Kan OnePlus weer overtuigen?

OnePlus 3T | Koop hem hier

oneplusVorig jaar schreven we een review over de voorganger van de OnePlus 3T, de OnePlus 3. We waren erg enthousiast, want voor een aanzienlijk lagere prijs dan de meeste high-end Android smartphones was je de trotse bezitter van een OnePlus 3. Het toestel bleek bij veel onderdelen weinig onder te doen voor de concurrentie en was daarom wat ons betreft een ‘best buy’. Nu dus de opvolger. Kan OnePlus weer overtuigen met een goedkoop en kwalitatief toestel? Het eerste wat opvalt is dat OnePlus ervoor heeft gekozen om de OnePlus 3T duurder te maken dan zijn voorganger. Dit is uiteraard jammer, want de lage prijs was toch het paradepaardje van de OnePlus toestellen. Is de OnePlus 3T dit extra geld waard? Nou, eigenlijk niet. Het toestel verschilt in vele opzichten weinig van de OnePlus 3. Maar laten we ook niet te hard zijn, de OnePlus 3T is namelijk alsnog wel ongeveer €300 goedkoper dan een toestel van een concurrent als Samsung. Wat krijg je dan voor het geld dat je betaalt voor de OnePlus 3T. Lees het in deze review!

oneplus3

Voor- en nadelen OnePlus 3T

  • Mooi design
  • Krachtig toestel
  • Waar voor je geld
  • Selfie camera niet verbeterd
  • Batterijduur blijft achter

OnePlus 3T specificaties

Scherm: 5,5 inch

Processor: Qualcomm Snapdragon 821 Quad Core, Kryo: 2x 2,35 GHz, 2x 1,6 GHz

RAM: 6GB

OS: Android 6.0

Opslag: 64GB (microSD uitbreidbaar)

Accu: 3400mAh

Camera: 16MP achter, 5MP voor

Connectiviteit: Wi-Fi, 3G/4G, NFC, Bluetooth 4.2

Afmetingen: 152,7×74,7×7,35mm

Gewicht: 161g

OnePlus 3T review

Het uiterlijk van de OnePlus 3T

Het design van de OnePlus 3T is zoals we van de eerdere toestellen van OnePlus gewend zijn: fantastisch. Op het eerste gezicht verschilt de OnePlus 3T bijna niet van de OnePlus 3, alleen de metaal kleur is nieuw. Het toestel is nog steeds dun, volledig van aluminium en valt daarmee zeker niet uit de toon naast de €700 toestellen van de concurrentie. Waar er intern bij de OnePlus 3T nog wel het nodige is aangepast en veranderd, daar is dat bij het uiterlijk zeker niet het geval. Waarom zou je ook, na het succes van de OnePlus 3. De speaker is nog steeds te vinden aan de onderkant van het toestel en produceert behoorlijk wat geluid. Het geluid is niet te vergelijken met een goede Bluetooth speaker, maar als je het volume op maximaal hebt zal je ook niet ineenkrimpen van het slechte geluid dat eruit komt. Ten opzichte van de concurrentie is dit onderdeel gewoon prima in orde.

Ook de vingerafdrukscanner is niet veranderd. Deze is nog steeds onder het scherm te vinden en reageert supersnel, tenzij je vinger nat is. Het knopje voor het ontvangen van je meldingen is ook nog dezelfde. Het schuifje hiervoor aan de linkerkant van het toestel kan je instellen op verschillende standen, waarmee je de meldingen op volledig stil, alleen belangrijke meldingen of alle meldingen kunt zetten. Kortom; OnePlus heeft geen aanleiding gezien om het uiterlijk van de OnePlus 3T te veranderen.

De software van de OnePlus 3T

Zoals we van OnePlus gewend zijn hebben ze er ook bij de OnePlus 3T voor gekozen om de software zo kaal mogelijk te houden. Het idee is om zoveel mogelijk gebruik te maken van de Android interface, maar wel aangepast naar de persoonlijke voorkeuren. Zo is het mogelijk om de grootte van de icoontjes naar eigen voorkeur aan te passen, kun je de Google ‘searchbar’ verwijderen en met een swipe naar beneden krijg je een overzicht van de notificaties en meer. Als je goed zoekt vind je ongetwijfeld nog andere snufjes die OnePlus heeft toegevoegd aan het Android 6.0.1 besturingssysteem.

De OnePlus 3T draait met het besturingssysteem erg snel en krachtig. Dit is ook mogelijk doordat de OnePlus 3T een van de weinige toestellen op het moment is die draait op 6GB werkgeheugen. Voldoende snelheid en kracht!

De camera van de OnePlus 3T

Op het gebied van de camera heeft OnePlus weinig veranderingen in petto. De camera aan de achterkant van de OnePlus 3T is dezelfde als die van de OnePlus 3, alleen de bekleding met saffierglas bij de 3T is anders dan bij zijn voorganger. Daarnaast is het nu mogelijk om met de camera 4k beelden te filmen, iets wat de concurrentie ook heeft toegevoegd aan een aantal toestellen. Nee, de camera aan de achterkant was volgens OnePlus nog niet aan verandering toe. Dit is anders bij de selfie-camera.

De OnePlus 3T is namelijk voorzien van een 16MP selfiecamera. Je zou verwachten dat dit een grote verbetering is ten opzichte van de 8MP selfiecamera op de OnePlus 3, maar dit valt helaas een beetje tegen. Ondanks de lagere resolutie is de selfiecamera van de OnePlus 3 beter in staat om gedetailleerde selfies te maken dan de 16MP camera van de 3T. De selfies van de 3T zijn in veel gevallen wel mooier en minder ‘druk’, maar als je hoopt op veel meer details kom je bij de 3T bedrogen uit.

De batterij van de OnePlus 3T

Een van de grote veranderingen die OnePlus heeft doorgevoerd bij de 3T is de batterij. De OnePlus 3T heeft een 3410mAh accu, een stuk meer dan de 300mAh van de Oneplus 3. In de praktijk blijkt dit echter niet te leiden tot een langere batterijduur. We hebben beide toestellen 2 uur een video laten afspelen die intern was opgeslagen en wat bleek? Na de 2 uur afspelen was er nog 85% batterij over bij de OnePlus 3 en nog 83% bij de OnePlus 3T. Hetzelfde hebben we gedaan met het spelen van de 3D spelletje. Nadat we beide toestellen weer hebben opgeladen tot 100% hebben we het spelletje 30 minuten gespeeld. Weer waren de resultaten teleurstellend, want dezelfde batterijpercentages bleven over (87% bij de OnePlus 3 en 85% bij de OnePlus 3T). Al met al hadden we natuurlijk gehoopt dat de grotere batterij van de 3T het langer zou volhouden, maar de verschillen zijn klein. Ook met de OnePlus 3T ben je instaat om het einde van de dag te halen zonder je telefoon op te laden. Een beetje teleurstellend blijft het toch wel.

De prijs-kwaliteit verhouding van de OnePlus 3T

We zijn iets minder lyrisch over de OnePlus 3T dan we waren over de OnePlus 3, maar het blijft natuurlijk een fantastisch toestel. Vooral als je kijkt naar de prijzen van concurrenten als Apple en Samsung moeten we concluderen dat de OnePlus 3T een goede ‘budget’ keuze is. En met budgetkeuze bedoelen we hier niet dat je erop inlevert als je dit toestel koopt, want het doet gewoon weinig onder voor de vlaggenschepen van de concurrentie.

Conclusie OnePlus 3T

Als we heel eerlijk zijn hadden we meer verwacht van dit toestel. Met de OnePlus 3 heeft OnePlus de lat erg hoog gelegd en het is uiteraard lastig om dat niveau vast te houden of te overtreffen. Het toestel is weinig veranderd ten opzichte van de OnePlus 3, dus iedereen die dit toestel heeft hoeft er wat ons betreft niet over na te denken om de nieuwere versie te kopen: gewoon niet doen. Hiervoor verschilt de OnePlus 3T te weinig van zijn voorganger en de wijzigingen die wel zijn doorgevoerd zijn niet per se een verbetering. Iedereen die op zoek is naar een high-end smartphone en niet de hoofdprijs wil betalen is bij de OnePlus 3T wel aan het goede adres. Het prijsverschil met toestellen als de Samsung Galaxy S7 Edge en de iPhone 7 Plus is al snel €300, terwijl het verschil tussen deze telefoons minimaal is.

OnePlus 3T accessoires kopen

Bekijk de OnePlus3T accessoires

OnePlus 3T abonnementen vergelijken

Er zijn helaas nog geen OnePlus 3T abonnementen te verkrijgen. Houd de site ons in de gaten.