Niet meer alleen op uitnodiging! [kkratings]

OnePlus 3 | Koop hem hier

oneplusVorig jaar rond deze tijd schreven we een enthousiaste review over de OnePlus 2. Het toestel dat alleen op invitatie gekocht kon worden kon goed meekomen met andere toptoestellen, maar was veel goedkoper. Nu heeft de kleinschalige smartphonefabrikant uit China de OnePlus 3 gelanceerd. Gelukkig is de OnePlus 3 niet meer alleen op uitnodiging te verkrijgen, maar kan iedereen genieten van dit prachtige toestel. Want een prachtig toestel is het! Door een aantal gerichte wijzigingen in zowel het uiterlijk als de hardware doet de OnePlus 3 mee voor de titel ‘smartphone van het jaar 2016’. Waarom? In dit artikel vertellen wij het.

OnePlus 3

Voor en nadelen OnePlus 3

  • Prijs
  • Hardware
  • Software
  • Prachtig design
  • Geen uitbreidbaar geheugen

OnePlus 3 specificaties

Scherm: 5,50 inch

Processor: Qualcomm® Snapdragon™ 820, Quad Core, Kryo™: 2x 2.2 GHz, 2x 1.6 GHz

RAM: 6GB

OS: Andreno 530

Opslag: 64GB (niet microSD uitbreidbaar)

Accu: 3000mAh

Camera: 16MP achter, 8MP voor

Connectiviteit: Wi-Fi, 3G/4G, NFC, Bluetooth 4.0

Afmetingen: 152.7 x 74.7 x 7.35 mm

Gewicht: 158g

OnePlus 3 review

Het kleinschalige smartphonebedrijf van Carl Pei dat de OnePlus ontwikkelt en fabriceert is behoorlijk aan de weg aan het timmeren. Met de OnePlus 1 werd een toestel gelanceerd dat mee kon met de toptoestellen van de grote fabrikanten. Met de introductie van de OnePlus 2 werd deze trend doorgezet en werd wederom een toestel gemaakt die een bedreiging vormde voor de gevestigde namen. Nu de OnePlus 3 op de markt is pakt het Chinese productiebedrijf de zaken wat professionelere en volwassener aan. De OnePlus 3 is beschikbaar voor iedereen en de fabrikant is gestopt met de opdringerige reclamecampagnes. Wat ons betreft geheel terecht, want dit toestel heeft geen dure reclamecampagne nodig!

OnePlus 3 is: Goedkope high-end smartphone

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: als je op zoek bent naar een high-end smartphone met de specificaties van een toptoestel dan is de OnePlus 3 het toestel voor jou. De OnePlus 3 doet namelijk nauwelijks onder voor vlaggenschiptoestellen als de Samsung Galaxy S7 of de IPhone 6. Uiteraard zijn er wel degelijk verschillen en die vallen meestal in het voordeel uit van de duurdere toestellen. Maar de verschillen tussen high-end smartphones in 2016 zijn zo klein dat de gemiddelde smartphonegebruiker ze nog nauwelijks opmerkt. Wat echter wel opvalt is het verschil in prijs tussen de OnePlus 3 en concurrerende toestellen. Voor 399 euro ben je de trotse eigenaar van een OnePlus 3. Aanzienlijk minder dan de prijzen tussen de 600- en 700 Euro die je neerlegt voor een Samsung Galaxy S7 of een IPhone 6. De prijs-kwaliteitverhouding van dit toestel is dan ook geweldig!

Prachtig design

Dat de OnePlus meer volwassen is geworden is te zien bij het uiterlijk van het toestel. De aluminium behuizing geeft de OnePlus 3 een strakke en mooie look. Het uiterlijk van het toestel heeft veel weg van de HTC 10, maar door de strakke lijnen en het mooie gelaserde logo is het uiterlijk van de OnePlus 3 zelfs nog mooier dan die van de HTC 10. En dat is verrassend. De OnePlus 3 heeft een mooi uiterlijk namelijk niet eens nodig voor deze lage prijs, maar heeft het toch.

Als je zelf geen fan bent van het strakke design dat is gecreëerd door gebruik te maken van aluminium, dan kun je via de website van OnePlus verschillende ‘covers’ bestellen waarmee je de smartphone een andere look geeft. Deze covers zijn zo gemaakt dat ze het toestel niet veel dikker maken, maar wel een andere uitstraling geven en betere bescherming bieden. Een cover met een zandsteen kleur bestel je voor een bedrag van 20 Euro.

De OnePlus 3 biedt alle opties die je op een high-end smartphone mag verwachten. De vingerafdrukscanner onderaan het scherm van 5,5 inch werkt snel en efficiënt. De opslagruimte van 64 GB is meer dan genoeg om de gemiddelde smartphonegebruiker tevreden te stellen en de camera kan concurreren met andere toestellen op de markt. Al overtuigd? We gaan nog even verder!

Fenomenale hardware

De Chinese fabrikant van de OnePlus 3 heeft het toestel voorzien van een Snapdragon 820-chip met 6 GB-werkgeheugen. Hiermee staat de OnePlus 3 aan de top van alle smartphones wat de snelheid betreft. Het toestel draait ontzettend soepel en snel en heeft geen moment moete met het draaien van meerdere apps tegelijk. De 64 GB-opslagruimte is voor de meeste smartphonegebruikers meer dan voldoende om mee te werken. Dat moet ook wel, want een andere keuze heb je namelijk niet. De OnePlus 3 is alleen beschikbaar met een opslagruimte van 64 GB en heeft geen uitbreidbaar geheugen. Als we dan toch een minpuntje van de smartphone moeten noemen dan is het dit niet uitbreidbaar geheugen.

Naast de eerdergenoemde vingerafdrukscanner heeft de OnePlus 3 ook een nfc-chip. Met deze chip is het mogelijk om mobiele betalingen uit te voeren. Net zoals de vingerafdrukscanner werkt de nfi-chip snel en accuraat. Verder beschikt de OnePlus 3 over een 16 Megapixel camera die voor de meeste mensen ruim voldoende is om mooie foto’s mee te maken. De kwaliteit van de foto’s blijft wel achter ten opzichte van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S7, maar voor de prijs van het toestel kun je dit ook niet verwachten. Net als de 16 Megapixel camera is de 8 Megapixel bij de selfiecamera ruim voldoende om goede foto’s te maken.

Goede software

De OnePlus 3 is voorzien van het op Android 6.0 Marshmallow gebaseerde OxygenOS. Hiermee beschikt het toestel over de vrijwel kale Androidversie die Google gebruikt op de Nexus toestellen. Door gebruik te maken van deze kale versie draait het systeem soepen en snel en heb je geen last van overbodige en onnodige apps. De software van de OnePlus 3 is geoptimaliseerd door te kijken naar andere fabrikanten en de beste opties mee te nemen in het samenstellen van de software van de OnePlus 3. Beter goed gejat dan slecht bedacht!

Een aandachtspuntje bij de software van de OnePlus 3 blijft het updaten. Veel OnePlus 2 gebruikers hebben vaak lang moeten wachten op een software update en na een update werd het toestel instabiel. De vraag is dus of er voor de OnePlus 3 wel software updates komen die het toestel verbeteren. Carl Pei, de CEO van het bedrijf, heeft beterschap beloofd, maar het blijft gissen of hij zich hier aan gaat houden.

Conclusie

De OnePlus 3 is de beste keuze op het gebied van de prijs-kwaliteit. Als je op zoek bent naar een smartphone die alles kan wat een high-end smartphone zou moeten kunnen, dan is dit toestel de juiste keuze. Maakt die 300 Euro extra jou niet zoveel uit en ben je bereidt om dit neer te leggen voor een smartphone? Dan zijn er toestellen die voor jou meer geschikt zijn. De OnePlus 3 is een toestel dat in geen enkel lijstje bovenaan staat, alleen op het lijstje van de laagste prijs voor een high-end toestel. Wat ons betreft is dit wel het belangrijkste lijstje om aan te voeren!

OnePlus 3T | Koop hem hier