mobiele-providers

Bijna iedereen in Nederland heeft tegenwoordig wel een mobiele telefoon. Overal bereikbaar kunnen en willen zijn is iets waar de huidige generatie mee opgroeit en is eerder regel dan uitzondering. Om dit alles te kunnen faciliteren en in goede banen te leiden zijn er in Nederland een aantal mobiele providers, die ervoor zorgen dat jij dagelijks kan bellen en je appjes kan versturen. Maar welke mobiele providers bestaan allemaal en welke is eigenlijk de beste? In dit artikel lees je er meer over!

Welke mobiele netwerken bestaan er in Nederland?

Je zou het niet denken als je het aanbod aan mobiele providers in Nederland ziet, maar er zijn eigenlijk maar 4 mobiele netwerken. Dit betekent dat er meerdere providers gebruik maken van een beperkt aantal mobiele netwerken. Niet elke provider heeft dus ook een eigen netwerk. Een mobiele provider is een dienstverlener die het je mogelijk maakt om tegen betaling gebruik te maken van het mobiele netwerk, waardoor jij kunt bellen, sms’en en internetten. Als consument kun je ervoor kiezen om een Sim-Only abonnement, abonnement met telefoon of prepaid contract af te sluiten met een mobiele provider. In ruil hiervoor krijg je dan, afhankelijk van de contractvorm die je hebt afgesloten, een bepaald aantal belminuten, sms’jes en MB’s internet.

Om het allemaal nog iets moeilijker te maken en in vaktermen te praten spreken we van een Network Provider als een mobiele telefoon provider beschikt over een eigen netwerk. In Nederland zijn dit KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Omdat deze vier providers beschikken over een eigen netwerk door middel van antennes en masten wordt ook wel gesproken van een Mobile Virtual Network Enabler (MVNE). Elke andere mobiele provider maakt gebruik van een van deze vier netwerken en wordt daarom een Mobile Virtual Network Operator (MVNO) genoemd.

Niet elke mobiele provider heeft dus een eigen netwerk. Nederland kent 4 mobiele netwerken, waarvan alle mobiele providers in Nederland gebruik maken. In onderstaand overzicht kun je eenvoudig zien welke netwerken Nederland kent en welke mobiele providers gebruik maken van welk netwerk.

Mobiele aanbieder Mobiel netwerk
88 mobile tmobileT-Mobile
AH mobiel kpnKPN
Aldi Talk kpnKPN
BEN kpnT-Mobile
Bliep tele2Tele2
BudgetPhone vodafoneVodafone
BudgetSim kpnKPN
Cargofone kpnVodafone
Choozze kpnT-Mobile
Dean One kpnKPN
Deka Mobiel kpnVodafone
Dekatel Telecom kpnKPN
Dirk Mobiel kpnVodafone
Eilie kpnKPN
Fieber kpnKPN
Galaxy Business Networks kpnKPN
Helder Telecom kpnKPN
Hema Telefonie kpnKPN
Hollandsnieuwe kpnVodafone
Intercity Technology kpnKPN
Jumbo Mobiel kpnKPN
KPN kpnKPN
Kruidvat Mobiel kpnKPN
Lebara kpnKPN
Lycamobile kpnVodafone
Mobicross kpnKPN
Ortel Mobile kpnKPN
Raffel kpnVodafone
Redworks kpnVodafone
Robin Mobile kpnKPN
Simpel kpnT-Mobile
Simyo kpnKPN
Skilje kpnKPN
Socia-Telecom kpnKPN
SOS Mobiel kpnVodafone
Stripte kpnT-Mobile
T-Mobile kpnT-Mobile
Tele2 kpnTele2
Telesur kpnKPN
Telfort kpnKPN
Telpa Mobile kpnT-Mobile
Toggle kpnKPN
Trendcall kpnVodafone
Truphone kpnVodafone
Vectone Mobile kpnKPN
Vodafone kpnVodafone
Voiceworks kpnKPN
Yes Telecom kpnKPN
Youfone kpnKPN
Ziggo kpnVodafone

Waarom zijn er zoveel providers in Nederland?

Zoals je hebt kunnen zien in bovenstaande tabel zijn er maar liefst 50 mobiele providers in Nederland! De meeste mensen zullen waarschijnlijk alleen bekend zijn met de grootste providers die Nederland kent en die ook een eigen netwerk hebben: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. De televisie en radiospotjes van deze providers zie en hoor je vast regelmatig voorbijkomen. Het is dan ook niet heel gek dat deze vier providers in Nederland verreweg de meeste klanten hebben. Toch heeft mobiel Nederland wel meer te bieden dan alleen deze providers en daar kun als jij als consument van profiteren.

Naast de 4 grote mobiele providers staan er nog wel een aantal namen op de lijst die de meesten niet onbekend voor zullen komen. Simpel, Simyo en BEN bijvoorbeeld zijn prijsvechters en richten zich voornamelijk op het aanbieden van goedkope Sim-Only abonnementen. Verder zijn er nog verschillende andere MVNO’s die zich richten op een bepaalde doelgroep en daarin gespecialiseerd zijn. Zo profileert Telpa Mobile zich als dé aanbieder van mobiele telefonie voor zowel zakelijk als persoonlijk gebruik in het midden- en kleinbedrijf. Toggle is een mobiele provider die gericht is op het aanbieden van mobiele telefonie voor toeristen en zakelijke reizigers. Andere MVNO’s richten zich op ouderen, jongeren of bijvoorbeeld een bepaalde bevolkingsgroep. Elke MVNO heeft dus wel een doelgroep die ze willen bedienen en dat is goed nieuws voor jou! Het kan lonen om eens goed te kijken in welke doelgroep jij valt en of je bij een mobiele provider terecht kan die voor jou het meest voordelig is. Met het overzicht aan providers hebben we dit voor jou iets makkelijker gemaakt.

Hoe zit het met de dekking van de verschillende mobiele netwerken?

Als je een mobiele telefoon hebt wil je natuurlijk wel overal kunnen bellen en internetten. Op sommige plekken in Nederland ben je echter wat moeilijker bereikbaar dan in andere plaatsen. Je kunt je misschien voorstellen dat de dekking in een stad als Amsterdam beter is dan op een Waddeneiland als Terschelling. Dit heeft te maken met het bereik van de masten en antennes van het mobiele netwerk waarbij jij bent aangesloten. Gelukkig bestaat er een gemakkelijke manier om te kijken hoe goed jij bereikbaar bent op bepaalde plekken in Nederland. Elke MVNE heeft op haar website namelijk een dekkingskaart waarop je precies kunt zien hoe het bereik is qua internet en bellen/sms’en.

In de praktijk wil het helaas nog weleens voorkomen dat je op bepaalde plekken toch minder bereik hebt. Als dit nou net een plek is waar jij vaak te vinden bent is dat natuurlijk erg vervelend. Dit kan voor veel mensen een reden zijn om over te stappen naar een andere mobiele provider, zodat ze wel bereik hebben op de plek waar ze werken, wonen of om een andere reden vaak zijn. Vaak gebeurt het dan vervolgens dat er wordt overgestapt naar een mobiele provider die is aangesloten bij hetzelfde mobiele netwerk als waar iemand vandaan kwam. Dit heeft totaal geen zin, want het netwerk waarvan gebruikt wordt gemaakt is dezelfde en biedt dezelfde dekking. Als je bijvoorbeeld een contract hebt bij Simyo en slechte ervaringen hebt met je mobiele bereikbaarheid heeft het geen zin om over te stappen naar Youfone, omdat beide mobiele providers (MVNO’s) gebruik maken van het netwerk van KPN (MNVE). We kunnen dit de mensen ook niet kwalijk nemen, omdat je door het enorme aanbod van mobiele providers vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Met het overzicht van mobiele providers loop jij gelukkig niet meer tegen dit probleem aan, want je kunt nu precies zien van welk mobiele netwerk de verschillende providers gebruik maken.

Wat is de beste mobiele provider in Nederland?

Dit is moeilijk te zeggen, want dat is heel persoonlijk! Afhankelijk van je bel- en internetgedrag kun jij zelf het beste bepalen welke provider voor jou het meest geschikt is. Ben jij iemand die veel zakelijke- of recreatieve reizen maakt? Dan zijn er speciaal voor jou mobiele providers die de kosten laag kunnen houden. Bel jij vaak met je familie in het buitenland? Dan zijn er providers die jou een goedkoop pakket kunnen aanbieden zodat jij voordelig op de hoogte kan blijven van de ontwikkelingen van je familie. Zo is er voor iedereen wel een provider te vinden die past bij de persoonlijke situatie.

Om toch een beeld te krijgen van wat de beste mobiele provider is in Nederland voert de Consumentenbond elk kwartaal een onderzoek uit onder haar leden. Hierin wordt de 8000 leden gevraagd om een oordeel te geven over de mobiele provider waar ze gebruik van maken. Elk panellid vult een enquête in waarin een oordeel wordt gegeven over onderwerpen als problemen met bellen/sms’en, problemen met het internet, mobiele bereikbaarheid en algemene tevredenheid. De Consumentenbond verzamelt vervolgens de data van haar leden en geeft de mobiele providers een rapportcijfer. De laatste test die de Consumentenbond heeft gepubliceerd dateert van het laatste kwartaal van 2016. Uit deze test is gebleken dat de abonnees van Simyo het meest tevreden zijn en dat is gewaardeerd met een 8,3 als cijfer. Ben je dus benieuwd wat de beste mobiele provider is volgens abonnees van verschillende mobiele providers? Houd dan de site van de Consumentenbond in de gaten. Een kanttekening die we nog willen plaatsen bij deze test van de Consumentenbond is dat ze lang niet alle MVNO’s meenemen in de test, dus het kan goed zijn dat een mobiele provider die niet is meegenomen in de test een hele goede blijkt te zijn. Uiteindelijk ben jijzelf degene die bepaalt wat voor jou de beste mobiele provider is!