Heeft Sony zich weer verbeterd?

Sony Xperia XZ | Al verkrijgbaar vanaf € 8,95 p/m

Looptijd
2 jaar
Eenmalig
€ 574,90
Per Maand
€ 12,50
Provider
t mobile
Bekijken op t mobile
Looptijd
2 jaar
Eenmalig
€ 704,90
Per Maand
€ 8,95
Provider
t mobile
Bekijken op t mobile
Looptijd
2 jaar
Eenmalig
€ 29,95
Per Maand
€ 41,00
Provider
t mobile
Bekijken op t mobile
Vergelijk alle abonnementen voor de Sony Xperia XZ
sonyBij Sony weet je 1 ding zeker: je weet nooit wanneer ze weer een nieuw toestel lanceren. Soms duurt het een jaar, soms duurt het enkele maanden en nu is het weer zover. Na de jarenlange productie van de Z serie heeft Sony rond de zomer van dit jaar de X serie geïntroduceerd. Met deze nieuwe toestellen is niet alleen de naam veranderd. De meest opvallende verandering van deze X serie is de metalen achterkant in plaats van de glazen achterkant van de Z serie. Het vlaggenschip van deze lijn, de Sony Xperia X Performance, wordt na een paar maanden alweer opgevolgd door een nieuw toestel: de Sony Xperia XZ. Logisch? Niet echt. Toch heeft Sony ervoor gekozen om het te doen. De nieuwe Xperia XZ verschilt bijna niet van zijn voorganger, maar toch heeft Sony een aantal veranderingen doorgevoerd. Volgens Sony zijn de accu en de camera van de Xperia XZ verbeterd. Maken deze verbeteringen het de moeite waard om te kiezen voor deze high-end smartphone? Lees er meer over in deze review.

sony_xperia_xz
[kkratings]

Voor- en nadelen Sony Xperia XZ

  • Degelijke behuizing
  • Prima batterijduur
  • Camera voldoet niet aan verwachtingen
  • Kleuren van het scherm

Sony Xperia XZ specificaties

Scherm: 5,2 inch

Processor: 2,1Ghz

RAM: 3GB

OS: Android 6.0

Opslag: 32GB (microSD uitbreidbaar)

Accu: 2900mAh

Camera: 23MP achter, 13MP voor

Connectiviteit: Wi-Fi, 3G/4G, NFC, Bluetooth 4.2

Afmetingen: 146x72x8,1mm

Gewicht: 161g

Sony Xperia XZ review

De behuizing van de Sony Xperia XZ

Verreweg de meest opvallende verandering aan de Sony Xperia XZ is de behuizing van de smartphone. Bij de eerdere Z serie werd er gebruikgemaakt van glas. Sony heeft dit overboord gegooid en heeft de Xperia XZ voorzien van een metalen behuizing. Ook de Xperia X Performance was al voorzien van een metalen behuizing, maar bij de XZ heeft Sony gekozen voor ander materiaal: alkaleido. Dit geeft de XZ net weer een andere look dan het geborstelde metaal van de X Performance. Ook de hoekige afwerking van de behuizing valt op ten opzichte van de ronde afwerking bij de Performance X. De afwerking in combinatie met het gebruikte metaal zorgt ervoor dat de XZ van alle Sony-toestellen het toestel is dat het fijnst in de hand ligt.

De camera van de Sony Xperia XZ

Een van de andere verbeteringen die er volgens Sony aan de XZ zijn toegevoegd is de camera. Het eerste wat hierbij opvalt is het grote aantal megapixels van de nieuwe camera. De 23 megapixel maken de camera van de XZ tot een van de camera’s met de hoogste resolutie. Dit zorgt er echter niet voor dat de camera ook een van de beste camera’s is. Het is een goed voorbeeld van waarom alleen megapixels niet genoeg zijn. Zelfs Sony zelf heeft toegegeven dat de camera van de XZ standaardfoto’s van 8 megapixel maakt, tenzij je diep in de instellingen graaft en dit wijzigt in het maken van foto’s van 23 megapixel. Sony doet dit al jaren op deze manier.

Naast dat foto’s gemaakt met 23 megapixel ongeveer 13MB groot zijn is een ander punt dat wanneer je inzoomt op de foto’s met hoge resolutie, deze nogal vaag worden. De extra resolutie zorgt er hierbij voor dat het juist vager wordt in plaats van scherper, zelfs als de foto’s worden genomen bij helder daglicht. Dit wil niet zeggen dat de XZ een slechte camera heeft, integendeel. Toch hadden we meer verwacht naar aanleiding van de specificaties van deze nieuwe camera.

De accu van de Sony Xperia XZ

Ook de accu zou volgens Sony sterk verbeterd zijn ten opzichte van eerdere toestellen. In de praktijk hebben wij hier weinig van gemerkt. Er zijn wel een aantal trucjes om de batterijduur van de XZ te rekken, maar welke high-end smartphone heeft dat tegenwoordig niet? Toch heeft een Sony een nieuw foefje geïntroduceerd dat het noemen waard is. Als je de telefoon oplaadt, gaat het opladen maar tot 90%. De laatste 10% komt er pas bij op het moment dat je het toestel net wilt gaan gebruiken. Hiervoor moet de XZ wel je oplaadgewoontes leren kennen. Als je bijvoorbeeld ’s nachts oplaadt dan zal de XZ dit herkennen en de laatste 10% pas opladen vlak voordat je wekker gaat. Dit zorgt ervoor dat je de smartphone niet meer oplaadt dan nodig en hierdoor wordt de levensduur van de batterij verlengd. Handig!

Naast dit trucje doet de batterij zijn werk. Zoals je van een high-end smartphone mag verwachten kun je deze een dag lang gebruiken zonder dat je hoeft op te laden. Tijdens een filmtest was de XZ in staat om 15 uur lang een MP4-filmpje van 720p af te spelen. Hiermee benadert de XZ de Samsung smartphones en overtreft het ruim de eigen Xperia Z5 Premium. Over het algemeen is de batterij gewoon prima.

Het scherm van de Sony Xperia XZ

Veel van de Sony Xperia XZ lijkt hetzelfde en op het eerste gezicht lijkt het scherm van de XZ erg op dat van de Xperia Z5. Het scherm is 5,2 inch, heeft een Full-HD resolutie en maakt gebruik van LCD. Het scherm is groot genoeg en scherp genoeg, maar geen van die specificaties springt eruit. Sony heeft met de XZ ingezet op maximale kleuroptimalisatie. De kleuren zijn erg verzadigd, iets wat je normaal alleen op een OLED scherm ziet. Het probleem hiermee is dat foto’s er op het scherm fantastisch uitzien, maar als je deze uploadt naar de PC een stuk minder zijn. Stel jezelf daarom de vraag of je liever geweldige kleuren op je scherm ziet, die later tegen blijken te vallen, of je wil een iets meer gereserveerd scherm met realistischere kleuren? Gelukkig zijn er nog wel een aantal modi waartussen je kunt schakelen om de kleuren naar je eigen voorkeur weer te geven.

Conclusie Sony Xperia XZ

Met de Sony Xperia XZ bewijst Sony eens te meer dat ze niet meer de illusie hebben dat ze de toptoestellen van hun concurrent uit Korea kunnen evenaren. Als je op zoek bent naar de beste camera of het beste scherm ben je beter op je plek bij Samsung. Toch krijg je met de Sony Xperia XZ een comfortabele, goed uitziende en snelle smartphone. Het toestel is een goed alternatief voor iedereen die liever geen Samsung of iPhone wil en gelukkig zijn er daar nog genoeg van!

Sony Xperia XZ accessoires kopen

typhoneVoor alle Sony Xperia XZ accessoires werken we samen met Typhone. Typhone biedt de goedkoopste Sony Xperia XZ accessoires aan met een supersnelle verzending. Kijk snel op de site en begin met besparen.

Bekijk de Sony Xperia XZ accessoires

Mobiel abonnement Sony Xperia XZ vergelijken