Het geheim was al vroeg bekend: Apple introduceerde de iPhone 11 in september 2019. We bekijken deze premium smartphone van dichtbij en vergelijken hem met de iPhone Xs.

Apple introduceerde de nieuwe apparaten iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max in september 2019. Ze zouden moeten scoren met een beter camerasysteem en een snellere processor. We nemen de nieuwe iPhone 11 (de opvolger van de Xr) onder de loep en kijken hoe deze zich kan meten met de iPhone Xs. Beide kan je trouwens voordelig kopen bij Telefoonwereld.nl.

Ontwerp en weergave: Voor grote of kleine handen

Apple heeft gekozen voor een aluminium frame voor de iPhone 11. Het apparaat scoort met zijn 6,1-inch display en een resolutie van 1792 x 828 pixels (326 pixels per inch). Maar met 194 gram is het geen lichtgewicht en niet noodzakelijkerwijs geschikt voor kleine handen. Zoals gewoonlijk gebruikt Apple een vloeibaar netvlies display voor de display technologie. De iPhone Xs is iets kleiner op 5,8 inch (2.436 x 1.125), iets lichter op 177 gram en glanst met een OLED netvlies display.

 

Apple blijft zichzelf trouw en gebruikt ook de Notch in de iPhone 11. Apple introduceerde voor het eerst de inkeping voor de frontcamera en de sensoren in het bovenste display gedeelte van de iPhone X. Maar in het nieuwe model is de Notch veel kleiner, zodat het scherm beter kan worden gebruikt.

Prestaties: A12 vs. A13 processor

Beide iPhones worden geleverd met processors die de smartphones naar het hoogste prestatieniveau brengen. De iPhone 11 werkt met een nieuwe chip – de A12 CPU wordt nu gevolgd door de A13 processor. Apple’s eigen system-on-a-chip is niet alleen sneller, maar ook veel energiezuiniger. De snelheid maakt het mogelijk om foto’s bijna in real time te bewerken. De iPhone Xs is tot nu toe een pionier geweest. Het hart van de Xs is de A12 bionische processor, met zes kernen tot 2,39 GHz. Met de A13-processor onderscheidt iPhone 11 zich nog steeds.

Camera: Duel van de Dual Cameras

De nieuwe iPhone maakt fantastische foto’s met de camera. Net als het apparaat van 2018 heeft het model van 2019 een dubbele hoofdcamera met een resolutie van twee keer 12 megapixels. Groothoekfoto’s worden nu ultrabreed. De ultra-groothoek sensor heeft een f/2.4 diafragma en 120° gezichtsveld, de groothoek sensor heeft een f/1.8 diafragma. Dankzij de ultra-groothoekcamera laat het herontworpen oppervlak zien wat er buiten het kader gebeurt – en legt het vast. U kunt tijdens het opnemen van video’s tussen de twee camera’s inzoomen. Het is net zo gemakkelijk om video’s te maken en te bewerken als om foto’s te maken. De True Depth camera is ook goed uitgerust met 12 megapixels en een f/2.2 diafragma. Voor het eerst kan de hoofd- en frontcamera films opnemen in 4K.

iPhone 11 vs. iPhone Xs

De camera is zeker geëvolueerd: Want de iPhone Xs heeft een dubbele camera aan de achterzijde, waarbij beide sensoren ook een resolutie van 12 megapixels per stuk hebben. Bovendien biedt de A12-chip geavanceerde opnamestanden zoals Smart HDR – die het licht en de schaduw verbeteren – en een feilloze dieptecontrole.  De Smart HDR-functie helpt ook bij het maken van goed verlichte foto’s bij tegenlicht en andere moeilijke belichting situaties. Op de voorkant van de iPhone X staat een 7-megapixel frontcamera met portretmodus en bokeh-effect. Hier heeft Apple een 12-megapixel frontcamera toegevoegd. Selfies werken nog beter met iPhone 11 dankzij zes nieuwe effecten (Natural, Studio, Contour, Stage, Stage Mono, High-Key Mono).

iPhone 11 vs. iPhone Xs

Batterij en geheugen: iPhone 11 vs. iPhone Xs

De iPhone Xs scoort met zijn opslagcapaciteit. Het is verkrijgbaar in 64GB, 256GB en 512GB versies. Met iPhone 11 kun je kiezen uit 64GB, 128GB of 256GB. Met de nieuwe 128GB versie heeft Apple een balans gevonden, maar in plaats van de grote geheugen optie is er genoeg ruimte voor persoonlijke foto’s en video’s. Met de iPhone 11 kun je tot 25 uur lang praten. De iPhone Xs biedt 20 uur gesprekstijd, wat iets minder is. Hier gaat het punt naar het nieuwe apparaat.

Conclusie: Klanten eisen begrepen

Apple maakt een kleine sprong voorwaarts met het model van 2019. De grootte van het apparaat kan de kers op de taart zijn in de aankoopbeslissing. De iPhone 11 maakt indruk met een groot display en een supersnelle processor, een grote geheugencapaciteit en een uitstekende camera – maar de iPhone Xs ligt niet ver achter. De iPhone 11 camera is een van de beste dubbele camera’s van Apple. In vergelijking met de Xs heeft Apple de camera nog verder geüpgraded.