Een sim only abonnement is een telefoonabonnement waarbij je een simkaart ontvangt. Op deze simkaart staat een bepaalde bundel met belminuten, sms’jes en MB’s om te internetten, die iedere maand weer vernieuwd wordt op basis van het abonnement dat je hebt afgesloten. Het belangrijkste verschil tussen een sim only abonnement en een telefoonabonnement met nieuw toestel, is dat je bij een sim only abonnement enkel een losse simkaart opgestuurd krijgt. Je krijgt dus geen telefoon bij het abonnement, maar neemt enkel een simkaart met specifieke bel- sms- en internetbundel af om te kunnen bellen, sms’en en internetten. Dit betekent dat je veel goedkoper uit bent, aangezien de kosten van dit soort ‘gratis’ telefoons altijd doorberekend worden in de abonnementsprijs die je iedere maand moet betalen.

Steeds meer mensen kiezen ervoor een sim only abonnement af te sluiten en dit is niet zo vreemd. Sluit je een sim only abonnement af, dan profiteer je namelijk van diverse aantrekkelijke voordelen. Vraag jij je af waarom kiezen voor sim only het beste zou zijn voor jou? Lees dan in dit artikel van welke voordelen je profiteert als je dit abonnement afsluit en bepaal voor jezelf of het sim only abonnement bij jou past.

Waarom kiezen voor sim only: je hebt lage abonnementskosten

Neem je een abonnement met toestel, dan betaal je iedere maand een bepaald bedrag om dit ‘gratis’ toestel terug te betalen aan de provider. Er wordt wel vaak gesproken van een gratis telefoon bij een telefoonabonnement, maar in feite is dit toestel helemaal niet gratis. Sterker nog, een abonnement met toestel is gemiddeld 80 procent duurder dan een abonnement zonder toestel, simpelweg omdat je de kosten van de ‘gratis’ telefoon iedere maand moet betalen. Kies je voor het afsluiten van een sim only abonnement, dan betaal je deze kosten niet en ben je dus gemiddeld 80 procent goedkoper uit.

Zelfs als je een gloednieuwe telefoon van een A-merk koopt en hier een sim only abonnement bij afsluit, ben je goedkoper uit dan wanneer je een telefoon met abonnement afsluit. Bij het abonnement met toestel betaal je namelijk maandelijks rente, terwijl dit bij het los kopen van een toestel en het los afsluiten van een sim only abonnement niet het geval is.

De lage abonnementskosten van sim only abonnementen zijn voor de meeste mensen de belangrijkste reden om over te stappen van een abonnement met toestel naar een abonnement zonder toestel. Vooral als je nog een goede telefoon in huis hebt en helemaal geen behoefte hebt aan een nieuw abonnement met een nieuwe telefoon (voor een hoge prijs), is het afsluiten van een sim only abonnement een aanrader.

Waarom sim only: je kunt vaak maandelijks opzeggen

Bij het afsluiten van een sim only abonnement kun je steeds vaker kiezen voor een abonnement dat maandelijks opzegbaar is. Het is zeker niet bij iedere aanbieder mogelijk om een maandelijks opzegbaar abonnement af te sluiten, maar steeds vaker bieden providers deze mogelijkheid wel aan. Dit betekent dat als jij een ander abonnement af wil sluiten of gewoon geen gebruik meer wil maken van jouw sim only abonnement, het abonnement gewoon op kunt zeggen. Je blijft de kosten van het abonnement niet doorbetalen, maar betaalt vaak nog een enkele maand voor het abonnement stilgelegd wordt.

Veel mensen vinden het moeilijk om in te schatten hoeveel belminuten, sms’jes en MB’s te iedere maand nodig hebben bij het afsluiten van een sim only abonnement. Ze schatten de aantallen vaak verkeerd in, waardoor ze bijvoorbeeld te veel belminuten en sms’jes krijgen en te weinig kunnen internetten met hun bundel. Bij het afsluiten van een sim only abonnement is dit geen probleem, want deze abonnementen zijn erg flexibel. Na het afsluiten van het abonnement, kun je het contract gewoon aanpassen. Dit betekent dat je gewoon meer of minder belminuten, meer of minder sms’jes of meer of minder MB’s kunt afnemen om ervoor te zorgen dat jouw abonnement beter bij je past.

Je zit niet vast aan een bepaalde telefoon

Heb je een sim only toestel, dan neem je hier geen telefoon bij af. Dit betekent dat je niet vast zit aan een specifiek toestel, maar zelf kiest welke telefoon je wil gebruiken bij jouw abonnement. Heb je al een telefoon, dan kun je de simkaart van het sim only abonnement hier gewoon in stoppen om dit toestel te gebruiken. Heb je nog geen telefoon, dan koop je een nieuwe voor jouw sim only abonnement. Ben je dit toestel weer zat, dan kun je gewoon weer een nieuw toestel kopen. Je zit niet vast aan een bepaald apparaat, maar houdt alle vrijheid bij het kiezen van een telefoon om mee te bellen, sms’en en internetten.

Waarom kiezen voor sim only: het kan goedkoper zijn dan prepaid

Mensen die niet veel bellen, sms’en en internetten zijn vaak goedkoper uit door een prepaid telefoonkaart aan te schaffen en hier een bepaald tegoed op te zetten. Bel je echter wat vaker, stuur je regelmatig sms’jes en ben je vaak op het internet te vinden met jouw telefoon, dan is een prepaid telefoonkaart vaak snel leeg en ben je alsnog duurder uit. In dit geval kun je beter kiezen voor een goedkoop sim only abonnement, aangezien je bij dit abonnement goedkoper uit bent per minuut die je belt, per sms die je stuurt en per MB die je gebruikt.

Alleen als je echt niet vaak gebruik maakt van jouw toestel en het hierdoor niet interessant is om een abonnement af te sluiten dat je standaard maandelijks moet betalen, is een prepaid telefoonkaart goedkoper dan sim only. Haal je de maandelijkse kosten van het abonnement er wel uit, dan is sim only goedkoper dan prepaid bellen, sms’en en internetten.