Vijfde generatie netwerken is onderweg. De technologie zal naar verwachting een revolutie teweegbrengen in mobiele netwerken en nieuwe economische kansen creëren. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk en wat maakt het anders dan 4G?

De verwachte vijfde generatie mobiele telecommunicatietechnologie, bekend als 5G, zal naar verwachting een stapsgewijze verandering zijn in mobiele netwerken – met de belofte van exponentieel snellere downloadsnelheden en het delen van gegevens in real time.

Later dit jaar zullen verschillende mobiele operators de eerste iteratie van 5G uitrollen in verschillende steden in Nederland en wereldwijd zijn er al een aantal pilot-zones ingeschakeld. Het in de VS gevestigde Verizon heeft voor het eerst commerciële 5G geactiveerd in de Verenigde Staten, net als Swisscom en Ericsson in Zwitserland, met andere 5G-geactiveerde gebieden in China, Japan, Australië en Noorwegen.

Ericsson voorspelt dat 1,5 miljard gebruikers – 40 procent van de wereldbevolking – tegen 2024 toegang zullen hebben tot een 5G-netwerk; maar hoe werkt de technologie eigenlijk en kan de realiteit de hype waarmaken?

Hoe werkt 5G? 

5G is een nieuw digitaal systeem voor het transformeren van bytes – data-eenheden – via de lucht. Het maakt gebruik van een 5G New Radio interface, samen met andere nieuwe technologieën, die gebruik maken van veel hogere radiofrequenties (28 ghz vergeleken met 700 mhz – 2500 mhz voor 4G) om exponentieel meer data over de lucht te versturen voor hogere snelheden, minder opstoppingen en lagere latency, wat de vertraging is voordat een overdracht van data begint na een instructie.

Deze nieuwe interface, die gebruik maakt van millimetergolfspectrum, maakt het mogelijk om meer apparaten te gebruiken binnen hetzelfde geografische gebied; 4G kan ongeveer 4.000 apparaten per vierkante kilometer ondersteunen, terwijl 5G ongeveer een miljoen ondersteunt. Dit betekent meer Netflix-streaming, spraakoproepen en You Tube, zonder onderbreking, over een bepaald bereik.

Benieuwd welke aanbieders al 5G aanbieden. Dit kan je bijvoorbeeld zien door de opties van internet te vergelijken.

Hoe verschilt 5G van 4G? 

Vergeleken met de derde generatie mobiele netwerken, heeft 4G voorheen onmogelijke kwaliteit video streaming en bellen onderweg mogelijk gemaakt, wat betekent dat live TV nu routinematig wordt bekeken op het dagelijkse woon-werkverkeer. Meer video-streaming heeft echter geleid tot meer opstoppingen in het netwerk.

Het grootste verschil tussen 5G en 4G zal waarschijnlijk zijn dat 5G een gateway zal zijn voor de Internet of Things-connected wereld op schaal. Latere iteraties van 5G-netwerken zullen naar verwachting revolutionair zijn voor data-gedreven industrieën, slimme steden en infrastructuurbeheer, omdat het mogelijk zal zijn om veel meer apparaten te laten werken, betrouwbaar, veilig en ononderbroken in hetzelfde gebied. Over het geheel genomen heeft 5G, door de nieuwe technologieën, het spectrum en de frequenties die het gebruikt, verschillende voordelen ten opzichte van 4G; hogere snelheden, minder vertraging, capaciteit voor een groter aantal aangesloten apparaten, minder interferentie en een betere efficiëntie.

Hoe werkt 5G in termen van bandbreedte, latentie en frequentie? 

Elke operator bezit blokken spectrum, dat is een reeks van elektromagnetische radiofrequenties die gebruikt worden om geluid, data en video door een land te versturen. Dit spectrum wordt bij elkaar opgeteld om hun totale netwerkcapaciteit te creëren die bepaalt hoe snel ze data kunnen overbrengen.

De latentie voor 4G is ongeveer 20-30 milliseconden, maar voor 5G zal het ver onder de 10 milliseconden komen, en in het beste geval rond de 1 milliseconde vertraging, volgens een programmamanager van Ericsson. Voor consumenten is dit niet zo belangrijk, maar voor de industrie – bijvoorbeeld voor lange afstand, op afstand bestuurde zware machines – zal dit van cruciaal belang zijn.

Dus hoe snel zal 5G echt zijn? 

Volgens Vodafone belooft 5G dat het apparaat ongeveer 10 keer zo snel zal zijn als 4G, wat betekent dat hoogwaardige, ultrahoge resolutie 4K-videogesprekken – de standaard die wordt gebruikt voor commerciële digitale cinema – nog sneller zullen worden gedownload naar smartphones en tablets. Gegevensoverdracht van minder dan 20 milliseconden zal standaard zijn.

Gigabytes snelheden zijn nuttig voor een handvol toepassingen, zoals het live streamen van een 8k VR-headset over een 5G-netwerk, maar voor de gemiddelde gebruiker is er niet veel behoefte aan dat soort snelheid op een mobiel apparaa. Live streaming of het downloaden van HD-video is heel goed mogelijk met een 4G-netwerk.

Mensen zouden een 5G WIFI-router kunnen gebruiken in plaats van te betalen voor in-home breedband – dit is geschikt voor huurders die niet per se contracten willen die aan een woning gebonden zijnj. Er zijn al veel in experimenten in de VS, die hier mee testen.

Ben je benieuwd naar de beste en goedkoopste aanbieders voor sim only vergelijken met 5G.