“De nieuwste snufjes van Sony” [kkratings]
sonyDe Sony Xperia Z3 was een wisselend success. Het toestel blonk uit in batterijduur en eenvoud, maar voor sommige mensen was het ‘pushen’ van de Sony services een onoverkomelijk probleem. Nu staat Sony aan de vooravond van het lanceren van weer een nieuwe serie. De Z-toestellen van Sony lijken elkaar in een rap tempo op te volgen. Tussen de Z2 en de Z3 zat amper een half jaar, maar Sony heeft er bij de lancering van de Z5 voor gekozen om toch een jaar te wachten. Wat ook opvalt is dat Sony een serie overslaat en gelijk de Z5 lanceert. Welke reden hier achter zit weten we niet, maar laten we hopen dat de nieuwe Z5 net zo’n succes wordt als zijn voorganger. Met de nieuwe Z5 lanceert Sony ook gelijk de Compact en Premium en alle toestellen zijn vanaf medio oktober beschikbaar in Nederland. Wij hebben alle toestellen voor jullie getest en laten jullie hier kennismaken met de nieuwste snufjes van Sony.

Preview Sony Xperia Z5, Compact en Premium

Sony Xperia Z5, Compact en Premium preview

De laatste jaren heeft Sony het op de smartphone markt niet gemakkelijk. De verkopen vallen tegen en de concurrentie is hevig met concurrenten als Apple en Samsung. Toch weet Sony elk jaar weer een toestel op de markt te brengen dat qua specificaties weinig onderdoet voor de Iphone en andere Android toestellen. De Z-serie blinkt uit in eenvoud, een mooi uiterlijk en een goede camera. Sony hoopt daarom met de nieuwe Z5 een aanval te doen op de concurrenten en daarmee een aanzienlijk marktaandeel te veroveren.

Uiterlijk Xperia Z5

Sony heeft bij de Z5 vastgehouden aan de positieve punten van de Z-serie. De Z5 heeft een schermformaat van 5,2 inch en een full-HD resolutie. De behuizing van de Z5 is nagenoeg hetzelfde als bij de Z3, maar er zijn toch een aantal veranderingen gedaan die in het voordeel zijn van de Z5. Zo heeft Sony ervoor gekozen om de randen iets matter af te werken en hetzelfde geldt voor de achterkant van de smartphone. Dit zorgt ervoor dat vingerafdrukken bijna niet meer te zien zijn op het nieuwe melkglas. Deze veranderingen maken de Z5 tot een toestel dat er prachtig uitziet en heerlijk in de hand ligt.

Vingerafdrukscanner

Nu toestellen van Apple en Samsung gebruik maken van vingerafdrukscanners kan Sony natuurlijk niet achterblijven. Dat doen ze dus ook niet. Sony heeft de vingerafdrukscanner namelijk ingebouwd in de aan/uit knop aan de zijkant van het toestel. Dit is nieuw, aangezien andere toestellen de scanner aan de voorkant hebben. Het zorgt ervoor dat het ontgrendelen van je toestel nog makkelijker is geworden, omdat je in één beweging je scherm kan inschakelen en ontgrendelen.

Scherm Sony Xperia Z5

Zoals gezegd heeft de Z5 een scherm met een full-HD resolutie van 1980×1080. Dit is voor de meeste mensen ruimschoots voldoende, omdat de pixels bij deze resolutie niet meer met het menselijk oog waar te nemen zijn. Waar andere fabrikanten voor een hogere resolutie kiezen, daar doet Sony dat dus niet. Dit vinden wij niet erg, als dit ervoor zorgt dat de uitstekende batterij prestaties van het toestel blijft bestaan.

Camera’s Sony Xperia Z5
In de hele Z5 serie heeft Sony gekozen voor vernieuwde en verbeterde camera’s. De vorige serie van Sony was voorzien van een 20.7 megapixel camera. De nieuwe Z5 serie is uitgerust met een 23 megapixel camera. Dit is echter niet het grootste verschil met de andere camera. Sony belooft namelijk met de nieuwe camera van de Z5 de snelste autofocus. In 0,03 seconden is de camera scherp gesteld. Ook de lens zou volgens Sony beter stabiliseren dan camera’s van concurrenten. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel mooi, maar we zijn benieuwd hoe de testresultaten zullen zijn als we langer over het toestel kunnen beschikken. Vooralsnog zijn we in ieder geval erg enthousiast!

Sony Xperia Z5 Prestaties

Sony heeft bij de Z5 weer gekozen voor de Snapdragon 810 processor. Een veelgehoorde klacht bij de Z3 was dat deze erg snel warm werd en al snel oververhit was. Sony zegt deze problemen te hebben aangepakt door een beter koelsysteem. We zijn benieuwd. Samen met 3GB werkgeheugen moet de Snapdragon 810 ervoor zorgen dat Android 5.0 Lollipop probleemloos draait op de Z5.

Sony heeft de laatste jaren uitgeblonken in batterijduur van haar toestellen. Zo kan de Z3 bij matig intensief gebruik wel 2 dagen mee zonder dat er opgeladen hoeft te worden. Dit zou met de 2900mAh batterij van de Z5 weer moeten lukken. We zijn daarom erg benieuwd hoe dit in de praktijk gaat zijn als het toestel op de markt is.

Prijs
€699

Sony Xperia Z5 Compact

Voor wie al een tijd klaar is met de grote smartphones en wel gewoon een handzame telefoon wil is de Compact een goede keuze. Sony is er namelijk in geslaagd om de Compact bijna dezelfde specificaties mee te geven als zijn grote broer. Het meest opvallende verschil heeft natuurlijk te maken met het formaat. De compact heeft een formaat van 4.6 inch met een HD-resolutie. Het design is verder hetzelfde als bij de Z5.
Ook de Z3 Compact staat bekend als een toestel dat een lange batterijduur heeft. Met een 2700mAh batterij hopen we dat Sony dit bij de Z5 compact ook weer waar kan maken. Het laatste verschil met de Z5 is het werkgeheugen. Voor de Compact is deze 2GB tegen 3GB in de Z5.
De telefoon komt beschikbaar in verschillende kleuren en is, zoals gezegd, een aanrader voor liefhebbers van kleinere smartphones!

Prijs
€599

Sony Xperia Z5 Premium

De Premium versie van de Z5 blinkt vooral uit in schermresolutie. Het toestel is met een 5,5 inch scherm iets groter dan de Z5. De schermresolutie is opgepompt tot een 4K resolutie van 3840 x 2160 pixels. Het scherm van de Premium is groter en scherper, maar de hardware in het toestel is hetzelfde gebleven met een Snapdragon 810 chip en 3GB werkgeheugen. Alleen de accu van de Premium is wat sterker geworden met 3430mAh.
Het uiterlijk van de Premium is iets ander ten opzichte van de Z5. Zo heeft Sony bij de Premium niet gekozen voor een matte afwerking. Het glas aan de achterkant is glanzend er daardoor veel gevoeliger voor vingerafdrukken. Naast dit nadeel is het ons onduidelijk wat Sony wil bereiken met dit toestel. De extreem hoge resolutie ziet er bij de specificaties mooi uit, maar in de praktijk zal je weinig merken van de QHD resolutie. Eigenlijk heeft hoge resolutie alleen zin in combinatie met een virtual reality bril, die Sony nog niet heeft gemaakt voor de Z5. We gaan zien of Sony hier nog iets aan gaat doen.

Prijs
€799

Mobiel abonnement Sony Xperia Z5 vergelijken