“Geen teleurstelling” [kkratings]
appleWe hoeven je ongetwijfeld niet te vertellen over het succes van Apple en in het bijzonder de Iphone. De Iphone krijgt dit jaar weer een nieuw hoofdstuk. In oktober worden de Iphone 6S en de Iphone 6S Plus gelanceerd. Veel mensen zitten al weer met smart op deze toestellen te wachten en zullen niet teleurgesteld worden: Apple heeft een aantal ingrijpende veranderingen gedaan die de Iphone nog aantrekkelijker zullen maken. Toen we de nieuwe Iphone voor het eerst in onze handen kregen werd bevestigd wat we ook al op foto’s en video’s hadden gezien. Het uiterlijk van de Iphone 6S is namelijk weinig tot niet veranderd. Toch is er genoeg te noemen wat wel veranderd is. In deze preview nemen we jullie mee en beschrijven we onze bevindingen van dit nieuwe vlaggenschip.

iphone-6s

Apple Iphone 6S preview

Iphone 6S: wat is er veranderd aan het uiterlijk?
Zoals gezegd is er aan het uiterlijk van de nieuwe Iphone eigenlijk niets veranderd. Apple bouwt verder op het succes van de eerdere Iphones en heeft geen reden gezien om wat aan het uiterlijk te veranderen. Daarom heeft ook de Iphone 6S een behuizing van prachtig aluminium, mooie afgeronde hoeken en brede randen onder en boven het scherm. Tot zover nog niets nieuws onder de zon. De enige toevoeging die Apple voor de Iphone 6S heeft gedaan is dat er een nieuwe kleur telefoon beschikbaar is. De vorige editie van de Iphone is beschikbaar in de kleuren wit, goud en zwart. Voor de 6S heeft Apple daar een roségouden versie aan toegevoegd. Als je wil laten zien dat je de nieuwste Iphone hebt moet je dus zeker voor deze kleur gaan.

Welke veranderingen zijn er gedaan?

De Iphone 6S heeft meerdere veranderingen ondergaan die Apple liefhebbers zeer zeker kunnen waarderen. Zo heeft Apple een drukgevoelig scherm gelanceerd, is het mogelijk om in 4k te filmen en is de camera verbeterd. Allemaal wijzigingen die er niet om liegen en het verdienen om uitgebreid uitgelegd te worden. Onze eerste bevindingen van de nieuwste snufjes en features zullen we daarom hieronder beschrijven.

Wauw, een drukgevoelig scherm!

Het werd al een tijdje aangekondigd, maar nu is het dan zo ver: het drukgevoelige scherm in de Iphone. Apple heeft er zelf de naam ‘3D touch’ aan gegeven. De technologie wordt ook al gebruikt in de Apple Watch en is dus niet helemaal nieuw. Wel is de Iphone de eerste telefoon met deze technologie. Maar hoe werkt dit dan? Vanaf nu kun je de telefoon op een hele andere manier gaan beleven. De Iphone 6S herkent namelijk hoe hard of zacht je het scherm aanraakt. Zo kun je licht op het scherm drukken voor het snel inzien van een mail en hard op het scherm drukken om de email daadwerkelijk te openen. Ook het bedienen van je startscherm kan op een andere manier. Instellingen van een app open je bijvoorbeeld door een lichte aanraking. Op deze manier hoef je niet de app te openen om de instellingen te wijzigen. Wat ons betreft een mooie toevoeging aan de smartphone! Gevaar van deze ontwikkeling is echter wel dat het besturen van een smartphone ingewikkelder gaat worden. We zijn benieuwd hoe Apple invulling geeft aan de definitieve versie en we staan te popelen om de 6S voor langere tijd te testen.

Betere prestaties door een nieuwe chip

Apple heeft de Iphone 6S een nieuwe chip gegeven. In de Iphone 6 wordt er nog gebruik gemaakt van de A8 chip, maar de nieuwste versie is voorzien van een A9 chip. Deze chip moet ervoor zorgen dat de Iphone 70% sneller presteert dan zijn voorganger! Een forse vooruitgang dus. Daarnaast heeft deze nieuwe chip als voordeel dat de grafische prestaties ook veel beter zijn. Apple belooft voor de grafische prestaties namelijk een verbetering van maar liefst 90%. Ook het intern geheugen van de nieuwste Apple Iphone is uitgebreid naar 2GB. Deze combinatie van een nieuwe chip en een groter werkgeheugen moet er voor zorgen dat de Iphone 6S één van de best presterende toestellen van het moment wordt. In de korte tijd dat wij de Iphone getest hebben is het toestel niet vastgelopen en hebben er zich geen problemen voorgedaan. We hebben de 6S echter maar heel kort getest en we zullen moeten afwachten op de release om een echt goede test te kunnen doen.

Live Photos en 4k filmen

Als er een onderdeel van de Iphone altijd wel goed gepresteerd heeft is het wel de camera. Apple heeft haar Iphones jarenlang voorzien van een 8 megapixel camera en ging niet mee in het pixel geweld van de concurrenten. Concurrerende toestellen hebben inmiddels al camera’s met meer dan 20 megapixel, maar door goede software is Apple altijd in staat geweest om goede camera’s af te leveren. Toch heeft Apple er nu wel voor gekozen om een camera met meer pixels te installeren in de Iphone 6S. Het toestel heeft nu een camera met 12 megapixels en het is mogelijk om in 4k te filmen. Hiermee film je superscherpe beelden die 4 keer zoveel beeldpunten hebben als een HD filmpje.

Een functie waar wij heel enthousiast over zijn is de optie om ‘Live Photos’ te schieten. Met deze optie is het mogelijk om de 1.5 seconden voor en na het schieten van een foto als videofragment op te nemen. Zo ontstaat het verhaal achter de foto en worden foto’s nog meer sprekend. Hoe dit in de praktijk ontvangen gaat worden is natuurlijk nog maar de vraag, maar wij vinden het in ieder geval een leuke toevoeging.

Ten slotte heeft Apple ook de front camera aangepast. Aan de voorkant is nu een 5 megapixel gemonteerd. Hiermee is het mogelijk om erg scherpe selfies te maken. Door de toevoeging van een soort van flitser is het ook makkelijker geworden om selfies in het donker te maken. Het scherm van de Iphone 6S is in staat om korte tijd veel licht te geven, waardoor je de beste foto’s kunt maken op de donkerste plekken.

Software Iphone 6S

Met de introductie van een nieuwe Iphone wordt er ook een nieuwe versie van IOS gelanceerd. Deze nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem bevat weer een aantal nieuwe features. Zo is bijvoorbeeld Siri sterk verbeterd. Met dit nieuwe besturingssysteem moet de batterijduur van de 6S beter zijn.

Prijs Iphone 6S
Vanaf €749

Conclusie Iphone 6S

De verwachtingen bij de komst van een nieuwe Iphone zijn vaak hoog en in dit geval maakt Apple de verwachtingen waar. Meestal verschillen de ‘S’ series niet veel van de voorganger, maar nu zijn er toch wel een aantal wijzigingen gedaan die nieuw zijn in de smartphone wereld. Het drukgevoelige scherm zorgt voor een verandering in het gebruik van de smartphone. Of iedereen hier blij mee is zullen we nog even moeten afwachten, maar dat Apple niet stil heeft gezeten is een feit. De Iphone 6S is vanaf 25 september beschikbaar in de eerste lichting landen. Nederland zit hier niet bij en de verwachting is dat de 6S een aantal weken later ook hier beschikbaar is.

Mobiel abonnement Apple Iphone 6S vergelijken