dit jaar komen deze verwachtingen weer uit. De batterij van 3500mAh is in staat om 88 uur te draaien op een enkele batterijlading.

5. Apple iPhone 6S Plus

9-apple-iphone-6s-plus

Natuurlijk mag ook een van de grootste smartphonemerken op het moment niet ontbreken in deze lijst. Opvallend is dat de Plus toestellen van Apple wel in deze lijst staan en de ‘normale’ modellen niet. De iPhone 6S bijvoorbeeld heeft ten opzichte van zijn voorganger, de iPhone 6, geen grotere accu gekregen. Sterker nog, de accu is zelfs iets kleiner. De prestaties blijven wel hetzelfde, maar een dag overleven met de iPhone 6S bij actief gebruik wordt hierdoor wel een opgave. De Apple iPhone 6S Plus heeft een groter scherm en daarom heeft Apple besloten om dit toestel te voorzien van een grotere accu. Hiermee haal je bij normaal gebruik met gemak het einde van de dag. Met een beetje geluk lukt dit zelfs als je het toestel actief gebruikt.

6. Samsung Galaxy S8

SM_G950F_GalaxyS8_Front_MidnightBlack

Het kleinere broertje van de Samsung Galaxy S8+ bewijst ook dit jaar weer uit te blinken in batterijduur. De accu van de S8 is wel iets kleiner dan die van de S8+ (3000mAh om 3500mAh) maar de S8 heeft een kleiner scherm die minder energie verbruikt. Van alle high-end smartphones die op de markt zijn kunnen wel wel stellen dat Samsung op het gebied van accuduur koploper is.

7. Samsung Galaxy S7

2-samsung-galaxy-s7

De Samsung Galaxy S7 is het vlaggenschip van 2016 van Samsung. Het mag geen verrassing heten dat er een aantal high-end toestellen in deze toplijst staan. De accu van de S7 is een stuk groter dan die van de S6 (3000 mAh). In combinatie met het energiebesparende scherm zorgt dit ervoor dat de S7 een plaats in deze lijst heeft weten te bereiken. Bij normaal gebruik van de S7 moet het toestel prima in staat zijn om meer dan een dag mee te gaan. Zelfs als je een wat ‘zwaardere’ gebruiker bent van smartphones kun je met de S7 de dag overleven. Tijdens de test is dit gebleken door een testresultaat van 80 uur.

8. Apple iPhone 7 Plus

6-apple-iphone-7-plus

Je hebt inmiddels wel kunnen zien dat de meeste smartphones in deze lijst voornamelijk toestellen van Apple en Samsung zijn. Voorlopig zijn we aanbeland bij de nummer 8 van de lijst: de Apple iPhone 7 Plus. Van alle iPhones met een groter formaat presteert alleen de 6S Plus beter dan de iPhone 7 Plus. De smartphone gaat gemiddeld 10 uur minder lang mee dan de iPhone 6S Plus. Voor liefhebbers van de Plus en voorstanders van een lange batterijduur is dit een perfect toestel. Met normaal tot vrij intensief gebruik kun je de iPhone 7 met gemak een hele dag gebruiken. Tijdens de test bleek dat de iPhone 7 in staat was om 75 uur te draaien zonder uit te vallen.

9. Apple iPhone SE

4-apple-iphone-se

De volgende iPhone in de lijst is de Apple iPhone SE. De SE is de compacte variant van de iPhone 6. Het toestel wordt vaak omschreven als een smartphone met het uiterlijk van de iPhone 5S en het innerlijk van de iPhone 6. Voor liefhebbers van een compacte smartphone is de iPhone SE een aanrader. De batterijduur van de SE is uitstekend. Door energiebesparende functies en de nieuwere processor heeft de SE een batterij die 50% langer mee gaat dan die van de 5S. Ook ten opzichte van de andere toestellen van Apple scoort de SE goed. Bij intensief gebruik (e-mail, bellen, Facebook, WhatsApp) is de smartphone na een hele werkdag nog voor de helft opgeladen.

10. Samsung Galaxy S6 Edge

7-samsung-galaxy-s6-edge

Het begint eentonig te worden, maar de nummer 10 in de lijst is ook weer een Samsung. De Koreaanse smartphonefabrikant doet waarschijnlijk iets goed, want veel toestellen van Samsung blinken uit in batterijduur. Bij de Galaxy S6 Edge is dat opvallend, want het toestel beschikt over een kleinere accu dan de S5. De accu heeft nu een capaciteit van 2600 mAh. In de praktijk kun je het toestel na vrij intensief gebruik maximaal een dag gebruiken. Hiermee blinkt de S6 Edge niet uit, maar scoort het wel een ruime voldoende wat batterijduur betreft. Mede door het zo efficiënt mogelijk maken van de chip waarvan de S6 Edge gebruik maakt is Samsung erin geslaagd om het toestel competitief te maken op batterijduur. De test wees uit dat de S6 Edge 73 uur gebruikt kan worden zonder uit te vallen.