Tot nu toe kan het digitale vaccinatiebewijs alleen gebruikt worden via de officiële CovPass, de Corona Waarschuwing en CoronaCheck-app. Niet bepaald een gemakkelijke en snelle manier om in het dagelijks leven regelmatig een bewijs van inenting te tonen. We laten je een paar trucjes zien waarmee je veel sneller je vaccinatiedossier kunt opvragen, en zelfs op je smartwatch. Zo hoef je niet eerst je smartphone te ontgrendelen en een app te openen.

Wie in dit land al volledig tegen COVID-19 gevaccineerd is, krijgt sinds een paar weken bij zijn definitieve vaccinatie een digitaal vaccinatiebewijs in de vorm van een QR code. Dit kan dan digitaal opgeslagen worden in de CoronaCheck-app of Corona waarschuwingsapp en getoond worden wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld bij evenementen of op reis.

Wie echter zijn vaccinatie wil bewijzen bij evenementen of op reis op het vliegveld moet vaak eerst het toestel ontgrendelen en op omslachtige wijze de app openen. Een ander negatief punt voor veel smartphone-bezitters: wie een masker draagt heeft extra tijd nodig om het toestel met de code te ontgrendelen in plaats van met gezichtsherkenning.

De EU geeft het startsein: Hier kun je het digitale vaccinatiebewijs krijgen

Digitaal vaccinatiebewijs: Wie heeft het nodig, wat brengt het, hoe kun je het krijgen
Praktischer is het wel: De QR code ofwel direct als widget op het homescreen of nog sneller direct vanaf het vergrendelscherm via de Wallet app. In luttele seconden kan het vaccinatiebewijs worden opgevraagd en getoond als dat nodig is.

Vaccinatiecertificaat widget op het beginscherm

iOS gebruikers kunnen sinds de update naar iOS 14 ook widgets op het homescreen plaatsen. Dienovereenkomstig is het idee eenvoudig: maak een schermafbeelding van het vaccinatiebewijs uit de CoronaCheck-app of Corona waarschuwingsapp en link het aan een widget.

Om dit te doen, download je eerst de gratis app Widgetsmith op je iPhone. Kies dan een gewenste widget grootte in de app. Een vierkante maat is hier zeker aan te bevelen. Klik vervolgens op de juiste widget en kies “Photo”. Nu kun je de schermafbeelding van de QR code kiezen, je knipt deze voor het beste tot vierkant formaat. Klik tenslotte op Opslaan en dan kan de widget zoals gewoonlijk via de bewerkingsmodus van het startscherm en de plusknop linksboven, op de juiste plaats geplaatst worden.

Je kunt de widget ook helemaal links in de widget-view plaatsen in plaats van op het beginscherm. Dan is toegang direct mogelijk vanaf het vergrendelscherm, zelfs als het toestel vergrendeld is. Veeg hiervoor eenvoudig van links naar rechts als het toestel vergrendeld is en de widget getoond wordt.

iPhone widget: Toon de coronavirus incidentie waarde voor jouw stad – zo werkt het

Natuurlijk kan het vaccinatiedossier ook op Android toestellen geplaatst worden als een widget op het startscherm. Je kunt de gratis app KWGT Kustom Widget Creator uit de PlayStore gebruiken, maar je kunt ook een andere app gebruiken waarmee je fotowidgets kunt maken. De werking is identiek aan die van de iOS versie: Maak een schermafbeelding van de QR code, selecteer de schermafbeelding, en plaats de widget op het beginscherm.

Dit is hoe: Apple Wallet Vaccinatie, Test en Herstel Bewijs.

De meeste Apple gebruikers zijn waarschijnlijk wel bekend met Apple’s voorgeïnstalleerde Wallet app. Niet alleen creditcards kunnen hier opgeslagen worden voor Apple Pay, maar ook vlieg- en treinkaartjes, filmkaartjes of festivaltickets. Vaccinatiegegevens, testcertificaten en herstelcertificaten kunnen hier ook met een paar muisklikken bewaard worden. De Covid Pass web app voor Apple Wallet maakt dit gemakkelijk. Ga eerst via je iPhone naar de web app en scan de QR code van je vaccinatiebewijs of test- of herstelbewijs. De webapplicatie genereert dan een portemonnee kaart die direct in de portemonnee app kan worden opgeslagen.

Natuurlijk speelt ook de kwestie van gegevensbescherming een grote rol. De ontwikkelaars verklaren aan CHIP dat de verwerking van de gegevens en de aanmaak van het paspoort geheel in de browser plaatsvindt en dat de gevoelige gegevens van de gebruiker het betreffende toestel niet verlaten. Alleen voor de stap ondertekenen wordt een cryptografische hash van je gegevens naar de server gestuurd, dus lezen of opslaan van de gegevens zou niet mogelijk moeten zijn.

Als de iPhone nu vergrendeld is, kun je met een dubbelklik op de zijknop de portefeuille of het vaccinatiebewijs tonen, zelfs als hij vergrendeld is. Aanzienlijk sneller dan een extra app te openen en ook de invoer van de code blijft hier achterwege. Apple Watch gebruikers zullen het paspoort ook op hun smartwatch vinden.

Miljoenste vaccinatiebewijs afgegeven, app kan meer bezoeker... -  Noordhollandsdagblad