Bij het zoeken naar een nieuwe smartphone, tablet of computer zijn er altijd vernieuwde aanbiedingen. De prijzen zijn meestal erg verleidelijk. Maar wat betekent refurbished en waar moet je rekening mee houden bij de aankoop?

 

Het kopen van tweedehands auto’s of kleding is al tientallen jaren een vanzelfsprekendheid. Mensen aarzelen vaak als het gaat om elektrische apparaten. Vooral hoogwaardige smartphones zijn voor veel mensen eigenlijk alleen betaalbaar als ze “opgeknapt” worden, dat wil zeggen gebruikt of opgeknapt gekocht. Aanbiedingen waarbij u 50 tot 70 procent minder moet betalen dan voor hetzelfde nieuwe model zijn niet ongewoon.

Besteed aandacht aan details

Drie punten zijn vooral belangrijk bij het controleren van de aanbiedingen van de smartphone: besturingssysteem, batterij en garantie. Vaak zijn refurbished mobiele telefoons apparaten die kort na aankoop zijn geretourneerd of die bij levering kleine krasjes hebben opgelopen. De apparaten zijn volledig functioneel en vaak zelfs als nieuw. Online retailers zoals reBuy, asgoodasnew en GreenPanda zorgen ervoor dat de apparaten zijn gecontroleerd voordat ze weer in de verkoop worden gebracht.

 

Uitgebreid testen na levering

De beste garantie blijft om de nieuwe gebruikte mobiele telefoon onmiddellijk na levering grondig te testen en bij de minste twijfel onmiddellijk terug te sturen. Ten minste gedurende de eerste 21 dagen verlenen de dealers een recht van teruggave.

 

Testen betekent bijvoorbeeld in de eerste dagen nauwkeurig aantekenen of de accu enkele dagen achter elkaar volledig is opgeladen. De aankoop van een gebruikte mobiele telefoon is duurder dan de aankoop van een nieuwe. Daarom is het alleen de moeite waard voor mobiele telefoons uit de midden- en hogere klasse. Belangrijk: Android-telefoons die voor 2016 zijn gebouwd, zijn technisch misschien al te verouderd; Apple-telefoons(zoals de iPhone 7 refurbished)  met de technische status van 2015 werken ook vrij goed.

Gereviseerde specialisten zijn veilig, maar ook duur.

Naast de technische details is het ook nuttig om gedetailleerde informatie over de verkoper te krijgen. Dealers houden van rebuy zijn de makkelijkste oplossing, maar er zijn maar weinig echte koopjes te vinden.

 

Pas op voor koopjes aanbiedingen op een online marktplaats! Als de prijs te laag is en de verkoper maar weinig waarderingen heeft, kun je beter je handen eraf houden.

 

Ook een alternatief bij de aankoop van een computer

Bij de aankoop van een tablet of computer is het belangrijkste wat je echt met het apparaat wilt doen. Ook hier zijn de kortingen enorm en verleidelijk. Denk daarom, voordat u koopt, goed na over de maximale hoeveelheid geld die geïnvesteerd kan worden en hoeveel stroom er echt nodig is. Met een RAM van 8 GB in een notebook kunt u nog steeds comfortabel op het net surfen en lopen alle kantoortoepassingen soepel.

 

Het kopen van gereviseerde apparaten kan de moeite waard zijn, is duurzaam en veel van de portalen beschikken ook over het oude apparaat, dat plaats moet maken voor een bijna geheel nieuw apparaat.