Sms-berichten die zogenaamd met een link de aandacht vestigen op een voicemail op de mobiele telefoon, proberen momenteel Android-gebruikers een virus aan te smeren. Hier is hoe je jezelf kunt beschermen tegen de voicemail val.

Een dubieuze sms probeert momenteel Android-gebruikers een virus op hun smartphone te sturen. Het bericht met de tekst “U heeft 1 nieuwe voicemail. Ga naar (adres van een link)” verwijst naar een link, zoals “giga.de” meldt. Daar worden gebruikers dan verondersteld een bestand te downloaden – zoals bij de valse pakketmelding die onlangs een Trojan op mobiele telefoons jaagde.

Trojan luistert naar account- en creditcardgegevens en kan Android-apparaten op afstand bedienen
Deze methode wordt “smishing” genoemd – een mix van sms en “phishing” die hackers gebruiken om gegevens te stelen. In informatieteksten op dergelijke sites wordt beweerd dat u een app moet installeren om een dergelijke melding te beluisteren of te lezen.

Aangezien veel Android-gebruikers dit alleen kunnen doen door de systeeminstellingen te wijzigen, worden er instructies met de melding meegestuurd. Daarna hoort u nog steeds geen melding, maar hebt u een Trojan op uw mobiele telefoon die meeluistert met rekening- en creditcardgegevens en controle op afstand van de mobiele telefoon mogelijk maakt.

Hoe herken je de valstrik en bescherm je jezelf tegen het Trojaanse paard
Maar natuurlijk kunt u zich tegen de Trojan beschermen – als u het gevaar op tijd onderkent.

Onze tips:

  • Voicemailmeldingen als SMS worden altijd door de netwerkexploitant verzonden. Als de afzender een onbekend telefoonnummer is, negeer het bericht dan.
  • Veel gebruikers hebben zelfs de mobiele mailbox bij de provider gedeactiveerd – je kunt helemaal geen bericht ontvangen.
  • Bij gewone SMS-berichten via een voicemail is er geen internetverbinding – u moet de berichten beluisteren via het telefoonnummer van de mobiele telefooncel.
  • Een app-installatie is hiervoor helemaal niet nodig.
  • Als een internetlink naar een website gaat die niets met de netwerkprovider te maken heeft, moet u die zeker niet openen.

Hetzelfde geldt voor apps.
Blokkeer het spinnummer onmiddellijk na de eerste sms. Dit werkt echter alleen als de SMS altijd van hetzelfde nummer komen. Helaas is het vaak zo dat besmette mobiele telefoons op hun beurt afzenders worden en dat de berichten dan van wisselende nummers komen.

Als het virus al op je mobiele telefoon staat: reageer snel!

Als u de app toch hebt gedownload, moet u zo snel mogelijk reageren om uw gegevens te beschermen.

  • Zet uw mobiele telefoon onmiddellijk in vliegtuigmodus.
  • Ga naar de instellingen en controleer welke apps onlangs zijn geopend.
  • Als een app niet een van uw gebruikelijke apps is, forceer dan het stoppen en verwijderen van de app.
  • Zorg ervoor dat u de wachtwoorden op alle verbonden rekeningen wijzigt en breng uw bank en creditcardaanbieder ervan op de hoogte dat u gehackt bent.
  • Doe aangifte bij de politie. Dit is onder meer nodig opdat de verzekeringsmaatschappijen eventuele financiële schade zouden dekken.