Vooral bij goedkopere Android smartphones bereikt het interne geheugen al snel zijn grenzen. Als je nieuwe apps wilt installeren, heb je pech zonder SD kaart. Een geïntegreerde Android functie maakt met één klik veel geheugen vrij – maar bijna niemand gebruikt het regelmatig.

Tegenwoordig komen smartphones met steeds grotere geheugens – tot 512 GBytes zijn aan boord in dure vlaggenschip modellen. Maar als je een goedkope mobiele telefoon bezit en geen geheugenkaart hebt geplaatst, zul je in 2021 toch snel de grenzen van de opslagcapaciteit bereiken. Er zijn eenvoudige manieren om extra geheugen vrij te maken – de eenvoudigste is waarschijnlijk de cache.

Maar veel gebruikers lijken niet op de hoogte te zijn van deze eenvoudige optie. In feite bleek uit een recente enquête van het Amerikaanse technologieportaal Android Authority dat bijna de helft van de ondervraagden deze optie om telefoongeheugen vrij te maken nog nooit had gebruikt. We laten je zien hoe je de cache van je apps met een paar klikken leegmaakt en wat er achter dit woord verborgen zit.

Leeg je cache: Zo gemakkelijk is het

In principe is caching een nuttige technologie – apps gebruiken het om in de achtergrond gegevens op te slaan die vaak worden opgevraagd, bijvoorbeeld webpagina’s. Dit betekent dat deze gegevens niet telkens opnieuw gedownload hoeven te worden. Maar een grote hoeveelheid gegevens stapelt zich na verloop van tijd op de smartphone op. Browser apps zoals Chrome of Opera en sociale media hebben hier bijzonder veel last van en hebben vaak caches van meerdere GBytes. Als je die van tijd tot tijd verwijdert, komt er veel opslagruimte vrij.

Om de cache van een app te wissen, ga je naar zijn informatiepagina in de instellingen. Daar vind je een vermelding die aangeeft hoeveel geheugen de app gebruikt. Klik hierop. Je ziet dan hoe groot de cache is en kunt hem met één klik legen.

Als dit te ingewikkeld voor je is, kun je ook een één-klik oplossing gebruiken. Veel Android fabrikanten leveren een optimalisatie-app voor hun toestellen, die vaak ook een cache-reiniger bevat. Gebruik dit om de cache van alle geïnstalleerde apps te wissen.

Als alternatief kun je app-oplossingen van derden gebruiken. Een van de populairste schoonmaak-apps is SD Maid – de gratis Android app komt zonder advertenties en met diverse praktische functies. Je kunt het gebruiken om ongebruikte systeembestanden op te sporen en te verwijderen, of de betaalde app cleaner gebruiken om elke afzonderlijke app op ongebruikte bestanden te controleren.