Motorola Edge 20 Pro

Duur vlaggenschip met praktische desktop modus

In de test overtuigt de Motorola Edge 20 Pro met uitstekende prestaties, een krachtige batterij en de eigen “Klaar voor” desktop modus. Dankzij de high-end processor presteert hij als een gaming smartphone. De uitrusting is degelijk, maar de hogere klasse ziet er anders uit. We missen draadloos opladen, volledige stof- en waterbescherming en een geheugenkaartsleuf. Aan de andere kant vinden we het kleurrijke scherm mooi en de fotokwaliteit is behoorlijk. Als vlaggenschip van de Edge 20 serie voldoet hij echter niet aan alle verwachtingen. Met een introductieprijs van ongeveer 700 euro is hij dan ook duur in termen van prijs-prestatie verhouding.

Voordelen

  • Kleurrijk OLED scherm
  • Uitstekende prestaties
  • Lange levensduur van de batterij

Nadelen

  • Duur
  • Verschil in kenmerken

Krachtig voor gamen: Motorola Edge 20 Pro in de test

Motorola heeft een Snapdragon 870 van Qualcomm in de Edge 20 Pro geplaatst voor goede prestaties. De acht-core processor wordt vergezeld door 12 GB RAM. Dit levert kracht op: onze complexe test PDF rendert in een vlotte 3.6 seconden. In de GFX benchmark haalt de Motorola Edge 20 Pro een waarde van 55 beelden per seconde.
Hieruit blijkt dat de Edge 20 Pro een krachtige gaming smartphone is. Dit wordt nog duidelijker bij een blik op de verversingssnelheid: dankzij 144 Hz in plaats van 90 of zelfs 60 Hz rolt alle inhoud vloeiend over het scherm. Dit maakt spellen ook aangenamer, want animaties lopen vloeiend, hebben minder nabeelden en apps openen meteen. Ook multitasking werkt vlekkeloos.
Net als de andere modellen uit de Edge 20 serie en de Moto G100, is ook de Pro variant uitgerust met de “Klaar voor” functie. Een opwindende functie, want je kunt er in een oogwenk mee overschakelen naar de bureaubladstand. De Edge 20 Pro kan op bijna alle externe beeldschermen en televisies worden aangesloten. Samen met een Bluetooth muis en toetsenbord kan in een handomdraai een volwaardig werkstation gemaakt worden. Bovendien kunnen mobiele spelletjes comfortabel met een Bluetooth controller op een groot scherm gespeeld worden.

De batterij van de Motorola Edge 20 Pro in de test

De Motorola Edge 20 Pro scoort punten in de test met zijn uitstekende levensduur van de batterij: de 4.500 mAh batterij levert een online looptijd van ongeveer 12 uur in de continue belastingstest. Voor onze meting dimden we de helderheid tot 200 cd/m² en lieten we de smartphone voortdurend websites en video’s laden. Dit komt overeen met het gemiddelde gedrag van de gebruiker.
Het opladen gaat ook aangenaam snel – in de test laadde de Motorola Edge 20 Pro in 1 uur en 20 minuten op met de bijgeleverde snellaad-voedingsadapter (30 watt). Geen wonder dat 48 procent van de batterij na 30 minuten al opgeladen is. Dat moet genoeg zijn voor nog enkele uren gebruik. Eén minpuntje: draadloos opladen is niet aan boord.

Motorola Edge 20 Pro

Kleurrijk en contrastrijk: het beeldscherm van de Motorola Edge 20 Pro

Met zijn 6.7 inch is het OLED scherm nog steeds behoorlijk handzaam. Hij biedt ook een behoorlijke resolutie van 2.340 x 1.080 pixels, wat hem een hoge pixeldichtheid van 387 ppi geeft. Ook de helderheid van 661 candela per vierkante meter bevalt ons. Dit is voldoende voor gebruik binnenshuis, maar het kan moeilijk zijn de inhoud te lezen in direct zonlicht.
Het dambordcontrast van 154:1 is behoorlijk en de dekking van de kleurruimte is onberispelijk: het OLED scherm bestrijkt 159% van de standaard RGB en 100% van de DCI-P3 kleurruimte die voor video’s van belang is. Dit zorgt voor een natuurlijke en kleurrijke weergave.

Verrassend goed bij weinig licht: de drievoudige camera in de test

De Motorola Edge 20 Pro is uitgerust met een drievoudige camera. De hoofdcamera aan de achterkant heeft een resolutie van 108 megapixels. De hoge resolutie wordt gecombineerd tot 12 megapixels in het uiteindelijke beeld voor beeldoptimalisatie. Een telelens met een 8 MP sensor en een ultra-groothoeklens met een 16 MP sensor ronden het camerasysteem af. De frontcamera neemt selfies in 32-megapixel resolutie. Video’s worden opgenomen in 8K met 24 beelden per seconde en in UHD met 60 beelden per seconde.
We zijn erg te spreken over de beeldkwaliteit in alle lichtomstandigheden, dus we missen de ontbrekende beeldstabilisator van de hoofdcamera nauwelijks. We zijn het meest verrast door de opnamen bij weinig licht: zelfs opnamen uit de hand worden door onze experts als zeer goed beoordeeld. Ook de selfies zijn bevredigend. Daarom kent onze lab-tester de subjectieve totaalscore van 1.6 (goed) toe.

Functies niet op vlaggenschip niveau

De mogelijkheden van de Motorola Edge 20 Pro zijn goed, hoewel niet helemaal op het high-end niveau. Er is echter niets te klagen op het gebied van connectiviteit: De smartphone is uitgerust voor de huidige Wi-Fi 6 en 5G WLAN standaard. NFC, Bluetooth 5.1 en Type-C USB 3.1 zijn ook aan boord. Biometrische ontgrendeling is mogelijk via vingerafdruksensor en gezichtsherkenning. Dankzij dual SIM kun je twee 5G tarieven tegelijk gebruiken.
Toch: Voor een introductieprijs van rond de 700 euro had je misschien volwaardige stof- en waterbescherming verwacht in plaats van IP52 certificering. De smartphone mist ook een aansluiting, draadloos opladen en een geheugenkaartsleuf. Dat laatste zou echter niet al te veel een probleem moeten zijn, dankzij een nominaal geheugen van 256 GByte, waarvan ons 223.1 GByte vrij ter beschikking stonden.
Over het geheel genomen laat de Motorola Edge 20 Pro een goede indruk achter, maar verbleekt voor een vlaggenschip. Ter vergelijking: de Motorola Moto G100 heeft vergelijkbare prestaties, een sterkere batterij en is ook uitgerust met “Ready for” – maar kost ongeveer 300 euro minder.