accuduur

Voor bijna iedereen die een nieuwe smartphone gaat kopen is de batterijduur een van de belangrijkste criteria bij het kiezen. Niet zo gek natuurlijk. Je wilt toch minstens een dag je telefoon kunnen gebruiken zonder deze op te laden. Met de huidige generatie smartphones is dat nog best wel een uitdaging. Naast dat wij als consumenten de smartphone veel intensiever gebruiken dan vroeger stoppen de fabrikanten de mobiele telefoons ook vol met de nieuwste snufjes en technieken. Dit gaat uiteraard ten koste van de batterijduur. In dit artikel laten we je zien welke 10 smartphones het beste om kunnen gaan met deze omstandigheden en daardoor uitblinken in batterijduur!

Er bestaan meerdere lijsten waarin verschillende smartphones worden getest op de batterijduur. Tussen deze lijsten zit onderling nogal wat verschil. Het meest accurate is toch om smartphones zelf te testen. Voor dit artikel zijn wij daarom uitgegaan van een test uitgevoerd door www.expertreviews.co.uk. Tijdens deze batterijduurtest hebben de testers van Expertreviews verschillende smartphones een videobestand laten afspelen tot de batterij leeg was. Bij alle smartphones zijn daarbij dezelfde instellingen en voorwaarden aangehouden. Op de smartphones werd constant een gemonteerd filmpje afgespeeld, waarbij het geluid door een hoofdtelefoon werd opgenomen totdat de batterij van de smartphones er mee ophield. Alle telefoons werden in de vliegtuigmodus gezet, alle automatische helderheidsinstellingen werd uitgeschakeld en de helderheid van het scherm werd op 170dc/m2 gezet. Deze test heeft uiteindelijk geleid tot deze top 10 smartphones met de beste accuduur.

Overzicht smartphones met langste accuduur

Positie Toestel Batterijduur
1 Motorola Moto Z Play 19 uur 34 minuten Bekijken
2 Samsung Galaxy S7 Edge 18 uur 42 minuten Bekijken
3 Samsung Galaxy S7 17 uur 48 minuten Bekijken
4 OnePlus 3 16 uur 56 minuten Bekijken
5 Apple iPhone SE 16 uur 46 minuten Bekijken
6 Samsung Galaxy S5 Neo 16 uur 27 minuten Bekijken
7 Apple iPhone 7 Plus 15 uur 58 minuten Bekijken
8 Samsung Galaxy S6 Edge 15 uur 33 minuten Bekijken
9 Samsung Galaxy A5 2016 15 uur 26 minuten Bekijken
10 Apple iPhone 6S Plus 14 uur 58 minuten Bekijken

10. Apple iPhone 6S Plus

9-apple-iphone-6s-plus

Natuurlijk mag ook een van de grootste smartphonemerken op het moment niet ontbreken in deze lijst. Opvallend is dat de Plus toestellen van Apple wel in deze lijst staan en de ‘normale’ modellen niet. De iPhone 6S bijvoorbeeld heeft ten opzichte van zijn voorganger, de iPhone 6, geen grotere accu gekregen. Sterker nog, de accu is zelfs iets kleiner. De prestaties blijven wel hetzelfde, maar een dag overleven met de iPhone 6S bij actief gebruik wordt hierdoor wel een opgave. De Apple iPhone 6S Plus heeft een groter scherm en daarom heeft Apple besloten om dit toestel te voorzien van een grotere accu. Hiermee haal je bij normaal gebruik met gemak het einde van de dag. Met een beetje geluk lukt dit zelfs als je het toestel actief gebruikt. De iPhone 6S Plus houdt het bij de test 14 uur en 58 minuten vol en staat daarmee op plaats 9.

9. Samsung Galaxy A5 (2016)

8-samsung-galaxy-a5-2016

De tweede Samsung met een goede accuduur in deze lijst is de grotere versie van de Samsung Galaxy A3 2016, de A5 2016. Net zoals bij de A3 2016 is ook de accuduur van de A5 2016 sterk verbeterd. De accu in de originele A5 heeft een accucapaciteit van 2300 mAh en de nieuwe A5 2016 is uitgebreid naar een 2900 mAh. Hiermee is de capaciteit voor beide toestellen met 30% toegenomen. Een deel van de toename in accuduur wordt tenietgedaan door de grotere schermen, aangezien deze schermen meer energie vragen. Toch is de toename in accuduur van de Samsung Galaxy A5 2016 goed voor een 8e plaats in de lijst met telefoons met de beste accuduur. Tijdens de test was de A5 2016 in staat om 15 uur en 26 minuten te draaien zonder uit te vallen.

8. Samsung Galaxy S6 Edge

7-samsung-galaxy-s6-edge

Het begint eentonig te worden, maar de nummer 8 in de lijst is ook weer een Samsung. De Koreaanse smartphonefabrikant doet waarschijnlijk iets goed, want veel toestellen van Samsung blinken uit in batterijduur. Bij de Galaxy S6 Edge is dat opvallend, want het toestel beschikt over een kleinere accu dan de S5. De accu heeft nu een capaciteit van 2600 mAh. In de praktijk kun je het toestel na vrij intensief gebruik maximaal een dag gebruiken. Hiermee blinkt de S6 Edge niet uit, maar scoort het wel een ruime voldoende wat batterijduur betreft. Mede door het zo efficiënt mogelijk maken van de chip waarvan de S6 Edge gebruik maakt is Samsung erin geslaagd om het toestel competitief te maken op batterijduur. De test wees uit dat de S6 Edge 15 uur en 33 minuten gebruikt kan worden zonder uit te vallen.

7. Apple iPhone 7 Plus

6-apple-iphone-7-plus

We kunnen inmiddels wel verklappen dat deze lijst voornamelijk bestaat uit Apple en Samsung. Maar niet getreurd, voor de mensen die geen fan zijn van deze merken hebben we goed nieuws. Er komt nog een toestel in deze lijst voor die niet van Apple en Samsung is. Voorlopig zijn we aanbeland bij de nummer 6 van de lijst: de Apple iPhone 7 Plus. Van alle iPhones met een groter formaat presteert de iPhone 7 het best. De smartphone gaat gemiddeld een uur langer mee dan de iPhone 6S Plus. Voor liefhebbers van de plus en voorstanders van een lange batterijduur is dit een perfect toestel. Met normaal tot vrij intensief gebruik kun je de iPhone 7 met gemak een hele dag gebruiken. Tijdens de test bleek dat de iPhone 7 in staat was om 15 uur en 58 minuten te draaien zonder uit te vallen.

6. Samsung Galaxy S5 Neo

5-samsung-galaxy-s5-neo

De Samsung Galaxy S5 Neo is het broertje van de Samsung Galaxy S5. De S5 heeft in de wereld veel meer naamsbekendheid, maar de S5 Neo is het toestel dat uitblinkt in batterijduur. Er zijn weinig verschillen tussen de 2 smartphones. De specificaties zijn nagenoeg gelijk, op 1 belangrijke na. De S5 Neo draait namelijk op een andere processor. Door de S5 Neo te voorzien van 64 bit Exynos 7580 processor. De processor is van Samsung zelf en zorgt ervoor dat de S5 Neo een stuk zuiniger is dan de S5. Dit is ook terug te zien in de testresultaten. Met 16 uur en 27 minuten staat de Samsung Galaxy S5 Neo op de 5e plaats.

5. Apple iPhone SE

4-apple-iphone-se

De hoogst genoteerde iPhone in de lijst is de Apple iPhone SE. De SE is de compacte variant van de iPhone 6. Het toestel wordt vaak omschreven als een smartphone met het uiterlijk van de iPhone 5S en het innerlijk van de iPhone 6. Voor liefhebbers van een compacte smartphone is de iPhone SE een aanrader. De batterijduur van de SE is uitstekend. Door energiebesparende functies en de nieuwere processor heeft de SE een batterijduur die 50% langer is dan die van de 5S. Ook ten opzichte van de andere toestellen van Apple scoort de SE het best. Bij intensief gebruik (e-mail, bellen, Facebook, WhatsApp) is de smartphone na een hele werkdag nog voor de helft opgeladen. Tijdens de test scoorde de SE een 4e plaats met 16 uur en 46 minuten.

4. OnePlus 3

3-oneplus-3

Eindelijk zijn we aanbeland bij de eerste smartphone uit deze lijst die niet door Apple of Samsung gemaakt is. Met de OnePlus 3 hebben we gelijk een vreemde eend in de bijt. De OnePlus 3 is alleen verkrijgbaar bij de Chinese fabrikant van het toestel. Eerder was zelfs een uitnodiging nodig om de smartphone aan te kunnen schaffen. De OnePlus 3 kenmerkt zich door de goedkope prijs gekoppeld aan de high-end specificaties. Het toestel kan concurreren met de toptoestellen van Apple en Samsung en dat is ook terug te zien in de batterijduur. Het toestel komt als 3e uit de test met een testresultaat van 16 uur en 56 minuten.

3. Samsung Galaxy S7

2-samsung-galaxy-s7

De Samsung Galaxy S7 is het nieuwste vlaggenschip van Samsung. Het mag geen verrassing heten er een paar high-end toestellen in de top 2 van deze lijst staan. De accu van de S7 is een stuk groter dan die van de S6 (3000 mAh). In combinatie met het energiebesparende scherm zorgt dit ervoor dat de S7 de 2e plaats in deze lijst heeft weten te bereiken. Bij normaal gebruik van de S7 moet het toestel prima in staat zijn om meer dan een dag mee te gaan. Zelfs als je een wat ‘zwaardere’ gebruiker bent van smartphones kun je met de S7 de dag overleven. Tijdens de test is dit gebleken door een testresultaat van 17 uur en 48 minuten.

2. Samsung Galaxy S7 Edge

1-samsung-galaxy-s7-edge

De absolute topper op het gebied van batterijduur is zonder twijfel de Samsung Galaxy S7 Edge! Door de erg krachtige accu van 3600 mAh is de S7 Edge in staat om je met gemak door de dag te helpen. Zonder de smartphone op te laden ben je in staat om het toestel, bij normaal gebruik, 2 dagen te gebruiken. Geen enkel toestel in deze lijst heeft zulke prestaties geleverd. Tijdens de test blonk het toestel uit door het maar liefst 18 uur en 42 minuten, bijna een uur meer dan de nummer 2! Als de S7 Edge na 2 dagen zonder op te laden dan toch leeg is heb je het toestel binnen no-time weer opgeladen. In iets meer dan een uur is de S7 Edge alweer opgeladen tot 80%. Voor iedereen die batterijduur de belangrijkste eigenschap vindt is dit het meest geschikte toestel!

1. Motorola Moto Z Play

motozplay

Naast de modules van de Motorola Moto Z Play blinkt de Z Play uit in batterijduur. Het toestel staat zelfs helemaal bovenaan in deze lijst van smartphones met de beste accuduur. Als je kijkt naar de specificaties van de smartphone is dat ook niet heel gek. De Z Play beschikt over een accu van 3510 mAh, wat maar iets kleiner is dan bijvoorbeeld de accu van de Samsung Galaxy S7 Edge. De Edge heeft echter een veel hogere resolutie, waardoor deze niet in staat is om zolang te draaien als de Z Play. In de praktijk betekent dit dat je de Z Play met gemak een dag kunt gebruiken, zelfs als je tijdens de dag video’s hebt gestreamed. Bij zwaarder gebruik door middel van gamen, films streamen en muziek luisteren moet het geen probleem zijn om de dag door te komen met de Z Play. De absolute topper op het gebied van accuduur!

Telefoons met lange accuduur die net buiten de top 10 vallen

Samsung Galaxy A3 (2016)

samsung-galaxy-a3

Met 6 smartphones is Samsung goed vertegenwoordigd in deze top 10 smartphones met de beste accuduur. De Samsung Galaxy A3 (2016) zal van alle Samsung toestellen waarschijnlijk de minst bekende zijn. Toch blinkt ook dit toestel uit in batterijduur. Ten opzichte van de voorganger van dit toestel, de originele Samsung Galaxy A3, is de batterijduur sterk verbeterd. Gelukkig maar, want een verlenging van de batterijduur was hard nodig. Door de capaciteit van de batterij uit te breiden van 1900 naar 2300 mAh is de Samsung Galaxy A3 terecht gekomen op de 10e plaats in deze lijst. Tijdens de test was de smartphone in staat om 14 uur en 48 minuten onafgebroken te draaien.

Top 10 smartphones met de beste accuduur
4.9 | 10 stem(men)