“Bouwen op de kracht van de One M8” [kkratings]

HTC One M9 32GB | Al verkrijgbaar vanaf

Looptijd
2 jaar
Eenmalig
€ 542,95
Per Maand
€ 2,50
Provider
simpel
Bekijken op belsimpel
Looptijd
2 jaar
Eenmalig
€ 0,00
Per Maand
€ 33,00
Provider
tele2
Bekijken op studentmobiel
Vergelijk alle abonnementen voor de HTC One M92
htcMet de HTC One M8 had HTC vorig jaar een pareltje in de hand. Het toestel werd door meerdere media en mensen gezien als de beste telefoon van 2014. Toch vond ook een grote groep dat de camera van de M8 ver achter bleef bij die van de concurrenten. Nu komt HTC dus met de opvolger van de M8 en de grote vraag is: zijn er ingrijpende veranderingen gedaan? HTC heeft de M9 uitgerust met een andere camera, maar voor de rest is de M9 grotendeels hetzelfde gebleven. HTC bouwt voort op de kracht van de One M8 en dat is zeker geen slecht idee!

HTC One M92

Voor en nadelen HTC One M9

  • Mooie uitstraling
  • Krachtige behuizing
  • Goede front camera
  • SD ingang
  • Accuduur kan beter
  • Camera verbeterd, maar kan nog steeds beter

HTC One M9 specificaties

Scherm: 5-inch LCD met 1920 x 1080 resolution (441ppi)

Processor: Octa-core Snapdragon 810

RAM: 3GB

OS: Android 5.0 met Sense 7.0

Opslag: 32GB (microSD uitbreidbaar)

Accu: 2840mAh

Camera: 20MP achter met two-tone flash, 4MP UltraPixel voor

Connectiviteit: NFC, Wi-Fi, 3G/4G, Bluetooth 4.0, IR

Afmetingen: 145 x 70 x 9.6mm

Gewicht: 157g

HTC One M9 review

De laatste drie jaren heeft HTC veel geïnvesteerd in het design van haar smartphones en de bouw van de smartphones. Op deze gebieden heeft HTC dan ook een reputatie hoog te houden. Met de M9 heeft HTC dit weer geprobeerd en ze zijn weer geslaagd in hun opzet: het afleveren van een prachtig staaltje techniek met gevoel voor design en stijl! De benadering van HTC om de focus te leggen op het design en de uitstraling heeft er zelfs voor gezorgd dat Apple Iphones wel iets weg hebben van de HTC smartphones. Dit is uiteraard een groot compliment aangezien Apple haar levenswerk heeft gemaakt van het design.

Design en behuizing van de HTC One M9

Waar de HTC One M9 qua uiterlijk bijna geen verschil heeft met de eerdere M8 heeft HTC toch wel de nodige aanpassingen gedaan. Zo is de M9 een klein beetje dikker, de smartphone is namelijk 9.6mm. Daarnaast hebben beide toestellen hetzelfde uiterlijk en zijn ze beiden voorzien van hard geborsteld aluminium, waardoor ze heerlijk aanvoelen en goed in de hand liggen.
Een toestel als de Samsung Galaxy S6 is dunner dan de M9 en heeft een ander design met glas en metaal. Toch denken wij dat er veel mensen zijn die de voorkeur geven aan het aluminium van de M9.

HTC heeft er bij de M9 voor gekozen om een ander kleurstelling te hanteren. Waar er bij de M8 voor werd gekozen voor een effen kleur (zilver, goud, zwart) is er bij de M9 voor gekozen om deze te voorzien van verschillende kleuren. De M9 heeft goud/brons accenten aan de zijkanten van het toestel en de voor en achterkant zijn zilverachtig. Goud en smartphones is niet altijd een succesvolle combinatie, maar de M9 kan het goed hebben!

Verder heeft HTC ervoor gekozen om bij de M9 de aan/uit knop te verplaatsen van de bovenkant naar de rechter zijkant. De knop ligt nu onder de volumeknop. Ondanks deze kleine aanpassingen verschilt de M9 qua uiterlijk bijna niet van de M9 en dit is positief. HTC staat namelijk voor degelijkheid en een goed design en ze hebben vastgehouden aan het succes van de eerdere toestellen.

De camera’s van de HTC One M9

Zoals gezegd was de HTC One M8 volgens velen het beste toestel van 2014. Het zorgenkindje van dit toestel was echter de camera die achterbleef bij de concurrentie. Daarom waren we benieuwd om te zien wat HTC dit jaar heeft gedaan om dat verbeteren. De eerste in het oog springende verandering is dat HTC is overgestapt van de ultrapixels naar de megapixels. De M8 was uitgerust met een camera met ultrapixels. Ultrapixels vangen meer licht op waardoor er in donkere omstandigheden betere foto’s gemaakt kunnen worden. Gevolg hiervan was dat er overdag en bij kunstlicht slechte foto’s gemaakt werden. De keuze om weer terug te gaan naar de megapixels is daarom een hele begrijpelijke. De M9 is daarom voorzien van een camera met 20 megapixels en een lens van /f2.0. Dit is gebruikelijk bij meerdere concurrenten van de M9.

Is deze verandering van camera een verbetering? Ja, dat is het zeker. Ten opzichte van de HTC One M8 maakt de M9 veel betere foto’s. Toch blijft de camera van de M9 ver achter bij de betere smartphone camera’s, zoals die van de Samsung Galaxy S6 en de Apple Iphone 6. Zo is het probleem met de overbelichting nog steeds niet verholpen. Als er veel licht is heeft de camera van de M9 moeite met het maken van scherpe foto’s en worden beelden erg wazig.
HTC heeft er dus zeker goed aan gedaan om de camera van de M9 te verbeteren, maar volgens ons zijn deze verbeteringen niet voldoende om met de concurrentie mee te kunnen doen.

De frontcamera van de M9 daarentegen is misschien wel de beste van het moment! Door de ultrapixel camera van de M8 bij de M9 te verplaatsen naar de voorkant heeft HTC een gouden zet gedaan. De meeste selfiefoto’s hoeven namelijk niet super scherp te zijn. Doordat de ultrapixel camera in het donker de beste foto’s maakt is het mogelijk om tijdens je stapavonden haarscherpe beelden terug te zien.

Accuduur HTC One M9

De prestaties van de HTC One M9 zijn zeer positief en dit is een van de sterke punten van dit toestel. Je betaalt echter wel een prijs voor deze goede prestaties en dat is de batterij. De HTC One M9 is voorzien van een batterij met 2840amh. Met deze batterij kun je het maximaal een dag uitzingen en dat is veel te weinig. In de videotest hield de M9 het 9.5 uur vol, terwijl een toestel als de Sony Xperia Z3 met gemak de dubbele cijfers haalt. Toch is deze 9.5 uur niet persé heel weinig, de concurrentie scoort op dit onderdeel ook niet altijd even goed. Het is wel teleurstellend dat met dezelfde schermresolutie, een grotere batterij en een zuinigere chip de batterijduur erg kort is.

HTC One M9 geheugen is uit te breiden

Waar we het ontbreken van een sd-ingang vaker een minpunt hebben genoemd van een smartphone, benoemen we nu het wel hebben van een sd-ingang ook als voordeel. Want dat is het zeker. Je kunt enorm veel geld besparen door de aanschaf van een sd-kaartje. Een kaartje kost namelijk een stuk minder dan de meerprijs van het intern geheugen van een smartphone. Voor de liefhebbers van veel geheugen is deze optie dus erg fijn.

Conclusie HTC One M9

De HTC One M9 is sterk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. De camera is aangepast en presteert naar behoren. Daarnaast blijft HTC bij haar sterktes, door weer gebruik te maken van dezelfde uiterlijke kenmerken als de M8. Dit, in combinatie met de goede prestaties en mooie speakers, zorgt ervoor dat HTC een toestel heeft gemaakt dat mee kan doen met de groten. Maar echt de beste is de HTC One M9 niet. Daarvoor zijn de Samsung Galaxy S6 en de LG G4 te goed. De camera van de Samasung Galaxy S6 presteert vele malen beter dan die van de M9 en ook de accu’s van concurrerende toestellen presteren beter. Als je fan bent van hoe HTC de dingen doet en je houdt van een strak en mooi design, dan blijft de HTC One M9 nog steeds een hele goede keuze.

HTC One M9 accessoires kopen

typhoneVoor alle HTC One M9 accessoires werken we samen met Typhone. Typhone biedt de goedkoopste HTC One M9 accessoires aan met een supersnelle verzending. Kijk snel op de site en begin met besparen.

Bekijk HTC One M9 accessoires

Mobiel abonnement HTC One M9 vergelijken