sim-only-bundels

Sim only bundels hebben in de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen onder consumenten. Dit is niet voor niets! Steeds vaker gaan mobiele telefoons langer mee dan de looptijd van een abonnement met toestel, sim only bundels worden steeds goedkoper, en de ontwikkelingen op het gebied van smartphones zijn steeds minder groot. Hoewel de camera, de processor en het scherm van veel smartphones verbeterd worden door telefoonfabrikanten, zijn de verschillen veel minder groot dan voorheen. Met een 8 megapixelscamera kun je immers ook al prachtige foto’s maken, waardoor een nieuw toestel met een camera van 16 megapixels minder noodzakelijk is bij het verlopen van je huidige abonnement.

Door te kiezen voor een sim only bundel kun je veel geld besparen. Als je van een abonnement met toestel overstapt naar een goedkope sim only bundel, is het verschil in je maandlasten al snel tien tot twintig euro. Zo kun je op jaarbasis sparen voor een langere vakantie, een nieuwe bank, enzovoorts. Naast het feit dat je met een sim only bundel veel geld kunt besparen, zitten er een aantal andere voordelen aan de keuze voor een sim only bundel in plaats van een abonnement met toestel. In dit artikel gaan we dieper in op de hoeveelheid mobiele data die je tegenwoordig bij veel sim only bundels krijgt.

Je eigen sim only bundel samenstellen

Een van de voordelen aan sim only bundels is de mogelijkheid om deze geheel naar eigen inzicht samen te stellen. Als je voor een abonnement met toestel kiest is vooraf vaak al bepaald welk abonnement je voor welk toestel moet nemen. Dit betekent dat de provider in grote lijnen bepaalt hoeveel belminuten, sms’jes en mobiele data je maandelijks hebt. Je kunt voor een abonnement met lagere maandlasten kiezen, maar dan betaal je vooraf meer. De kosten voor de aflossing van je mobiele telefoon zitten immers in de kosten van je abonnement verwerkt. Het komt bij dergelijke abonnementen vaak voor dat je tegoed niet volledig verbruikt wordt, waardoor je aan het eind van de maand met overgebleven minuten, sms’jes en mobiele data blijft zitten. Deze kun je bij de meeste providers niet meenemen naar een volgende maand.

Om te voorkomen dat je tegoed overhoudt, bieden de aanbieders van sim only bundels de mogelijkheid om deze zelf samen te stellen. Kies voor het afsluiten van de sim only bundel hoeveel belminuten, sms’jes en mobiele data je maandelijks binnen je bundel wilt kunnen verbruiken. Zeker mobiele data is vaak relatief goedkoop bij sim only bundels! Zo kun je onbeperkt gebruik maken van apps als Whatsapp, Facebook en Twitter, zonder je zorgen te hoeven maken over het resterende tegoed aan mobiele data.

Tip: bepaal vooraf goed hoeveel je maandelijks verwacht te verbruiken! Het is zonde als je een te grote sim only bundel afsluit, waarbij je maandelijks tegoed overhoudt. Daarbij kun je beter voor een iets kleinere sim only bundel kiezen, omdat je deze iedere maand kunt verhogen. Het is niet mogelijk om een sim only bundel na het afsluiten hiervan te verkleinen.

Het voordeel van veel mobiele data

Wanneer je een sim only bundel met veel mobiele data hebt, biedt dit je verschillende interessante voordelen. Je kunt tegenwoordig namelijk meer met mobiele data, dan je op voorhand wellicht verwacht. Zo kun je met een app als Skype, Whatsapp of Facebook Messenger met andere gebruikers van de app bellen of videobellen via je mobiele internetverbinding. Het gebruik van belminuten is hierdoor sterk afgenomen in de afgelopen jaren. Let er wel op dat zeker videobellen zorgt voor een groot verbruik van je mobiele data, waardoor je veel mobiele data in je sim only bundel moet hebben om dit binnen je bundel te kunnen doen.
Veel mensen kiezen ervoor om alleen te videobellen via dergelijke apps als zij de beschikking hebben over een WiFi-verbinding. Zo verbruik je geen mobiele data uit je sim only bundel!

Een ander voordeel aan een grote hoeveelheid mobiele data is de mogelijkheid om overal en altijd je e-mails, sociale media, etc. te kunnen bekijken. Je bent niet langer afhankelijk van een openbaar WiFi-netwerk, je hoeft je geen zorgen te maken over het verbruik van mobiele data buiten je bundel, enzovoorts. Het gebruik van mobiele data buiten je bundel is vaak erg duur, waardoor veel mobiele data ook voor je portemonnee een voordeel kan zijn.

Tot slot is het met veel mobiele data mogelijk om van je mobiele telefoon een lokale hotspot te maken. Dit betekent dat andere mensen aan de hand van een wachtwoord gebruik kunnen maken van je mobiele data. Ook is het voor jezelf mogelijk om met de mobiele data op je mobiele telefoon mailtjes te versturen via je laptop, een krant te lezen op je tablet, enzovoorts. Zo heb je direct de mogelijkheid om op meerdere apparaten tegelijkertijd internet te gebruiken. Let er wel op dat het verbruik van mobiele data zeker op een laptop erg snel kan gaan.

Wanneer is veel mobiele data interessant?

Mocht je nauwelijks gebruik maken van apps als Whatsapp, Facebook Messenger of Skype, dan is een grote hoeveelheid mobiele data niet noodzakelijk. Bedenk hierbij voor jezelf of de mensen met wie je veelal communiceert ook van deze apps gebruikmaken. Je kunt namelijk alleen via deze apps telefoneren met mensen die de app zelf ook gebruiken. Voor senioren wordt het daarom vaak afgeraden om een grote hoeveelheid mobiele data te kiezen in hun sim only bundel. In dit geval is het juist interessanter om te kiezen voor wat extra belminuten en sms’jes.

Ook hebben sommige mensen overal de beschikking over een (openbaar) WiFi-netwerk. Denk aan de WiFi-netwerken op je school, op je werk of thuis. De hoeveelheid mobiele data die je in dit geval verbruikt zal erg beperkt zijn, omdat de WiFi-netwerken vaak minstens zo snel zijn. Alleen voor internetbankieren, het versturen van persoonlijke mailtjes of het versturen van foto’s en video’s kan het gebruik van mobiele data wenselijk zijn in dit geval. Andersom is veel mobiele data erg interessant voor mensen die veel onderweg zijn en daardoor bijna geen gebruik kunnen maken van WiFi-netwerken.