• Home
  • Telefoon + abonnement
  • Sim Only
  • Prepaid
  • Top 10 smartphones
  • Telefoon + abonnement
  • Prepaid
  • Sim only
Home > Magazine > Reviews > Gigaset GS5 in test: middenklasse telefoon met verwisselbare batterij, Qi en goede camera

Gigaset GS5 in test: middenklasse telefoon met verwisselbare batterij, Qi en goede camera

Gigaset-GS5

Voordelen Voordelen
  • verwisselbare batterij
  • draadloos opladen
  • Goede camera voor de prijs
Nadelen
  • Batterij laadt langzaam op
  • donkere display
  • geen 5G
Met de GS5 presenteert Gigaset zijn krachtigste mobiele telefoon tot nu toe. In de test laten we zien of de aanschaf van de smartphone “Made in Germany” met tevredenheidsgarantie voor 300 euro de moeite waard is. De Gigaset GS5 vertegenwoordigt het “topmodel” in de reeks smartphones van de Duitse fabrikant. Hij is hoger geprijsd dan de Gigaset GS4 (testrapport) en Gigaset GS4 Senior (testrapport) en ook de Gigaset GS290. Alleen de buitenlijntelefoon Gigaset GX290 Plus (testrapport) is duurder. Vergeleken met de smartphones van andere fabrikanten bevindt hij zich in de middenklasse wat betreft mogelijkheden en prijs. Gigaset fabriceert de telefoon “Made in Germany” in Bocholt, maar de onderdelen komen uit Azië. Net als de GS4 is ook de GS5 gericht op meer duurzaamheid, met een vervangbare batterij en de mogelijkheid van inductief opladen. Dit is een uniek verkoopargument voor Gigaset in deze prijsklasse. Er zit nauwelijks plastic in de verpakking, maar er is ook geen voedingseenheid. Een mobiele telefoon met een verwisselbare batterij (gids) is tegenwoordig zeldzaam, uitzonderingen zijn de Fairphone 4 (bespreking) en de Samsung Galaxy Xcover 5 (bespreking). We hebben de nieuwe Gigaset GS5 uitvoerig getest en laten zien hoe goed hij het doet tegen de concurrentie uit Azië.

Ontwerp

Op de een of andere manier toont de Gigaset GS5 zijn oorsprong in zijn vormgeving: Hij is functioneel, eenvoudig van vormgeving, maar elegant en straalt een uiterst solide karakter uit. Vergeleken met zijn Aziatische concurrenten is hij echter nogal omvangrijk en dik, getuige de afmetingen van 157,5 x 75 x 10,4 millimeter. De lompe behuizing is waarschijnlijk een eerbetoon aan de verwisselbare batterij. Een ander nadeel van de oplossing: de behuizing is niet waterdicht. Met grote handen kun je hem tenminste nog net met één hand bedienen. De afwerking is van hoge kwaliteit en komt zonder hinderlijke kieren. Het verchroomde plastic frame ziet eruit alsof het van metaal gemaakt is. De behuizing kan via een inkeping rechtsonder worden geopend om zo nodig de batterij te vervangen of om er tot twee SIM kaarten en een micro SD kaart in te steken. De volumetuimelaar heeft een scherp drukpunt en zit stevig in de behuizing. Alleen de aan/uit schakelaar wiebelt een beetje. Zeer prijzenswaardig: De smartphone ligt helemaal plat, want de twee cameralenzen en de LED flitser zitten helemaal in de behuizing opgesloten. In veel andere smartphones steekt het camera-element duidelijk uit en verstoort zo de haptiek. De vingerafdruksensor is elegant en dominant, centraal geplaatst in het bovenste gedeelte op het glazen omhulsel aan de achterkant. Bij dagelijks gebruik heeft dit echter het nadeel dat de telefoon niet met een vingerafdruk ontgrendeld kan worden als hij op de tafel ligt. De geprononceerde waterdruppelinkeping van de frontcamera aan de bovenrand van het scherm is niet zo fraai om naar te kijken. We zijn gewoon gewend geraakt aan de onopvallende ponsgatinkepingen van andere fabrikanten. De rand van het beeldscherm is ook vrij breed. De GS5 ligt goed en stevig in de hand, maar met een gewicht van 210 gram is hij relatief zwaar voor een toestel van dit formaat. Gigaset biedt in zijn eigen winkel een leuke service voor de kersttijd of voor de volgende verjaardag. Kopers kunnen op de achterkant van het koffertje een gravure achterlaten met een tekst of zelfs hun eigen foto.

Weergave

Het LC scherm met IPS paneel meet 6,3 inch diagonaal en heeft een resolutie van 2340 x 1080 pixels. Dit zorgt voor een hoge beeldscherpte met 410 ppi (pixels per inch), waarbij pixels niet meer zichtbaar zijn voor het oog. Het scherm levert een geweldige beeldkwaliteit met levendige kleuren en geprononceerde contrasten. Het kleurenschema neigt naar een blauwzweem en lijkt daardoor wat onderkoeld. Wat zwartniveaus en contrasten betreft kan het LC scherm de OLED schermen niet helemaal bijhouden, maar over het geheel genomen levert het een prachtig beeld. De verversingssnelheid van 60 hertz is echter niet meer van deze tijd voor middenklasse smartphones. Ook de helderheid van het scherm is niet overtuigend. We maten een maximum waarde van iets meer dan 370 cd/m². De meeste toestellen met LCD in deze prijsklasse halen 450 cd/m² of meer. Dit betekent dat de leesbaarheid buiten in de zon duidelijk beperkt is.

Camera

Vergeleken met veel telefoons uit het Verre Oosten gebruikt de Gigaset twee cameralenzen: een 48-megapixel lens met f/1.8 diafragma en fase-vergelijking autofocus en een groothoeklens met 8 megapixels en f/2.2 diafragma. Voor selfies en gezichtsherkenning wordt aan de voorkant nog een 16-megapixel lens met f/2.0 diafragma gebruikt.

Gigaset-GS5 De hoofdlens combineert standaard vier pixels in één, zodat hij foto’s schiet in 12 megapixels. Desgewenst zijn de volledige 48 megapixels toegankelijk, wat hogere beelddetails belooft, maar resulteert in aanzienlijk grotere beeldbestanden van iets minder dan 20 MByte per foto. Veel instelmogelijkheden en een RAW optie maken het solide camerapakket compleet. Bij daglicht maakt de Gigaset GS5 goede foto’s met voldoende beelddetail en natuurgetrouwe kleurweergave. Het verschil met opnamen gemaakt in 48-megapixel stand is op het eerste gezicht nauwelijks merkbaar, maar geeft meer detail bij inzoomen. De scherptediepte in de portretstand is nogal zwak door het ontbreken van een extra lens. Een nachtstand moet het gemakkelijker maken om foto’s in het donker te maken. Bij weinig licht helpt deze functie echter weinig, dus kun je in de avonduren veel beeldruis verwachten. De Honor 50 Lite (review) laat zien hoe een nachtmodus veel beter werkt. Helaas zijn foto’s alleen mogelijk in 4:3 formaat. De beelddetails en scherpte nemen duidelijk af in ultra-groothoek opnamen met de 8-megapixel lens. De vervormingen aan de randen blijven echter binnen de perken. De kleuring wijkt iets af van de hoofdlens. Met dit objectief maakt de GS5 ook macro-opnamen mogelijk zonder dat je een apart objectief hoeft te verspillen, zoals de Aziatische concurrentie graag doet. Dit maakt goede close-ups mogelijk met een neiging tot “verziendheid” – omdat de autofocus vaak scherpstelt op het verder weg gelegen gebied. Video-opnamen zijn mogelijk met de hoofdcamera in een maximale QHD resolutie van 2560 x 1440. De beeldkwaliteit is oké, maar het ontbreken van een beeldstabilisator maakt de opnamen trillerig. De frontcamera levert met zijn 16-megapixel lens meer dan behoorlijke selfies met goede scherpte. De portretstand heeft de neiging kleine fouten rond het profiel te produceren, die vooral de haarlijn of het montuur van de bril betreffen. Video-opnamen lukken met een maximum van Full HD bij 1920 x 1080 pixels. Dit is voldoende voor een videochat met vrienden of familie.

Uitrusting

Wat processorapparatuur betreft, staan de modellen van Gigaset niet bepaald bekend om hun geweldige prestaties. Met de Mediatek Helio G85 wordt een octa-core CPU van het hogere middensegment gebruikt. De toename in prestaties is duidelijk in de PCmark benchmark test. De GS5 haalt een gemiddelde van ruim 8650 punten. Dit staat op gelijke voet met een Samsung Galaxy A52 (review). De Mali G52 GPU is iets zwakker, hij scoorde meer dan 700 punten in 3Dmark’s “Wildlife” benchmark. De processor maakt de Gigaset GS5 niet tot een bijzonder krachtige mobiele telefoon. Het systeem en de toepassingen draaien echter vrij stabiel en soepel bij dagelijks gebruik. Bij het scrollen in Google Maps of in het spel Asphalt 9 is echter een lichte trilling merkbaar. Het werkgeheugen is 4 GB, het interne geheugen biedt 128 GB. Een uitbreiding tot 512 GB is mogelijk via een micro SD kaart. Bovendien kan de telefoon tot twee nano-SIM kaarten tegelijk bevatten voor dual-SIM gebruik. De technologie van de mobiele telefoon is niet meer van deze tijd: de GS5 ondersteunt geen 5G. In deze prijsklasse is dit standaard geworden voor Chinese mobiele telefoons. Bovendien surft de Gigaset met Wifi-5 hooguit in huishoudelijke netwerken. De USB-C poort ondersteunt alleen de tragere USB 2.0 standaard, maar dat is normaal voor toestellen in deze prijsklasse. Wie niet vaak bestanden via een kabel tussen mobiele telefoon en PC overbrengt, zal hier bij dagelijks gebruik niet veel van merken. Een voordeel van de dikke behuizing: er is nog steeds een sleuf van 3,5 millimeter voor bedrade koptelefoons. Bluetooth 5.0 is beschikbaar voor draadloze varianten.

Gigaset-GS5 De mono-luidspreker geeft geen bijzonder opvallend geluid met een gedempte toon en heeft bij hogere volumes de neiging te kletteren. Dit is echter prima voor spelletjes of korte videoclips. De vingerafdruksensor op de achterkant reageert snel en betrouwbaar. Ontgrendelen via gezichtsherkenning is ook mogelijk. Dit is echter niet zo veilig omdat hier alleen 2D technologie gebruikt wordt, die met foto’s voor de gek gehouden kan worden. De fabrikant vertrouwt op Android 11 als besturingssysteem. Gigaset is merkbaar terughoudend met de gebruikersinterface, zodat je kunt genieten van een vrijwel ongewijzigd Android zonder vervelende bloatware. De beveiligingspatch is echter verouderd en dateert van september. De fabrikant belooft een update naar Android 12 (gids) en beveiligingsupdates voor 3 jaar. Dat is een beetje weinig wat betreft Android updates. Immers, Nokia of Samsung garanderen minstens twee grote updates of meer. De tevredenheidsgarantie van Gigaset voor de GS4, GS4 Senior en GS290 smartphones is bijzonder vermeldenswaard. Binnen 90 dagen kunnen kopers de telefoon terugsturen en de aankoopprijs terugvragen als ze ontevreden zijn. Binnen deze periode is de GS5 ook gedekt tegen breuk en vochtschade.

Batterij

De capaciteit van de batterij is 4500 mAh. De GS5 heeft een bijzondere eigenschap: een automatische laadstop is vooraf ingesteld zodra de batterij 90 procent heeft bereikt. Dit is bedoeld om de batterij te beschermen en schade door te vaak overladen te voorkomen. Gebruikers kunnen deze optie in de instellingen deactiveren. In PCmark’s batterij-test had de GS5 ongeveer 9,5 uur nodig om tot een batterijniveau van minder dan 20 procent te slippen, wanneer hij volledig opgeladen was bij een gemiddelde helderheid van 200 cd/m². Dat is geen overdreven lange looptijd, waarmee de smartphone pas in de onderste middenmoot komt. De GS5 zou bij matig gebruik een hele dag moeten meegaan – maar niet meer. De GS5 laadt met maximaal 18 watt via een kabel. Via Qi is 15 watt mogelijk. Een voedingseenheid is om duurzaamheidsredenen niet inbegrepen. Alleen een USB-A naar USB-C kabel wordt meegeleverd. We tonen geschikte voedingen in het artikel USB-C laders in de grote vergelijkingstest: Het beste kost slechts 15 euro. Idealiter kies je er een die met ongeveer 18 watt oplaadt. Bij sterkere opladers wilde de GS5 niet altijd opladen. Het laadproces verloopt heel ontspannen. Het duurt meer dan twee uur om de telefoon volledig op te laden. De mogelijkheid van inductief opladen is prijzenswaardig. In deze prijsklasse zijn Qi smartphones voor draadloos opladen (beste van de lijst) eerder zeldzaam.

Prijs

De RRP van de Gigaset GS5 is 299 euro. De goedkoopste straatprijzen liggen rond de 290 euro. De telefoon is verkrijgbaar in de kleuren “Dark Titanium Grey” (donkergrijs) en “Light Purple” (grijs met een lichte paarse tint).

Conclusie

De Gigaset GS5 overtuigt met een scherp beeldscherm met prima beeldkwaliteit, een degelijke camera en goede hardware. Als je meer voor duurzaamheid wilt doen, neem je een telefoon met een vervangbare batterij. Dit maakt de smartphone echter onhandig en niet beschermd tegen water. De GS5 ondersteunt geen 5G of Wifi 6. Het totaalpakket is overtuigend, maar kan de concurrentie van Xiaomi of Realme niet helemaal bijbenen in termen van mogelijkheden voor de prijs van minder dan 300 euro. Met gravure is de Gigaset GS5 ook een uitstekend cadeau voor beginnende smartphonegebruikers, zoals grootouders. Ze zullen het merk Gigaset waarschijnlijk al kennen als een toonaangevende leverancier van DECT landlijntelefoons. Het feit dat de eindassemblage in Duitsland in Bocholt gebeurt, zou het vertrouwen in het model nog extra kunnen vergroten ten opzichte van Chinese toestellen. Aanzienlijk meer vermogen en een OLED scherm met 120 Hertz en 5G biedt de Realme GT Master Edition (review) voor 50 euro minder. Een ander alternatief is de Xiaomi Poco F3 (review), die waarschijnlijk het beste totaalpakket biedt voor iets meer dan 300 euro. Voor ongeveer 50 euro meer biedt de Samsung Galaxy A52 (review) een waterdichte behuizing en een quad camera. Als je niet van Aziatische Android smartphones houdt, kun je een kijkje nemen in de gids Alternatief voor Huawei en Xiaomi: Populaire smartphones uit Europa. Andere smartphones in deze prijsklasse vind je in de Top 10: De beste mobiele telefoons 2021 tot 300 euro.

Mobiel abonnement vergelijken | Alles in één overzicht!

Mobiel abonnement vergelijken? Op Abonnementkeuze.com kan je Abonnementen, Prepaid en Sim Only vergelijken. Alle aanbieders. Vind direct de goedkoopste!

NAVIGATION
  • Home
  • Telefoon + abonnement
  • Sim Only
  • Prepaid
  • Top 10 smartphones
Other Links
  • Magazine
All Rights Reserved @Abonnementkeuze.com