Krachtige smartphones voor een betaalbare prijs

In tijden van snel stijgende smartphone prijzen is het vaak de moeite waard om eens te kijken naar telefoons buiten het vlaggenschip segment. Zelfs voor een prijs van minder dan 300 euro kunnen kopers uitstekende smartphones krijgen met een bruikbare camera, degelijke prestaties en een batterij die lang meegaat. We laten je zien welke smartphones tot 300 euro de moeite van het bekijken meer dan waard zijn. In de video zie je onze winnaar van de vergelijking, de Xiaomi Redmi Note 10 Pro.

Goedkope smartphones tot 300 euro: de prijs-tip telefoons zijn zo goed

Nieuwe smartphones kosten nu een klein fortuin: een huidig iPhone vlaggenschip kost bijvoorbeeld een goede 1.400 euro en zelfs de high-end toestellen van Samsung, Xiaomi en Co. kosten vaak een bedrag van vier cijfers. Maar dat hoeft niet het geval te zijn: Slechts 300 euro is nu genoeg om een krachtige smartphone met een scherp beeldscherm, lange batterijduur en een chic ontwerp in je handen te houden.
In onze test was het merkbaar: In de huidige middenklasse telefoons in de prijsklasse tot 300 euro besparen de fabrikanten het meest op functies. Veel smartphones doorstaan onze andere testcategorieën, waaronder het beeldscherm en de camera, met het cijfer “goed”. Waar het op neerkomt is dat smartphones ook een geweldig totaalpakket kunnen leveren tegen een betaalbare prijs.
De volgende tabel geeft je in een oogopslag een selectie van sterke telefoons tot 300 euro uit onze beste lijst. Onderaan de tabel stellen we de apparaten in detail voor.

GOEDE SMARTPHONES TOT 300 EURO (UITTREKSEL , PER AUGUSTUS 2021)

Positie Toestel Prijs
1 Xiaomi Redmi Note 10 Pro vanaf €299 Bekijken
2 Xiaomi Poco X3 Pro vanaf €221 Bekijken
3 Motorola Moto G10 vanaf €127 Bekijken
4  Gigaset GX290  vanaf €238 Bekijken

Onze aanbeveling: De Xiaomi Note 10 Pro

Xiaomi Redmi Note 10 Pro 2

De Xiaomi Redmi Note 10 Pro maakt indruk in de test met overwegend sterke technologie voor een aantrekkelijke prijs. Het hoogtepunt is het uitstekende 6.7 inch beeldscherm, waarop je met zijn 120 hertz boterzacht kunt scrollen. De quad camera, die zijn problemen heeft bij weinig licht, krijgt een paar minpunten.

Voordelen

 • Lange levensduur van de batterij
 • Uitstekend 120 Hz beeldscherm
 • Prijs-prestatie

Nadelen

 • Geen 5G radio
 • Fotokwaliteit slechts bevredigend

De Xiaomi Redmi Note 10 Pro wordt aangedreven door een Snapdragon 732G processor en 6 GB RAM. Dit betekent dat je voor minder dan 300 euro een prima prestatie krijgt die ook geschikt is voor spelletjes. Xiaomi heeft de Redmi Note 10 Pro een top OLED beeldscherm gegeven. Hij meet 6.7 inch en biedt een Full HD+ resolutie (2.400 x 1.080 pixels), die een gedetailleerde weergave garandeert. Bovendien zijn er sterke kleuren en een hoge helderheid, die in de test bij zonlicht oploopt tot wel 863 cd/m².
De uitrusting omvat in hoofdzaak gangbare standaarden voor de middenklasse, zoals een NFC chip voor mobiele betalingen, een aansluiting voor koptelefoons, USB 2.0 Type-C, LTE, snel ac WLAN en 128 GB intern geheugen. De Xiaomi Note 10 Pro scoort pluspunten met Bluetooth 5.1 en IP53 certificering voor (verminderde) stof- en waterbescherming. Je kunt ook twee SIM kaarten en een geheugenkaart tegelijk gebruiken. Het ontbreken van 5G is jammer, en een vingerafdruksensor op het scherm zou praktischer zijn dan op de aan/uit-toets.
Bij de beoordeling van de camera’s moet de Xiaomi Note 10 Pro echter een paar veren laten. De nog steeds degelijke quad camera kan de verder goede tot zeer goede kwaliteit van de telefoon niet bijbenen. Bij daglicht zijn de foto’s nog heel behoorlijk, ook al neemt het detailniveau af; maar bij weinig licht daalt de kwaliteit snel. De telefoon neemt video’s op zijn best op in 4K met 30 beelden per seconde (fps) en slow motion in Full HD met 120 fps.
De 5.020 mAh batterij is opgewassen tegen de hoge processorprestaties en het grote heldere beeldscherm en houdt het meer dan 12 uur uit in onze online looptijdtest. De oplaadtijd van iets minder dan 1:30 uur is daarentegen gemiddeld. Na 30 minuten is de batterij weer voor 51 procent vol. Een 33-watt snellaadvoedingseenheid is bij de levering inbegrepen. De smartphone kan niet draadloos worden opgeladen.

Naar de volledige review van de Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Goed alternatief: de Xiaomi Poco X3 Pro

Xiaomi Poco X3 Pro

Met de Xiaomi Poco X3 Pro brengt de Chinese fabrikant de nieuwe koploper in het middensegment op de markt. Ondanks de lage prijs schittert de budget smartphone met verrassend sterke prestaties en een lange levensduur van de batterij. De LC-display daarentegen geeft alleen gemiddelde waarden.

Voordelen

 • Scherp 120 hertz beeldscherm
 • Batterij met lange levensduur
 • Zeer goede prijs-prestatie verhouding

Nadelen

 • Middelmatige opnamen bij weinig licht
 • Gemiddelde kleuren en contrast

Met de Xiaomi Poco X3 Pro lanceert de Chinese fabrikant de nieuwe koploper in het middensegment voor ongeveer 200 euro. Ondanks de lage prijs schittert de budget smartphone met sterke prestaties en een lange batterijduur van 15 uur. Het LC scherm geeft echter alleen gemiddelde waarden in de laboratoriumtest. De Poco X3 Pro is uitgerust met de Qualcomm Snapdragon 860, die met zijn acht kernen en een kloksnelheid van 2.960 MHz prestaties van topniveau levert.
Het beeldscherm van de Poco X3 Pro beslaat bijna de hele voorkant van de smartphone. Op zijn grote diagonaal van 6.7 inch heeft hij een resolutie van 2400 x 1080 pixels, wat een hoge pixeldichtheid oplevert van 395 ppi. Dit betekent dat het de inhoud echt scherp weergeeft. De helderheid van 429 cd/m² is voldoende voor een goede leesbaarheid, zelfs bij zonlicht.
Wat functies betreft kan de Poco X3 Pro meer bijdragen dan alleen de basics. Het budgettoestel heeft de gebruikelijke draadloze standaarden, zoals WLAN-ac, LTE mobile, Bluetooth 5.0 en NFC – maar 5G of de nieuwste Wi-Fi 6 zijn nog niet aan boord. Anderzijds ondersteunt de smartphone ook dual SIM, wat met twee 4G nano-SIM’s gerealiseerd kan worden. Uiterlijk bevalt de X3 Pro met zijn goed gemaakte behuizing met glazen achterkant.
De smartphone is uitgerust met een quad camera. Hij bevat een 48-megapixel hoofdcamera, een 8-megapixel ultra-groothoekcamera, een 2-megapixel dieptesensor en een 2-megapixel macrocamera. Er is ook een 20-megapixel interne camera aan de voorkant. Een beeldstabilisator ontbreekt, zoals te verwachten is, maar video’s worden gemaakt in UHD bij 30 beelden per seconde.

Naar de uitgebreide bespreking van de Xiaomi Poco X3 Pro

Onze prijstip: De Motorola Moto G10

Motorola Moto G10

Voordelen

 • Lange levensduur van de batterij
 • Geweldige prijs-prestatie verhouding
 • Goede foto’s bij daglicht

Nadelen

 • Extreem lange oplaadtijd
 • Enigszins donker beeldscherm

De Motorola Moto G10 heeft een IPX2 standaard certificering tegen vallend druppelend water, en biedt daarmee een lage mate van waterbescherming. Voor een smartphone die maar rond de 150 euro kost, is dit een positieve eigenschap. Hij is ook uitgerust met Bluetooth 5.0 en NFC. Wat aansluitingen betreft heeft de Moto G10 nog steeds een aparte hoofdtelefoonuitgang, en ook Type-C USB 2.0 in plaats van de huidige 3.1. De dual-SIM sleuf is niet geschikt voor 5G, maar snel ac WLAN wordt wel ondersteund. De smartphone is beter uitgerust op het gebied van prestaties. De ingebouwde SoC is een Snapdragon 460 met 1.800 MHz en 4+4 kernen.
Het 6,5 inch beeldscherm resolueert met slechts 1.600 x 720 pixels, wat overeenkomt met HD+. Daarom is het beeldscherm niet helemaal zo scherp met een pixeldichtheid van 269 ppi. De helderheid van 390 cd/m² is ook maar matig en neigt ernaar te laag te zijn voor gebruik buitenshuis. De camera levert verrassend goede en gedetailleerde foto’s bij daglicht. Helaas neemt de fotokwaliteit snel af bij weinig licht en heeft te kampen met meer ruis. De selfie-camera met zijn 8-megapixel sensor is oké.
Motorola voorziet de Moto G10 van een vette 5.000 mAh batterij. Hij hield het meer dan 14 uur uit in onze online runtime test. Het opladen vergt echter veel geduld, zodat de capaciteit van de batterij in de test in ongeveer 4 uur van 0 tot 100 procent oploopt. Na een half uur is nog maar 21 procent van de batterij opgeladen en klaar voor gebruik.

Naar de gedetailleerde test van de Motorola Moto G10

Batterij monster: De Gigaset GX290

Gigaset GX290

De Gigaset GX290 is bijzonder geschikt voor uitstapjes buitenshuis, dankzij zijn robuuste buitenkant en enorm lang meegaande batterij. Dit moet ook je belangrijkste aandachtspunt zijn. Want je moet flink inleveren als het gaat om de camera, het beeldscherm en de prestaties.

Voordelen

 • Zeer geschikt voor buitengebruik
 • Enorm lang meegaande batterij
 • Dubbele SIM en NFC

Nadelen

 • Alleen HD+ scherm
 • Matige prestaties
 • Vrij slechte fotokwaliteit

De levensduur van de batterij van de Gigaset GX290 is zijn grootste kracht. Hij gaat bijna 20 uur mee, maar het duurt ook 3,5 uur om hem op te laden. Wat de Gigaset echter meerwaarde geeft, is zijn enorme robuustheid. Hij is officieel gecertificeerd volgens IP68, wat betekent: hoogste bescherming tegen stof en aanraking, en op één na hoogste bescherming tegen vloeistoffen (onderdompeling in 1,5 meter diepte). Dit maakt de smartphone bijzonder interessant voor extreem gebruik buitenshuis.
In alle andere testcategorieën zien we aanzienlijke verlagingen: De prestaties van de processor (Mediatek Helio P23) en het 3 GByte RAM zijn niet veel soeps. Onze complexe test PDF opent pas na 24 seconden – een bedroevende waarde. Het 6.1-inch LC scherm heeft een verhoudingsgewijs lage resolutie van 1.560 x 720 pixels. Met 638.9 cd/m² is hij helder genoeg voor vele doeleinden.
Natuurfotografie is zeker een van de buitenactiviteiten. Je mag de Gigaset GX290 echter niet als mobiele camera gebruiken. De 13-megapixel sensor maakt aanvaardbare kiekjes bij daglicht, maar de foto’s zijn niet echt genietbaar. Slechte lichtomstandigheden doen de rest voor de dual-cam.

Naar de uitgebreide bespreking van de Gigaset GX290

Is 300 euro genoeg voor een goed beeldscherm voor mobiele telefoons?

Om de prijzen laag te houden in vergelijking met vlaggenschip-smartphones, besparen fabrikanten graag op de kwaliteit van het beeldscherm. Krijgen kopers van een smartphone van 300 euro dus per se een miserabel mobiel telefoonscherm? Het antwoord is duidelijk nee, want de beeldschermtechnologie is zo ver gevorderd dat bruikbare beeldschermen tegen betaalbare prijzen kunnen worden ingebouwd. Veel van de hierboven genoemde smartphones kregen in onze test een beoordeling voor een “goed” beeldscherm.
Niettemin moeten kopers rekening houden met enkele besparingsmaatregelen op het scherm. Je zult zelden een smartphone met OLED beeldschermtechnologie in het lagere middensegment aantreffen. In plaats daarvan is de LCD standaard hier nog steeds populair. De reden hiervoor is eenvoudig: OLED schermen zijn veel duurder om te maken, en daarom bespaart het veel geld in de productie en dus uiteindelijk voor de klant als je het zonder deze technologie doet. Kopers moeten het echter ook doen zonder de voordelen van OLED: Zwarten zijn niet zo intens, kleuren zijn niet zo levendig. Bovendien zijn de kijkhoeken niet helemaal stabiel naarmate de gebruiker verder vanuit een hoek naar zijn smartphone kijkt. Bovendien zijn LCD schermen meestal energieverslindender, maar dit wordt gecompenseerd door de andere, meestal zwakkere hardware.
Als het om resolutie gaat, moet je ook goed kijken voor je koopt. Vlaggenschiptelefoons bieden meestal een beeldscherm met een resolutie van 1.080p (Full HD), zo niet 1.440p (QHD). Beide zijn bij dagelijks gebruik ruim voldoende voor een goede gebruikerservaring. Je zult geen QHD resolutie vinden op goedkopere smartphones tot 300 euro; Full HD is meestal het einde van de lijn. Sommige toestellen hebben echter nog steeds een gewone HD resolutie. Hoewel dit in veel gevallen voldoende is, is het niet voldoende voor een haarscherp beeld. Anderzijds zijn beeldschermen met een lagere resolutie energiezuiniger.

Cameratelefoons van 300 euro: wat je kunt verwachten

Het is niet mogelijk een algemene uitspraak te doen over hoe goed de camera’s in smartphones die tot 300 euro kosten werken. Zo scoren de drie smartphones in dit artikel hier “goed”.
De Gigaset GX 290 maakt zelfs bij goede lichtomstandigheden geen goede foto’s. Vooral voor donkere omgevingen of voor zoomopnamen ben je beter af met andere toestellen. Overigens hebben de huidige smartphones in de prijsklasse tot 300 euro vaak meer dan één cameralens op de achterkant.

Smartphones van 300 euro zijn altijd traag: we ruimen het probleem op

Kleine prijs betekent zwakke prestaties, althans dat is de veronderstelling. Maar wat vroeger de werkelijkheid was, is sterk veranderd. Dankzij de steeds voortschrijdende CPU technologie en steeds groter wordend RAM in combinatie met steeds snellere grafische eenheden bieden nu ook smartphones uit de lagere middenklasse grote werksnelheden. Geen van de hierboven genoemde smartphones kreeg een slechtere beoordeling dan “goed” in onze prestatietest.
Verschillen tussen middenklasse en hogere klasse CPU’s komen pas aan het licht als je de prestatie-hardware tot het uiterste drijft. Voor dagelijks gebruik, zoals het starten van apps, surfen op het web en streamen van video’s, zouden gebruikers geen problemen moeten hebben, zelfs niet met een CPU uit de middenklasse.

Waarom middenklasse telefoons vaak langer meegaan dan vlaggenschepen

Als je onze overzichtstabel aan het begin van het artikel bekijkt, valt het op: Geen van de vier smartphones heeft een zwakke levensduur van de batterij. En met bijna 20 uur biedt de Gigaset GX290 de beste batterijduur van de vier smartphones in deze vergelijking.
Dit wordt mogelijk gemaakt door de hardware van de toestellen, die onvermijdelijk aan de prijs is aangepast. De schermen zijn goed, maar niet zo goed als die van de vlaggenschepen. Het ontbreken van functies verbruikt echter geen energie, wat de levensduur van de batterij verlengt. Hetzelfde geldt voor de prestatie-hardware: die is over het algemeen toereikend, maar niet zo bliksemsnel als de high-end toestellen. Het gebrek aan rekenkracht aan de bovenkant spaart echter de batterij, die langer stroom kan leveren.

Waarom moet ik op de kenmerken letten voor ik koop?

Fabrikanten besparen liever op kenmerken, want de klant merkt het niet meteen als er iets ontbreekt of niet up to date is. Typische zwakke punten van toestellen in de prijsklasse tot 300 euro zijn:
Ontbreken van NFC: Deze chip is onder andere nodig voor mobiele betalingen, bijvoorbeeld via Google Pay. Zonder deze sensor kunnen dergelijke functies niet gebruikt worden.

 • Bluetooth 4.2 of ouder: In plaats van de huidige Bluetooth 5.0 gebruiken fabrikanten graag een verouderde versie van de dienst. Dit gaat onder andere gepaard met tragere overdrachtssnelheden en een onstabielere verbinding.
  USB-C 2.0 of oudere aansluitingen: In plaats van de huidige USB-C 3.1 poort gebruiken veel fabrikanten de verouderde USB-C 2.0 standaard of zelfs Micro-USB. Met oudere USB aansluitingen hebben gebruikers beperkingen op de maximale oplaadsnelheid en gegevensoverdracht via de kabel.
 • Geen draadloos opladen: In tegenstelling tot veel vlaggenschip modellen is er geen mogelijkheid om de smartphone draadloos op te laden met een inductief laadstation. Gebruikers zijn dus meestal aangewezen op de bekabelde variant.
 • Opslagruimte: De interne opslagruimte van moderne high-end smartphones blijft omhoogschieten: tot 512 gigabyte is al mogelijk bij merken als Samsung en Apple. In de prijsklasse tot 300 euro moet je echter eerder 64 gigabyte geheugen verwachten. Zelden is ook 128 gigabyte beschikbaar. Dit kan echter vaak uitgebreid worden op toestellen in de lagere prijsklasse, waaraan het nu bij veel vlaggenschepen ontbreekt.
 • WLAN-ax: Terwijl de meeste smartphones in de prijsklasse tot 300 euro nu de WiFi-standaard ac ondersteunen, ontbreekt de nieuwste standaard ax momenteel in alle smartphones in de middenklasse. De ac-norm is echter nog geen vanzelfsprekendheid geworden: De Moto G8 Power mist het nog steeds.
 • Hoofdtelefoonaansluiting: De trend van verdwijnende hoofdtelefoonaansluitingen zet door, maar treft over het algemeen nog steeds alleen de toptoestellen van de fabrikanten. Apparaten uit de midden- tot lage prijsklasse hebben vaak nog een jack aansluiting, zodat het gebruik van je eigen hoofdtelefoon via een kabel in de meeste gevallen nog mogelijk is, zelfs zonder een adapter.
 • Luidsprekers: Fabrikanten in het middensegment van de prijsklasse hechten vaak niet veel belang aan de geluidsweergave van het toestel. Het is dus niet verwonderlijk dat dubbele luidsprekers of een algemeen onberispelijke kwaliteit van de luidsprekers hier niet vaak te vinden zijn.
 • IP-certificering: Bijna alle vlaggenschiptelefoons hebben een IP-certificering, die bescherming garandeert tegen binnendringen van stof en water. Deze certificering kost de fabrikant echter geld, dus wordt ze vaak achterwege gelaten. Dit betekent niet per se dat de toestellen niet tenminste beschermd zijn tegen het binnendringen van spatwater, maar de fabrikant geeft geen garantie.
 • Android versie: Terwijl de tech-fabrikanten vooral de nadruk leggen op snelle systeemupdates voor hun eigen vlaggenschepen, schieten middenklasse en low-budget smartphones vaak tekort. Het is niet ongewoon dat nieuwe systeemupdates, of zelfs gewone beveiligingsupdates, veel later op de toestellen verschijnen of zelfs helemaal achterwege gelaten worden.