Bovenaan in de lijst met smartphones met de beste accuduur
MotorolaEerder schreven we al een review over de Motorola Moto Z. De Motorola Moto Z Play is het kleine broertje van de Z en blinkt voornamelijk uit in batterijduur. Niet voor niets staat het toestel op dit moment bovenaan in de lijst met smartphones met de beste accuduur! Laat je overigens niet misleiden door de ‘Play’ in de naam van deze smartphone. Het wil namelijk niet zeggen dat Moto Z Play alleen geschikt is voor mensen die veel gamen op een telefoon. Het wil ook niet zeggen dat de telefoon alleen geschikt is kinderen. Wat het wel wil zeggen is dat de Moto Z Play een stuk goedkoper is dan zijn grote broer. De Z Play is zelfs de helft goedkoper dan de grotere Moto Z en daarmee is het toestel zeer geschikt voor iedereen die op zoek is naar een high-end toestel voor een lage prijs. Wat krijg je voor deze relatief lage prijs? Lees het in deze review!

moto_z_play_review

Voor- en nadelen Motorola Moto Z Play

  • Moto Mods systeem
  • Geweldige batterijduur
  • Goede prijs/kwaliteitverhouding
  • Overklast door de OnePlus3

Motorola Moto Z Play specificaties

Scherm: 5,5 inch

Processor: 2,0Ghz

RAM: 3GB

OS: Android 6.0

Opslag: 32GB (microSD uitbreidbaar)

Accu: 3510mAh

Camera: 16MP achter, 5MP voor

Connectiviteit: Wi-Fi, 3G/4G, NFC, Bluetooth 4.2

Afmetingen: 156,4×76,4×6,99mm

Gewicht: 161g

Motorola Moto Z Play review

Moto Mods

Laten we beginnen met het meest opvallende wapenfeit van de Motorola Moto Z Play. Het toestel is namelijk uit te breiden met de zogenoemde Moto Mods, die we ook al zijn tegengekomen bij de Motorola Moto Z. Met verschillende modules is het mogelijk om bijvoorbeeld de cameraprestaties te verbeteren, de accuduur van de smartphone te verlengen of om beelden weer te geven op een oppervlak. De Mods zijn makkelijk in gebruik, want het enige dat je hoeft te doen is een module plaatsen op de 16 pinnen op de achterkant van de Moto Z Play. Vervolgens kun je de Mod gelijk gebruiken. Het nadeel van de Mods is dat deze nogal dik zijn, waardoor je mooie gestroomlijnde telefoon veranderd in een smartphone die meer weg heeft van een oude Nokia. Ondanks dit uiterlijk nadelig effect voegen de Mods wel degelijk wat toe aan je smartphone.

Op dit moment biedt Motorola een aantal Moto Mods aan. Zo kan je het vermogen van de accu verbeteren met de offGrid powerpack, kan je het geluid van je telefoon verbeteren met de JBL-speaker, kan je geweldige foto’s maken met optische zoom met de Hasselblad module en kan je zelfs je beelden op een oppervlak projecteren met de projectormodule. Stuk voor stuk modules die jouw beleving en plezier van een smartphone kunnen vergroten. Mocht je de telefoon willen gebruiken zonder toevoeging van een van de Moto Mods, dan is dat uiteraard ook gewoon mogelijk.

Uiterlijk Motorola Moto Z Play

Als je naar het uiterlijk van de Motorola Moto Z Play kijkt zie je meteen waarom deze een stuk goedkoper is dan zijn grote broer. Bij de Moto Z Play is namelijk gekozen voor het goedkoper ogende plastic, waar de Moto Z nog is voorzien van een strakke glazen achterkant. Naast de plastic achterkant is de vingerafdrukscanner een ander onderdeel dat niet echt tot de verbeelding spreekt. Over het hele toestel is gekozen voor de kenmerkende cirkels van Motorola. Deze zie je terug in de cirkelvormige camera, het cirkelvormige logo op de achterkant en zelfs bij de cirkels in het logo op de voorkant. Waarom Motorola ervoor heeft gekozen om de vingerafdrukscanner dan vierkant te maken is ons een groot raadsel. Gelukkig is de Motorola Moto Z Play wel afgewerkt met aluminium zijkanten, waardoor je toch het gevoel hebt dat je een high-end toestel in je handen hebt.

De accuduur van de Motorola Moto Z Play

Over dit onderdeel van de Motorola Moto Z Play kunnen we kort zijn. De accuduur van dit toestel is namelijk geweldig. Het zijn daarom niet de Moto Mods die dit toestel bijzonder maken, het beste dat dit toestel te bieden heeft is zonder twijfel de batterijduur. Tijdens het testen van deze telefoon bleek dat hij in staat was om 4 uur podcasts af te spelen, 30 foto’s te nemen en een aantal stevige games te draaien om aan het eind van de dag alsnog 30% van de batterij over te houden. Geen enkel ander toestel is in staat geweest om met dit intensieve gebruik het einde van de dag te halen.

Als we kijken naar de specificaties van de batterij mag het ook geen verrassing heten dat de batterijduur erg lang is. De Motorola Moto Z Play is voorzien van een 3510 mAh batterij. Ter vergelijking: dit is maar een klein beetje minder dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S7 Edge, het toptoestel van Samsung, die veel van de batterij nodig heeft om het mooie scherm te laten draaien. Kortom: als je op zoek bent naar een smartphone die je dag door helpt zonder deze tussendoor op te laden is de Motorola Moto Z Play het meest geschikte toestel voor jou!

Prijs-kwaliteit verhouding Motorola Moto Z Play

Zonder het gebruik van de Moto Mods is de Motorola Moto Z Play een topper op het gebied van de prijs-kwaliteit verhouding. Naast de eerdergenoemde uitstekende accuduur is het toestel op andere fronten ook gewoon een prima keuze. Het toestel kan gezien de prijs uiteraard niet concurreren met high-en toestellen als de iPhone en de Samsung toptoestellen, maar veel doet de Motorola Moto Z Play niet onder. Dit blijkt bijvoorbeeld ook uit het prima scherm waarmee de Moto Z Play is uitgerust. Met een oledscherm gaat Motorola mee in de trend van de nieuwste smartphones. Oledschermen blinken uit in een uitstekende contrastverhouding, die ervoor zorgt dat kleuren echt van het scherm springen. Dit is ook te zien bij Moto Z Play. Een nadeel aan het scherm is wel dat het bij zonlicht lastig is om je scherm goed af te lezen, aangezien de maximale helderheid van het scherm beperkt is ten opzichte van andere toestellen.

Een uitstekende accuduur, een goed scherm en een degelijke camera en dat allemaal voor een prijs van minder dan €500,-. Hiermee heeft de Moto Z Play een prima prijs-kwaliteit verhouding. Als je optimaal gebruik wilt maken van de smartphone ben je wel verplicht om de modules van de Z Play aan te schaffen en dat is wel aardig prijzig. Los daarvan is de smartphone ook prima te gebruiken zonder modules, maar voor de echte beleving zijn de Mods wel een toevoeging. De Motorola Moto Z Play heeft daarnaast nog een ander probleem: de OnePlus 3. Deze high-end smartphone in het lagere prijssegment weet de Moto Z Play op bijna alle gebieden te overtroeven.

Conclusie Motorola Moto Z Play

Het revolutionaire Mods system van Motorola zorgt ervoor dat de Moto Z Play een zeer aantrekkelijke smartphone is. Of dit systeem zo revolutionair is als gedacht zal de toekomst uit moeten wijzen, maar vooralsnog zijn wij erg enthousiast. Ook zonder de Moto Mods blijft er een degelijke en mooie smartphone over, die eigenlijk maar 1 concurrent heeft: de OnePlus 3. Deze heeft een betere camera en presteert over het algemeen net iets beter dan de Motorola Moto Z Play. Ben jij op zoek naar een high-end smartphone die op batterijduur uitblinkt dan is de Motorola Moto Z Play zonder twijfel het meest geschikte toestel voor jou!