Een sneller en veiliger besturingssysteem, meer batterijvermogen en geheugen, een betere camera: er zijn veel redenen om een nieuwe mobiele telefoon aan te schaffen. Maar je moet je oude modellen niet meteen weggooien. Als je je oude mobiele telefoon nog ergens in een kast hebt staan, kun je je echt verheugen. Veel oude modellen hebben nu collector’s value bereikt en kunnen een leuk bedrag opbrengen.

Tot zover het elektronisch afval! Ook al zijn sommige modellen technisch allang verouderd en zou waarschijnlijk niemand vrijwillig zo’n mobiele telefoon voor dagelijks gebruik kopen, toch mogen ze niet zomaar worden weggegooid.

Voor wie zijn oude mobieltjes in het verleden altijd in een la bewaarde, kan dit nu lonen. Verzamelaars betalen bedragen in de orde van vier cijfers voor favoriete stukken.

Nokia 3310: Hij werd als onverwoestbaar beschouwd

Nokia 3310

De Nokia 3310 kwam in 2000 op de markt en brengt vandaag in goede staat tot 300 euro op.

Deze Nokia telefoon, die je je zeker nog herinnert, is een van de genoemde telefoons die je in mint of originele staat nog wat extra geld kunnen opleveren. Het model werd voor het eerst verkocht in 2000 en was toen algemeen verkrijgbaar.

De Nokia 3310 heeft een reputatie van onverwoestbaarheid, en ook van een bijzonder duurzame batterij. Wegens zijn populariteit verscheen in 2017 een retro model dat gebaseerd is op het origineel. Tegenwoordig kun je er in goede staat nog steeds 200 tot 300 euro voor krijgen.

Nokia 8810: Zakelijke mobiele telefoon met slider

Nokia 8810

De Nokia 8810 mobiele telefoon is vandaag driemaal zoveel waard als toen hij in 1996 in de handel kwam.

De Nokia 8810 mobiele telefoon, die in 1996 op de markt kwam, werd destijds voor bijna 1000 euro verkocht. Het schuifdeksel was revolutionair. Niet alleen beschermde hij het toetsenbord, maar hij kon ook teruggeduwd worden om inkomende gesprekken aan te nemen. Het model werd beschouwd als een zakelijke telefoon en was erg populair vanwege zijn kleine afmetingen en lichte gewicht.

Het is nu wel 3000 euro waard – driemaal de vroegere aankoopprijs! Dit geldt echter alleen voor modellen in hun oorspronkelijke verpakking. De waarde van gebruikte telefoons is veel lager.

Samsung SPH-N270 voor Matrix fans

Samsung SPH-N270

De Samsung SPH-N270 doet sci-fi harten sneller kloppen.

Voor Matrix fans is het in 2003 uitgebrachte Samsung model een echt collector’s item omdat het in de film voorkomt. De groene cijfers en de bijzondere vorm geven de Samsung SPH-N270 een interessant uiterlijk en pikken het sci-fi thema op.

Intussen is de waarde van de mobiele telefoon gestegen tot het dubbele van de oorspronkelijke aankoopprijs.

De elegante Nokia 8800 Sirocco

Nokia 8800 Sirocco

De Nokia 8800 Sirocco is heel elegant afgewerkt.

En een andere mobiele telefoon van Nokia is populair bij verzamelaars: de Nokia 8800 Sirocco, die in 2007 uitkwam, maakte al indruk door zijn elegantie. De hoogwaardige roestvrijstalen elementen zien er niet alleen goed uit, maar zijn ook robuust. Het model was verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder een goudkleurige.

Een tijdlang was de Sirocco hoog geprijsd, enkele duizenden euro’s waren mogelijk. Momenteel krijg je minder voor dit model, maar de waarde zou best weer kunnen stijgen.