31257106_m

Waar het voorheen heel gebruikelijk was om bij het verlopen van je mobiele abonnement over te stappen op een nieuw mobiel abonnement, zijn er nu steeds meer consumenten die hun huidige toestel behouden. Enerzijds omdat de ontwikkelingen binnen de branche voor mobiele telefoons minder hard gaan, anderzijds omdat de kosten voor abonnementen met een mobiele telefoon verder toenemen. Consumenten wachten hierdoor liever enkele jaren, alvorens zij een nieuwe mobiele telefoon bij hun abonnement uitzoeken. Een sim only abonnement is in deze periode een uiterst geschikte abonnementsvorm. In dit artikel beschrijven we de mogelijkheden die je hebt als je het toestel van je aflopende abonnement wilt behouden.

Wat is een sim only abonnement?

Zoals de naam van dit type abonnement al doet vermoeden, krijg je bij een sim only abonnement geen nieuw toestel. Je betaalt hierdoor alleen de kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon, waardoor je maandlasten aanzienlijk lager komen te liggen. Bij een abonnement met mobiele telefoon betaal je maandelijks immers ook een deel van je mobiele telefoon af. Aan het eind van de abonnementsperiode mag je het toestel vervolgens houden. De tientallen euro’s die je maandelijks met een sim only abonnement bespaart, kun je gebruiken om nieuwe telefoonaccessoires te kopen, of om na een aantal jaar alsnog een nieuw toestel aan te schaffen.

In veel gevallen blijkt dat een mobiele telefoon bij een aflopend abonnement nog zeker enkele jaren mee kan gaan. Neem bijvoorbeeld de topproducten van Samsung of Apple, die bij een normaal gebruik minimaal drie tot vier jaar mee moeten gaan. Het is zonde als het toestel na een abonnementsperiode van twee jaar van de hand wordt gedaan, omdat men een nieuwe mobiele telefoon krijgt bij een abonnementsverlenging. Vaak krijg je bij het verkopen van een tweedehands mobiele telefoon maar een fractie van de oorspronkelijke waarde van het toestel.

Verschillende aanbieders van sim only abonnementen

In Nederland en België worden sim only abonnementen door een groot aantal providers aangeboden. Naast de meest gerenommeerde providers als Vodafone, KPN en T-Mobile, zijn er nog verschillende andere prijsvechters. Deze prijsvechters bieden vaak geen abonnementen met mobiele telefoon aan, maar richten zich enkel op het aanbieden van zo goed mogelijke sim only abonnementen. Wees je ervan bewust dat de service bij deze providers vaak ook minder goed is dan bij een aanbieder van iets duurdere sim only abonnementen. Over het bereik van de sim only abonnementen van prijsvechters hoef je je geen zorgen te maken! Prijsvechters hebben geen eigen netwerk, maar maken gebruik van de netwerken van Vodafone, KPN en T-Mobile. Zo profiteer je van een goed bereik voor een lage prijs!

De vorm waarin de sim only abonnementen door Nederlandse providers worden aangeboden verschilt sterk. Zo is het bij de ene provider mogelijk om je eigen sim only abonnement samen te stellen, terwijl andere providers vooraf abonnementen voor je samenstellen. Vaak zijn de abonnementen in het tweede geval iets goedkoper, terwijl je bij de eerste groep providers veel meer vrijheid hebt. Zo kun je een sim only abonnement samenstellen die naadloos aansluit bij je maandelijkse verbruik.

Let erop dat het bij veel aanbieders van sim only abonnementen wel mogelijk is om je bundel tussentijds te vergroten, maar dat het verlagen van je bundel niet mogelijk is tijdens de abonnementsperiode. Het is hierdoor sterk aan te raden om met een kleine bundel te beginnen, die je per maand op kunt schroeven als blijkt dat je te weinig tegoed hebt om de maand door te komen. Wanneer je voor een te grote sim only bundel zou kiezen, zou je iedere maand tegoed overhouden. Dit is vanzelfsprekend zonde!

Een sim only abonnement samenstellen

Ben je overtuigd van de voordelen van een sim only abonnement en wil je direct van start gaan met het samenstellen van een sim only abonnement? Op internet vind je verschillende websites waarop je sim only abonnementen van verschillende providers met elkaar kunt vergelijken. Zo vind je altijd de goedkoopste oplossing! Om te beginnen is het belangrijk om voor jezelf een inschatting te maken van je maandelijkse verbruik. Hoeveel belminuten, sms’jes en mobiele data verwacht je te gebruiken? Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je belminuten te beperken en enkel te bellen via Whatsapp of Facebook Messenger.

Na het maken van een inschatting van je maandelijkse verbruik, kun je de service van verschillende providers vergelijken. Vind je een service belangrijk, of speelt dit geeld belangrijke rol voor je? Wil je de provider bijvoorbeeld in fysieke winkels kunnen benaderen, of is een online klantenservice voldoende? Op basis van deze vergelijking kun je in een online vergelijkingstool aangeven van welke providers je de sim only bundels wilt vergelijken. Voer vervolgens je verwachte verbruik in en laat de online vergelijkingstool berekenen welk sim only abonnement het meest voordelig is.

Een- of tweejarig sim only abonnement?

Bij de meeste providers heb je de mogelijkheid om een sim only abonnement voor een of twee jaar af te sluiten. Een tweejarig abonnement kan soms voordeliger zijn, doordat je extra korting krijgt. Laat je echter niet alleen door de korting van een tweejarig sim only abonnement leiden, maar denk ook aan de leeftijd van je mobiele telefoon. Wanneer je telefoon bijvoorbeeld pas twee jaar oud is, zal deze al snel nog twee jaar meegaan bij een normaal gebruik van het toestel.

Als je het toestel echter tweedehands gekocht hebt, kan het zijn dat het toestel nog maar een of anderhalf jaar mee zal gaan. In dit geval is het raadzaam om te kiezen voor een sim only abonnement van een jaar. Zo voorkom je dat je na een jaar aan een sim only abonnement vastzit, maar geen mobiele telefoon hebt. De losse aanschaf van een mobiele telefoon is vaak erg duur. Zeker als het om een van de nieuwste modellen gaat!