28284768_l

Telefoonabonnementen worden in verschillende soorten aangeboden. Het meest gebruikelijke telefoonabonnement is een telefoonabonnement met telefoon. Ook de sim only telefoonabonnementen zijn populair. Bij dit type abonnement heb je wel iedere maand een vaste bundel met belminuten, sms’jes en mobiele data, maar krijg je geen mobiele telefoon. Naast telefoonabonnementen kun je prepaid simkaarten kopen, die je op ieder gewenst moment zelf kunt opwaarderen. Je zit hierdoor niet vast aan hoge maandelijkse lasten, maar bepaalt zelf wanneer je wat gebruikt. Een prepaid simkaart is echter aanzienlijk minder populair dan een telefoonabonnement, omdat losse belminuten, sms’jes en MB’s aan mobiele data behoorlijk duur zijn.

Een telefoonabonnement met mobiele telefoon

Een telefoonabonnement met mobiele telefoon afsluiten kan bij vrijwel iedere provider. Je kiest hierbij eerst je gewenste mobiele telefoon en selecteert vervolgens het abonnement wat je hiervoor af wilt sluiten. In de kosten voor je abonnement zitten ook de kosten voor je mobiele telefoon verwerkt. In feite betaal je dus maandelijks een deel van je toestel af! Aan het eind van de contractperiode van je mobiele telefoon is het toestel van jou en kun je deze houden of verkopen. Vaak bieden telecomproviders de mogelijkheid om je oude toestel in te ruilen voor een nieuwe mobiele telefoon, die je bij je contractverlenging krijgt. Het nieuwe toestel wordt hierdoor goedkoper.

Bij de meeste mobiele telefoons worden verschillende telefoonabonnementen aangeboden. Een abonnement met lagere maandlasten zal gepaard gaan met een hoger bedrag wat je vooraf moet betalen, en andersom. Het is van verschillende aspecten afhankelijk welk abonnement het beste bij je past. Maak vooraf altijd een schatting van het aantal belminuten, sms’jes en MB’s aan mobiele data wat je verwacht te verbruiken. Het is immers zonde als je aan het eind van iedere maand een deel van je bundel over hebt. Dit kun je bij de meeste providers niet meenemen naar een volgende maand.

Sommige telecomproviders bieden enige flexibiliteit bij het samenstellen van je abonnement. Je kunt in dat geval kiezen uit verschillende bundels met belminuten, sms’jes en mobiele data, zodat je het telefoonabonnement naadloos aan kunt laten sluiten bij je verbruik. Gebruik je bijvoorbeeld veel internet en bel je weinig? Zorg dan voor veel mobiele data in je telefoonabonnement en verlaag het aantal belminuten.

Aan het eind van je contractperiode kun je besluiten om je abonnement te verlengen of stop te zetten. Bij het verlengen van je abonnement bij dezelfde telecomprovider krijg je vaak een loyaliteitskorting. Hierbij wordt er een paar euro van je abonnementskosten gehaald, waardoor je maandlasten verlaagd worden.

Een sim only bundel zonder mobiele telefoon

Naast een telefoonabonnement met mobiele telefoon, kun je ook kiezen voor een zogenaamde sim only bundel zonder mobiele telefoon. Doordat je bij een sim only bundel geen mobiele telefoon af hoeft te betalen, zijn de maandlasten aanzienlijk lager dan bij een telefoonabonnement met mobiele telefoon. Daarentegen zal je een losse mobiele telefoon aan moeten schaffen, als je deze bij het afsluiten van een sim only bundel nog niet hebt. Dit brengt hoge kosten met zich mee als je kiest voor een van de nieuwste modellen smartphones. Ter illustratie: een nieuwe iPhone van Apple kost al snel meer dan vijfhonderd euro.

Een van de voornaamste voordelen van een sim only telefoonabonnement is dat je de samenstelling van dit abonnement vooraf zelf kunt bepalen bij veel telecomproviders. Zo bieden telecomproviders je de mogelijkheid om te kiezen hoeveel mobiele data, belminuten en sms’jes je iedere maand verwacht te gebruiken. Ook hierbij is het van belang dat je vooraf een inschatting van je verbruik hebt gemaakt. In veel gevallen kun je de sim only bundel maandelijks ophogen, maar is het verlagen van de bundel niet mogelijk. Zorg er daarom voor dat je met een relatief klein sim only abonnement begint, die je maandelijks verhoogt als blijkt dat de bundel te krap is. Zo ben je ervan verzekerd dat je zeker in de beginperiode geen tegoed over zal houden aan het eind van een maand.

In Nederland zijn een aantal prijsvechters op het gebied van sim only bundels actief. Zij bieden deze telefoonabonnementen voor een zeer scherpe prijs aan, waarbij gebruik gemaakt wordt van een van de netwerken van de grote telecomproviders. Het bereik van deze providers is dus prima, alleen laat de klantenservice soms te wensen over. Daarbij worden er zeer hoge kosten gerekend voor het tegoed wat je buiten je bundel om verbruikt.

Welk telefoonabonnement past het beste bij mij?

Wanneer je een nieuw telefoonabonnement af wilt sluiten, heb je de keuze tussen een abonnement met toestel en een sim only bundel zonder toestel. Het is van verschillende aspecten afhankelijk welk abonnement het beste bij je past. Hierbij is het allereerst belangrijk of je momenteel nog een goed werkende mobiele telefoon hebt. In dit geval kan een sim only bundel het meest aantrekkelijk zijn, omdat je maandlasten hierdoor een stuk lager liggen dan bij een abonnement met mobiele telefoon. Een sim only bundel kun je vaak voor een of twee jaar afsluiten, afhankelijk van hoelang je je huidige toestel nog verwacht te gebruiken.

Mocht je geen mobiele telefoon hebben dan kan een sim only bundel alsnog aantrekkelijk voor je zijn. Zeker als je niet het nieuwste model smartphone hoeft te hebben! Koop bijvoorbeeld een tweedehands of refurbished toestel en combineer deze met je sim only telefoonabonnement. Wil je wel een van de beste of nieuwste smartphones? Kies dan voor een telefoonabonnement met mobiele telefoon, om te voorkomen dat je vooraf meer dan vijfhonderd euro voor je toestel moet betalen.

Vergelijk telefoonabonnementen met elkaar!

Tot slot is het sterk aan te bevelen om verschillende telefoonabonnementen met elkaar te vergelijken. Zoek eerst naar het toestel wat je wilt en vergelijk vervolgens de bijbehorende telefoonabonnementen van verschillende providers. Zo ben je verzekerd van de goedkoopste optie! Er zijn op internet verschillende vergelijkingstools te vinden voor het vergelijken van telefoonabonnementen.