Wil je goedkoop bellen, sms’en en internetten, dan kun je dit doen door een prepaid tegoedkaart aan te schaffen of door een sim only abonnement af te sluiten. Veel mensen die goedkope telefonie af willen sluiten, weten niet zo goed voor welke van de twee opties ze moeten gaan. Twijfel jij ook tussen prepaid en sim only? Lees dan in dit artikel wat prepaid inhoudt, wat sim only precies is en wat de belangrijkste verschillen prepaid en sim only zijn. Door de informatie op deze pagina door te nemen, kom je er vanzelf achter wat het beste bij jou past.

Wat is prepaid?

Een prepaid telefoonkaart is een telefoonkaart die er hetzelfde uit ziet als een simkaart en die je in je telefoon stopt. Op de telefoonkaart staat een bepaald tegoed, dat je kunt gebruiken om te bellen, te sms’en en te internetten. Is het tegoed op, dan kun je het tegoed weer opwaarderen om weer gebruik te kunnen maken van jouw toestel. Doe je dit niet, dan kun je alleen gebeld en gesms’t worden.

Met een prepaid telefoonkaart heb je alle kosten van jouw telefoongebruik zelf in de hand en dit komt omdat je zelf kiest wanneer je jouw tegoed weer op wil waarderen. Wil je niet te veel geld uitgeven aan jouw telefoon, dan ga je zuinig om met het tegoed en waardeer je het tegoed pas weer op als je hier geld aan uit wil geven.

Wat is sim only?

Veel mensen denken dat prepaid en sim only hetzelfde is, maar dit is niet het geval. Waar je bij prepaid telefonie een tegoedkaart krijgt, is sim only gewoon een telefoonabonnement. Dit abonnement betaal je maandelijks, zodat je een maand lang gebruik kunt maken van een bepaald aantal belminuten, een bepaald aantal sms’jes en een bepaald aantal MB’s om te internetten. Het enige verschil tussen een sim only abonnement en een standaard telefoonabonnement, is het feit dat een sim only abonnement zonder toestel geleverd wordt. Je krijgt dus geen toestel bij het afsluiten van dit abonnement, maar koopt de telefoon los of doet de sim only simkaart in een bestaande telefoon.

De belangrijkste verschillen prepaid en sim only: het betalen van de kosten

Het eerste verschil tussen prepaid en sim only, is het feit dat de kosten van de prepaid telefoonkaart op een andere manier worden betaald dan de kosten van een sim only abonnement. Bij een prepaid telefoonkaart betaal je de kosten van de telefonie van tevoren, simpelweg door een bepaald tegoed aan te schaffen voor jouw mobiele telefoon. Bij sim only is dit niet het geval, aangezien je de kosten van dit abonnement altijd per maand betaalt.

Dit betekent niet alleen dat het moment van kostenafschrijving anders is, maar ook dat je bij sim only standaard iedere maand moet betalen. Bij prepaid bellen, sms’en en internetten is dit niet het geval, aangezien je hierbij zelf kunt kiezen wanneer je weer nieuw tegoed aan wil schaffen. Is dit minder vaak dan maandelijks of juist vaker per maand, dan is dit gewoon mogelijk.

De belangrijkste verschillen prepaid en sim only: het contract

Een ander verschil tussen prepaid en sim only, is dat je bij het afsluiten van een sim only abonnement altijd een contract afsluit met een specifieke provider. Dit contract heeft altijd een bepaalde looptijd, zoals 1 of 2 jaar. Er zijn ook abonnementen die je maandelijks op kunt zeggen, maar deze abonnementen zijn vaak dan weer iets duurder dan de jaarlijkse of tweejaarlijkse sim only abonnementen.

Bij prepaid bellen, sms’en en internetten sluit je geen abonnement af. Je hebt gewoon een simkaart van een specifieke provider, je zet hier tegoed op als je jouw telefoon wil gebruiken en als je geen gebruik meer wil maken van de telefoon, laat je het toestel gewoon links liggen. Doe je dit bij een sim only abonnement, dan blijf je gewoon betalen tot de looptijd van het contract voorbij is. Bij prepaid bellen, sms’en en internetten is dit dus niet het geval.

De belangrijkste verschillen prepaid en sim only: het verbruik

Het laatste verschil van de belangrijkste verschillen prepaid en sim only, is dat je bij prepaid telefonie niets meer kunt verbruiken als je tegoed op is. Heb je bijvoorbeeld 20 euro tegoed op jouw toestel gezet en heb je alles opgemaakt? Dan kun je niet meer bellen, sms’en en internetten tot je nieuw tegoed koopt. Gebeld worden en sms’jes ontvangen is nog wel mogelijk maar dit is dan ook alles.

Bij een sim only abonnement hebt je geen tegoed zoals je zit bij een prepaid telefoonkaart hebt. Jouw belminuten, sms’jes of MB’s binnen het abonnement kunnen wel op gaan voor het aanbreken van een nieuwe maand, maar vaak kun je dit gewoon oplossen door wat extra belminuten, sms’jes of MB’s te kopen of aan het einde van de maand bij te betalen voor de belminuten, sms’jes of MB’s die je buiten je abonnement hebt gebruikt.

Prepaid of sim only: wat past het beste bij mij?

Om te achterhalen of je het beste kunt kiezen voor een prepaid telefoonkaart of een sim only abonnement, kun je het beste kijken naar de hoeveelheid belminuten, sms’jes en MB’s om te internetten jij gebruikt. Bel je best vaak, stuur je regelmatig sms’jes en zit je ook graag op het internet met jouw telefoon, dan is sim only doorgaans goedkoper dan prepaid. Dit komt omdat de kosten van prepaid relatief hoog zijn in vergelijking met sim only, waardoor deze optie voornamelijk interessant is voor mensen die niet veel willen bellen, sms’en en internetten.

Wij raden mensen aan die relatief veel gebruik maken van hun toestel, een sim only abonnement af te sluiten. Mensen die nauwelijks bellen, sms’en en internetten en toch een telefoon bij de hand willen hebben als dit nodig is, kunnen een prepaid telefoonkaart kopen. Zij betalen niets als ze niets gebruiken, maar kunnen toch altijd bellen, sms’en of internetten als dit nodig is.